Στην 28η Πανελλήνια Γενική Συνέλευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), που πραγματοποιείται στην Άρτα, συμμετέχει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας.
Σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο κ. Παπανικήτας, ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Στην Γ.Σ. της Χαλκίδας τον Ιούνιο του 2016 παρουσία του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και της Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχαμε θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ. Οι προτάσεις μας είχαν ως αφετηριακή γραμμή να διατηρηθεί ο Δημόσιος χαρακτήρας τους και το νερό να αποτελεί Δημόσιο αγαθό.
Η μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική και στον τομέα αυτό αναδεικνύει δυο πρακτικές-πολιτικές εκ διαμέτρου αντίθετες.
Η μία και την οποία στηρίζουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο και τη ΔΕΥΑΠ είναι αυτή που διεκδικεί το Δημόσιο χαρακτήρα του νερού γιατί αυτό υπηρετεί τις ανάγκες του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των εκατομμυρίων ανέργων, αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και καθημερινά βομβαρδίζονται από τις πολιτικές και τη φορολεηλασία που ασκούν οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις. Για παράδειγμα σήμερα η ΔΕΥΑ Πάτρας στα πλαίσια των μέτρων ελάφρυνσης και ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών απαλλάσσει ή έχει εντάξει στο κοινωνικό τιμολόγιο πάνω από 3.000 οικογένειες.
Η άλλη πρακτική είναι της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού που αναδεικνύεται μέσα από τις αποφάσεις των Κυβερνήσεων και ιδιαίτερα με τη ψήφιση από τη Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των μέτρων που επιβάλλει το 4ο μνημόνιο εφαρμόζοντας πιστά τη στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού.
Είναι πρόκληση να μας λέτε εισηγητικά ότι δικαιώνεται η συμμετοχή της ΕΔΕΥΑ στην εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την ενιαία κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με την οποία επιβάλλεται νέο χαράτσι (περιβαλλοντικό τέλος) και οι ΔΕΥΑ μεταβάλλονται σε φοροεισπράκτορες εισπράττοντας χρήματα από τους πολίτες για να τα καταθέσουν στο «Πράσινο Ταμείο» η λειτουργία του οποίου μόνο άμεμπτη δεν είναι.
Η σταδιακή και ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης και άρδευσης θα φορτωθεί στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών της πόλης και της υπαίθρου.
Το κόστος διαχείρισης μετατίθεται στα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς και μικρούς αγρότες κλπ. Μετατρέπει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ακριβό για το λαό και πολύ φθηνό για τους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται το νερό, τα παράγωγά του και τα αποτελέσματα της χρήσης του.
Στην εισήγηση του Προέδρου διατυπώνονται απόψεις με τις οποίες είτε επικροτείται ή διευκολύνεται η παραπάνω στρατηγική είτε λαμβάνεται υπ’ όψιν η γενική κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος.
Οι θεσμικές αλλαγές που προωθούνται για ψήφιση, με τις οποίες η λειτουργία των ΔΕΥΑ θα διέπεται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, η τροποποίηση του άρθρου 100 του Ν.3852/2010 που δίνει τη δυνατότητα σύμπραξης και με ιδιωτικούς φορείς, η κατάργηση της επιχορήγησης των ΔΕΥΑ από τους Κ.Α.Π. που άλλωστε τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ όχι μόνο δεν θωρακίζουν τις ΔΕΥΑ αλλά βγάζουν και τα τελευταία εμπόδια για την εμπορευματοποίηση του νερού και ταυτόχρονα απαλλάσσουν το κράτος από την ευθύνη για χρηματοδότηση έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας μεταθέτοντας το κόστος τέτοιων έργων στους πολίτες.
Εμείς ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε και παίρνουμε πρωτοβουλίες για να μην μετατραπεί το νερό σε είδος πολυτελείας. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωρήσαμε σε κοινή πρωτοβουλία των Δημάρχων και των Προέδρων ΔΕΥΑ της Αχαΐας, να μην επιβληθεί το νέο χαράτσι και μην εφαρμοσθεί η σχετική ΚΥΑ. Την καταθέτω και ζητάω να ψηφισθεί από την Γενική Συνέλευση.
Ισχυρίζεστε στη εισήγηση που μας έχετε δώσει ότι η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας στο αίτημα των ΔΕΥΑ να τιμολογεί η ΔΕΗ τις καταναλώσεις με βιομηχανικό τιμολόγιο και όχι οικιακό ότι είναι αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης…
Συγνώμη δεν έχετε καταλάβει ότι η ΔΕΗ είναι ιδιωτική επιχείρηση και με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για μεταβίβαση του 50% της κατανάλωσης σε άλλους παρόχους και φυσικά να δίνεται φτηνό ρεύμα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και όχι φυσικά στο νερό του κοσμάκη.
Η υποστελέχωση των ΔΕΥΑ είναι πραγματικά το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει σχέση με τη ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Οι μέχρι σήμερα άρνηση προσλήψεων αποκαλύπτει την πολιτική τους για την πλήρη μετατροπή των ΔΕΥΑ σε ανώνυμες εταιρείες.
Χαρακτηριστική είναι η πολιτική απέναντι στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στις οποίες εγκρίθηκε η πρόσληψη επιστημονικού ή εργατοτεχνικού προσωπικού ώστε να είναι κερδοφόρες για τον ιδιώτη διαχειριστή του νερού. Ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη συμβούλου για τη μεταβίβαση-πώληση του ποσοστού των μετοχών του Δημοσίου.
Σκόπιμα αποκρύπτεται από την εισήγηση ότι η οι ΔΕΥΑ με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί και συντηρεί και η σημερινή Κυβέρνηση υποχρεούνται να λειτουργούν ως κερδοφόρες επιχειρήσεις και να στέλνουν το λογαριασμό στα νοικοκυριά.
Την ώρα που η φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων εντείνεται και οι μεγάλες επιχειρήσεις φοροαπαλλάσσονται σκανδαλωδώς οι ΔΕΥΑ φορολογούνται όπως οι εμπορικές επιχειρήσεις.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Είναι κατανοητό από τα παραπάνω ότι η διαχείριση του νερού και των υδάτινων πόρων στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αρνητικές συνέπειες για το λαό.
Η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση του Νερού, στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. ξεδιπλώνεται σταθερά και διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις στην χώρα μας.
Είναι ο δρόμος που μεταθέτει το κόστος διαχείρισης του Νερού στα λαϊκά νοικοκυριά τους φτωχούς και μικρούς αγρότες κλπ. Μετατρέπει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ακριβό για τον λαό και πολύ φθηνό για τους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται το νερό τα παράγωγά του και τα αποτελέσματα της χρήσης του.
Είναι ο δρόμος που επιβαρύνει δραματικά την λαϊκή κατανάλωση, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απρόσκοπτη χρήση του για τις καθημερινές ανάγκες, είναι μια σκληρή πραγματικότητα στις μέρες μας. Είναι η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού που σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά το βάρος των εργαζομένων, της συντήρησης, του εκσυγχρονισμού και της όποιας ανάπτυξης των δικτύων του νερού…
Γι’ αυτό και εμείς στα πλαίσια της διατήρησης του Δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και του Δημόσιου χαρακτήρα του νερού επιμένουμε και διεκδικούμε:
- Την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας.
- Άμεση πρόσληψη επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού για την στελέχωση των υπηρεσιών.
- Την απαλλαγή από την φορολόγηση των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων.
- Την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.
- Την τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο.
- Την διαχείριση των φραγμάτων από Δημόσιο Φορέα».