Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Δήμου Πατρέων, Νίκος Ασπράγκαθος, παραβρέθηκε και μίλησε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, στο συνέδριο επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, με θέμα: «Το ενεργειακό πρόβλημα: οι επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μέτρα αντιμετώπισης», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».
Ο κ. Ασπράγαθος, ανέφερε τα εξής στην ομιλία του:
«Η έκρηξη της ενεργειακής φτώχειας για τη μικρή επιχείρηση και τη λαϊκή οικογένεια, οφείλεται στους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων και κρατών για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους και δεν είναι μια «ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης». Με τις οδηγίες της ΕΕ για την ολοκλήρωση της απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε το χρηματιστήριο ενέργειας, που ενεργοποίησε η ΝΔ και έτσι νομιμοποιήθηκε η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος και τα λεγόμενα «υπερκέρδη».
Η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» δεν προστατεύει το περιβάλλον, αλλά είναι το θερμοκήπιο για καρποφόρες επενδύσεις των συσσωρευμένων κεφαλαίων. Το φυσικό αέριο, που λανσαρίστηκε ως το φθηνό μεταβατικό καύσιμο για την «πράσινη μετάβαση», αποτέλεσε το μέσο για νέες επενδύσεις σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, νέες εγκαταστάσεις σε αγωγούς μεταφοράς, δίκτυα πόλεων, επαγγελματικούς και οικιακούς χώρους, που τώρα μάλιστα μας προτείνουν να τις ξηλώσουμε και να γυρίσουμε στο πετρέλαιο. Οι κυβερνήσεις με το «εμπόριο των ρύπων» αύξησαν τεχνητά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τα λιγνιτικά εργοστάσια και τα έκλεισαν για δήθεν περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ αποφασίστηκε η παραγωγή ρεύματος με καύση σκουπιδιών, χωρίς καμία επεξεργασία.
Πριν και ειδικά μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία, γίνονται επενδύσεις για εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, που φθάνει στην Ευρώπη σε τετραπλάσιες τιμές απ’ αυτές που φορτώνεται στην Αμερική, με τεράστια κέρδη και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τους αμερικάνικους ομίλους. Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν πάνω από 22% της παγκόσμιας χωρητικότητας των πλοίων μεταφοράς LNG. Εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι το εμπάργκο και οι κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν θετικό αποτέλεσμα αφού «εμείς οι πλοιοκτήτες θα γίνουμε πλουσιότεροι». Η τιμή του φυσικού αερίου είχε αυξηθεί πολύ πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας και βέβαια εκτινάχθηκε μετά απ’ αυτόν, πράγμα που πληρώνουμε ακριβά οι λαοί της Ευρώπης, γιατί θα παγώσουμε με τις περικοπές παροχής ενέργειας και θα πληρώνουμε τριπλάσιους και τετραπλάσιους λογαριασμούς στους παρόχους, που μαζί με τις εταιρείες πώλησης καυσίμων και παραγωγής ενέργειας θησαυρίζουν.
Όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα, που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις με τις λεγόμενες δυνάμεις της αγοράς, για να συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερος πλούτος σε λίγα χέρια, ληστεύοντας νόμιμα επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Για παράδειγμα, το δίμηνο Σεπτέμβρη –Οκτώβρη, η ΔΕΗ είχε έσοδα 1,1 δις. ευρώ, ενώ άλλος ενεργειακός όμιλος είχε αύξηση κερδών 171% στο πρώτο εννιάμηνο του 2022 και τζίρο 4,5 δις. ευρώ. Όλοι μαζί οι ενεργειακοί όμιλοι θα φορολογηθούν με 370 εκ. ευρώ για τα «υπερκέρδη», σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει τη λαϊκή αγανάκτηση, ενώ πέρα από τα τεράστια κέρδη, οι επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό (χρήματα του λαού) είναι περισσότερες από 3,5 δις. ευρώ. Τα δε ψίχουλα των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, δίνονται για να προστατευτούν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.
Πολιτικά κόμματα, δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, και δημοτικές αρχές δεν βλέπουν την πραγματικότητα ή εθελοτυφλούν συνειδητά και προτείνουν γιατροσόφια για τον «πυρετό» της ενεργειακής φτώχειας. Όπως την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή των Δήμων, δηλαδή να βάλουν πλάτη οι δημότες για τα συμφέροντα των εταιρειών ή των ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ που συμμετέχουν. Το 93% των ενεργειακών κοινοτήτων είναι καθαρά κερδοσκοπικές και μόνο το 7% «κοινωφελείς». Μεγάλος δήμος που συμμετέχει με 5 εταιρείες σε ενεργειακή κοινότητα για 50.000 ευρώ, όταν η δαπάνη του για ηλεκτρική ενέργεια είναι μερικά εκατομμύρια. Και στην εγκατάσταση των δύο τεράστιων ανεμογεννητριών στο Πλατάνι, που ξεσήκωσε τους κατοίκους της περιοχής, ιδιωτικά συμφέροντα είναι πίσω από το σχήμα της ενεργειακής κοινότητας. Από την άλλη, η κυβέρνηση περνάει στον ωμό εκβιασμό των Δήμων και του λαού για να εφαρμοστούν οι αντιλαϊκές περικοπές ενέργειας.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας ούτε αποπροσανατολίζει το λαό με δήθεν λύσεις, αντιστέκεται στους κυβερνητικούς εκβιασμούς. Παίρνει μέτρα για την ανακούφιση του λαού. Αξιοποιεί την τεχνολογία για την εξοικονόμηση ενέργειας, σεβόμενη και το τελευταίο ευρώ του δημότη. Στα σχολεία και δημοτικά κτίρια, οι εργαζόμενοι του Δήμου αντικατέστησαν 45.000 λαμπτήρες με LED χαμηλής κατανάλωσης, ενώ ολοκληρώνεται η αντικατάσταση σε 11.500 φωτιστικά σώματα του οδοφωτισμού, χωρίς εμπλοκή εργολάβων.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας αναδεικνύει τα πραγματικά αίτια της ενεργειακής φτώχειας, αγωνίζεται και διεκδικεί μαζί με το λαό την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, το κλείσιμο του χρηματιστηρίου ενέργειας, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και την κατάργηση του χαρατσιού για τις ΑΠΕ που πληρώνουμε με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Τώρα μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για να μην παγώσουμε το χειμώνα, να μην περπατάμε στο σκοτάδι, και να σταματήσουν τα λουκέτα μικρών επιχειρήσεων!».