Το Παραλιακό Μέτωπο της Πάτρας αλλάζει. Αποκαθίσταται ο Παραθαλάσσιος χαρακτήρας της Πόλης. Ο Πολεοδομικός της Ιστός συνδέεται οργανικά με το υγρό στοιχείο. Η Πάτρα αποκτά Νέους Ελεύθερους Χώρους εκατοντάδων στρεμμάτων. Νέες χρήσεις και λειτουργίες δημιουργούνται ενώ αναδεικνύεται η Αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Ιστορικού της Κέντρου. Βελτιώνεται η εικόνα του δημόσιου χώρου μας.
Η Πάτρα σε πολύ μεγάλο μήκος, από το Νέο Λιμάνι μέχρι την Πλαζ, διεκδικεί νέες σοβαρές υποδομές κοινόχρηστου χαρακτήρα . Αθροίζονται με τα μεγάλης σημασίας έργα στο έλος της Αγυιάς, του νέου παραλιακού ποδηλατοδρόμου. Συνδυάζονται αρμονικά με τα έργα ανάπλασης, προϋπολογισμού 23 εκ. ευρώ, στo Iστορικό Κέντρο στην Κάτω και Άνω Πόλη.
Γίνεται η μεγαλύτερη στη χώρα παρέμβαση σε Παραλιακό Μέτωπο ποιοτικά και ποσοτικά.
Ο παλιός Σχεδιασμός, για λογαριασμό και σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, με τα 55.000 τ.μ. εμπορευματικού χαρακτήρα κτίρια, παραμένει μια μαύρη απειλητική σελίδα του παρελθόντος.
Η Δημοτική Αρχή προωθεί με συνέπεια και ωριμότητα ένα Σχεδιασμό σε όφελος του Λαού, της νεολαίας, ένα Σχεδιασμό που πολλαπλασιάζει την ελκυστικότητα της Πάτρας στους επισκέπτες της.
Ο πρωτοφανούς σημασίας μεγάλος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός είχε ικανοποιητική συμμετοχή αφού 17 μελετητικές ομάδες συμμετείχαν προσδοκώντας να αναδειχθούν στις καλύτερες μελέτες.
Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού η οποία αποτελείται από εκλεκτούς και έμπειρους αρχιτέκτονες μεγάλου κύρους επέλεξε αρχικά τις πέντε καλύτερες προτάσεις. Στη συνέχεια οι διαγωνιζόμενοι προχώρησαν σε δεύτερο βήμα και διευκρίνισαν με νέα πολύ πιο αναλυτικά σχέδια , μακέτες, κείμενα και επιμέρους στοιχεία την <<φιλοσοφία>> και τον όλο σχεδιασμό τους
Και οι πέντε μελέτες λαμβάνουν υπόψη τους και ακολουθούν τις γενικές κατευθύνσεις του Δήμου μας, οι οποίες είναι το καταστάλαγμα ιδεών, προτάσεων και μελετών που είχαν γίνει επί δεκάδες χρόνια στην Πόλη μας. Οι προτάσεις είναι προσανατολισμένες να εξυπηρετήσουν τον Πατραϊκό Λαό, μακριά από τα Συμφέρονται που θέλουν αυτήν την καίρια σημασίας περιοχή οικόπεδο –φιλέτο για κερδοσκοπικές χρήσεις
Οι μελέτες γενικά χειρίζονται με περιβαλλοντική ευαισθησία το παράκτιο Μέτωπο, διαθέτουν σχεδιαστική σαφήνεια, περιλαμβάνουν ενδιαφέροντα στοιχεία και κατασκευές εξοπλισμού. Το διαχειρίζονται με σχετική συνοχή απλότητα και ηπιότητα. Προσεγγίζουν την σύγχρονη Πάτρα σαν Μεσογειακή πόλη, νεοκλασική, βιομηχανική κ.λπ. και επανασχεδιάζουν το δημόσιο χώρο μας.
Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να μην απονεμηθεί Α’ Βραβείο με το σκεπτικό ότι οι πέντε μελέτες δεν δίνουν ολοκληρωμένη απάντηση σ’ όλα τα ζητήματα που θέτει ο εξαιρετικής δυσκολίας διαγωνισμός και δεν κατορθώνουν να δώσουν μια καθολική απάντηση στο ζητούμενο όραμα για το παραθαλάσσιο μέτωπο.
Ταυτόχρονα έκρινε ομόφωνα ισότιμες τρεις από τις πέντε μελέτες στις οποίες και απέδωσε το Β’ Βραβείο. Θεώρησε δε ότι οι τρεις αυτές προτάσεις έχουν τέτοια στοιχεία ώστε από κοινού οι μελετητικές ομάδες αυτές συνεργαζόμενες, θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση μιας μελέτης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της προκήρυξης. Επίσης θεώρησε σωστό να εξαγοραστούν ή να δοθούν χρηματικά έπαθλα και σε άλλες ομάδες
Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ανεξαρτήτως σειράς κατάταξης γνωρίζοντας τις ξεχωριστά μεγάλες δυσκολίες, το τεράστιο μέγεθος και τις πολύ σύνθετες απαιτήσεις του όλου εγχειρήματος.
Όλες οι μελέτες είναι υψηλού επιπέδου και δίνουν πλούτο γνώσης στην Πόλη μας.
Η Ανάπλασή του Παραλιακού Μετώπου θα προχωρήσει διασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα Αυτό θα προκύψει μέσα από την σύνθεση ,συνεργασία και όσμωση μεταξύ των τριών ομάδων που βραβεύτηκαν. Θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους όλες τις ιδέες και προτάσεις δηλαδή και από τις μη βραβευμένες.
Μπροστά μας έχουμε το νέο ΕΣΠΑ, νέα προγράμματα χρηματοδότησης που δεν μπορούν να περιμένουν ατέρμονες και ατελέσφορες διαδικασίες.
Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε γρήγορα η Πόλη να διαθέτει μελέτες και τεύχη δημοπράτησης.
Ο Δήμος θα εκθέσει στα Παλαιά Σφαγεία στους δημότες και στους ειδικούς, επτά μελέτες. Θα διαπιστωθεί εκεί ο πλούτος των ιδεών και το υψηλό επίπεδο που διαθέτει το δυναμικό των Αρχιτεκτόνων της χώρας μας. Τους ευχαριστούμε όλους.
Ευχαριστούμε επίσης έναν έναν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής Αξιολόγησης, αναλογιζόμενοι την δυσκολία της δουλειάς τους, για το τόσο σημαντικό έργο.
Ευχαριστούμε το Αρχιτεκτονικό δυναμικό της Πάτρας , όλους όσους βοήθησαν με προτάσεις και ιδέες να διαμορφωθεί το πλαίσιο και η στρατηγική του Δήμου μας για το Πατραϊκό Μέτωπο.
Ευχαριστούμε την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου και ξεχωριστά την Διευθύντρια κα Ελένη Αλεξοπούλου που έφεραν σε πέρας με επάρκεια, επαγγελματισμό και αγάπη για την Πόλη μας, ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο και σύνθετο.
Ο δρόμος για την υλοποίηση του τεράστιου έργου που απομένει ακόμα είναι δύσκολος και σύνθετος.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.
Η Δημοτική Αρχή δουλεύει ακατάπαυστα με επιτυχία, χωρίς φαμφάρες και καθημερινές τυμπανοκρουσίες με θετικά αποτελέσματα. Το έργο στο Παραλιακό Μέτωπο μαζί με όλα τα έργα θα συμβάλει αποφασιστικά να βελτιωθεί η ζωή του Λαού μας, να ανυψωθεί στα μάτια των επισκεπτών η Πάτρα.