Με την πραγματοποίηση ενός διήμερου πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουλίου, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος "Μεταμόρφωση Σωτήρος" Εγλυκάδας, γιορτάζει την συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυσή του.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και περιλαμβάνουν, συναυλίες, χορό, έκθεση, παράσταση καραγκιόζη και βραβεύσεις.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ώρα:21:30 μ.μ.

χώρος : Κάτω από τα πλατάνια στο "TennisClubΝίκη"

οδός Ηρακλέους 138, Εγλυκάδα

"Μη παίρνεις όρκο στο Φεγγάρι"

μουσική συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων "Θανάσης Τσιπινάκης"

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Βάγια Ζεππάτου

Ερμηνεύουν : Άννη Ονουφρίου, Θοδωρής Νικολάου

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

χώρος: Προαύλιο του 41ουΔημοτικού Σχολείου Εγλυκάδος

Μαραθωνομάχων και Λοχαγού Φωτοπούλου

Ώρα 20:00: Παράσταση Καραγκιόζη για μικρούς και μεγάλους

με τον Καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Μακρή

Ώρα 21:00: Παράσταση με το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων

Υπεύθυνος Χορευτικού : Χρήστος Γιαννόπουλος

Ώρα 22:00: Βράβευση της Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου "Απόλλων Εγλυκάδος" για την κατάκτηση του πρωταθλήματος 2015-2016 και την άνοδό του στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Αχαΐας

Ώρα 22:15: Μουσική Λαϊκοδημοτική Βραδιά με την Ορχήστρα "Απόλλωνες".

* Έκθεση ζωγραφικής με έργα πατρινών καλλιτεχνών του Π.Κ.Έ ΟΤΕ Πάτρας, θα λειτουργεί στο ισόγειο του 41ου Δημοτικού Σχολείου Εγλυκάδας.

Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων

«Θανάσης Τσιπινάκης»

H Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων ιδρύθηκε το 1985 από τον Θανάση Τσιπινάκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή και Μαέστρο της Ορχήστρας έως το 2012 που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Από τότε υπεύθυνη της Ορχήστρας είναι η Βάγια Ζεππάτου, Μουσικολόγος και μέλος της Ορχήστρας.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας κινείται μεταξύ Κλασικής μουσικής, μουσικής Μπαρόκ, συνθέσεων του 20ουαιώνα και Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής.

"Επί σκηνής" κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων παρουσίας της, συνεργάστηκε με την πλειονότητα των πιο σημαντικών Ελλήνων ερμηνευτών όπως οι: Mανώλης Mητσιάς, Aφροδίτη Mάνου, Tάνια Tσανακλίδου, Kώστας Θωμαϊδης, Έλλη Πασπαλά, Mάριος Φραγκούλης, Ελένη Tσαλιγοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Μελίνα Κανά, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Κώστας Μακεδόνας, Φωτεινή Δάρρα, Μίλτος Πασχαλίδης, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Πάριος, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Βογιατζής, Γιώτα Νέγκα, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Χαρούλης, κ.α. καθώς και με τους Yutaka Shiina Jazz Quartet και την Deborah Mayers.

Από τις κορυφαίες στιγμές της Ορχήστρας ήταν η συναυλία της με τον διάσημο τενόρο Jose Carreras, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, το 2006.

Η Ορχήστρα έχει εμφανισθεί κατ´ επανάληψη στο Ωδείο Ηρώδη του Αττικού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, καθώς και σε πολλούς άλλους σημαντικούς χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2013 συμμετείχε στην παράσταση «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις, δισκογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Η δισκογραφική της παρουσία είναι έντονη και πολυδιάστατη, με εκδόσεις έργων, ειδικά γραμμένων για την Ο.Ν.Ε, με μουσικά αφιερώματα σε σημαντικούς συνθέτες, διασκευές μουσικών έργων και προσαρμογές στον ήχο των οργάνων της Ορχήστρας, καθώς επίσης και πρωτότυπες εκτελέσεις τραγουδιών και έργων ορχηστρικής μουσικής από αξιόλογους συνθέτες και μουσουργούς, μεταξύ των οποίων οι: Δημήτρης Λάγιος, Κυριάκος Τζωρτζινάκης, Γεράσιμος Βουτσινάς, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Mαρκόπουλος, Nότης Mαυρουδής, Γιώργος Aνδρέου, Nίκος Ξυδάκης, Μιχάλης Λαπιδάκης, Βασίλης Τενίδης, Μιχάλης Τραυλός, Κυριάκος Σφέτσας, Θοδωρής Οικονόμου, Θέμης Καραμουρατίδης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Λειβαδάς, Μίμης Πλέσσας, Νίκος Ζούδιαρης, Θοδωρής Αμπαζής, Θάνος Μικρούτσικος, κ.α.

Έχει ηχογραφήσει τους ακόλουθους δίσκους:

"Zακυνθινές Σερενάδες" (1988)

"Έργα για Oρχήστρα Nυκτών Eγχόρδων" Δ. Λάγιου(1989)

"Eργα Kυριάκου Tζωρτζινάκη - Γεράσιμου Bουτσινά" (1990)

"Eλληνικές Σερενάδες" (1990)

"Pωγμές" Δημήτρη Λάγιου (1992)

"Mικρές Nυχτερινές Mουσικές" Nότη Mαυρουδή (1992)

"Από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο" Μίκη Θεοδωράκη (1998)

"5 χώρες - 5 συνθέτες" (2000)

"Χελιδόνια της βροχής" Γιώργου Ανδρέου (2000)

"Imaginary Flower"- Κυριάκου Σφέτσα (2002)

"Γη των απουσιών" - Κυριάκου Σφέτσα (2004)

"Αφιέρωμα στον Nicola Piovani" με ερμηνευτή τον Χρήστο Θηβαίο (2007)

"Απ΄τον Τσιτσάνη στον Χατζιδάκι" με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά (2010)

Έχει εκδώσει μελέτη με θέμα το Mαντολίνο και τις Oρχήστρες Nυκτών Eγχόρδων καθώς και 4 Συλλογές με έργα Eλλήνων συνθετών, γραμμένα ειδικά για την Ορχήστρα.
Για την δραστηριότητα της έχουν δημοσιευθεί κατ' επανάληψη ευμενή σχόλια τόσο στον Eλληνικό τύπο, όσο και σε ξένα μουσικά περιοδικά.

EίναιιδρυτικόμέλοςτηςEuropean Mandolin and Guitar Association - E.G.M.A.

Στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί στη Γαλλία, Ισπανία, Bουλγαρία, Iταλία, Kύπρο, Γερμανία, Aυστρία, Ιαπωνία, Τουρκία (Κωνσταντινούπολη - Θεολογική Σχολή της Χάλκης), κ.α.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας ιδρύθηκε στις 9 Οκτώβρη του 1976 σαν ένα από τα τμήματα του Καλλιτεχνικού Εργαστηριού κλείνοντας φέτος 40 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο στα πλαίσια του λαϊκού μας χορού και γενικότερα του λαϊκού μας πολιτισμού.

Η ζωντάνια όλων των ανθρώπων στο χορευτικό, η πίστη στα ιδεώδη του ερασιτεχνισμού, η εκτίμηση του λαϊκού πολιτισμού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που έδωσε την δυνατότητα να παρουσιαστούν αξιόλογες δουλειές που το έκαναν να ξεχωρίσει για την ποιότητα που προσέγγισε τον λαϊκό μας χορό όλα αυτά τα χρόνια. Μερικές απ' αυτές είναι: «ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», «ΚΙΛΕΛΕΡ», «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ», «ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΥ», «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ», «ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ», «ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ», «ΟΡΧΗΣΙΣ ΕΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΧΩΝ» και άλλα πολλά.

Μέσα από παρακολούθηση όσο το δυνατόν περισσότερων σημαντικών σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα, συμμετοχή και διοργάνωση φεστιβάλ, επιτόπιες έρευνες, αναζητήσεις μέσω γραπτών και ζωντανών ανθρώπινων πηγών ερχόμαστε σε επαφή με τους πραγματικούς φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι η έρευνα, η μελέτη και η παρουσίαση των ευρημάτων του στη σημερινή πραγματικότητα.

Μακριά από τα βέλη του εθνικισμού προσεγγίζουμε τον λαϊκό μας χορό επιδιώκοντας να αντλήσουμε απ΄ αυτόν τις πανανθρώπινες αξίες που σε κάθε βήμα του κουβαλάει, σφυρηλατημένες έτσι όπως μόνο η λαϊκή ψυχή ξέρει να κάνει. Αξίες, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα, μέσα σε μία κοινωνία στείρας αμφισβήτησης, αλλοτρίωσης, αποχαύνωσης και εμπορευματοποίησης των πάντων.

Κάτω απ' αυτό το πρίσμα τα μέλη του χορευτικού προσφέρουν χωρίς υλική αμοιβή όλο τον ελεύθερο χρόνο τους (κι' αυτό είναι το σπουδαίο) πιστοί στα ιδανικά της ερασιτεχνικής δημιουργίας, χρησιμοποιώντας τον λαϊκό μας χορό ως ασπίδα αντίστασης σε κάθε μορφή υποκουλτούρας απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Στο χορευτικό τμήμα δεν πληρώνει και δεν πληρώνεται κανείς. Όλοι όσοι υπήρξαν και υπάρχουν (δάσκαλοι και μέλη) πρόσφεραν και προσφέρουν στην υπόθεση λαϊκός πολιτισμός με μόνο συμφέρον μία στάση ζωής απαλλαγμένη όσο αυτό είναι δυνατόν από την μιζέρια που προκαλεί η αδιαφορία του ωχαδερφισμού, ο άκρατος καταναλωτισμός, η ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση των πάντων, με μόνο γνώμονα το ατομικό συμφέρον.

Αυτή είναι και η συνεισφορά του Χορευτικού του Δήμου Πάτρας στην υπόθεση πολιτισμός, ότι εδώ δεν ισχύουν οι αξίες του χρήματος αλλά οι αξίες της προσφοράς. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα διαπαιδαγωγούνται όλοι μικροί και μεγάλοι δάσκαλοι και μαθητές.

Σήμερα, το χορευτικό έχει πάνω από 1400 ενήλικες στα εντατικά και ψυχαγωγικά του τμήματα και περισσότερα από 700 παιδιά στα παιδικά και εφηβικά τμήματα, ενώ κάθε χρόνο ξεπερνά τις 60 παραστάσεις συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις φορέων της Πάτρας, μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα Στα 39 χρόνια λειτουργίας το χορευτικό έχει ξεπεράσει τις 1000 παραστάσεις και έχουν περάσει μέσα απ' αυτό δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ήλθαν σ' επαφή με το λαϊκό πολιτισμό. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές.

Το χορευτικό έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις όπως στην Ιταλία, Τουρκία, Σερβία, Σλοβακία, Ουκρανία, Νιγηρία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Γκούτσα Σερβίας, Κροατία κλπ. Όπου κι αν ταξίδευσε απέσπασε κολακευτικές κριτικές ενθουσιάζοντας το κοινό από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις των Ελληνικών λαϊκών χορών.

Σε συμμετοχή μας σε διεθνή διαγωνιστικά φεστιβάλ βραβευτήκαμε στην Κωνσταντινούπολη το 2006 και πήραμε την πρώτη θέση στην Κροατία το 2012.

Έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στην έναρξη του καρναβαλιού με χορογραφίες του Χρήστου Γιαννόπουλου και η παρουσία του κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.

Σήμερα διδάσκουν στα παιδικά και ενήλικα τμήματα 25 δάσκαλοι προερχόμενοι από το σπλάχνα του χορευτικού και έχουν διακριθεί για την χορευτική τους αρτιότητα, την θέλησή τους για εκπαίδευση στα ζητήματα λαϊκού πολιτισμού, μα και την ηθική τους υπόσταση.

Για να μπορέσει κάποιος να διδάξει στο χορευτικό περνάει από την διαδικασία του δόκιμου δίπλα σε κάποιον έμπειρο δάσκαλο και αφού έχει όλα τα προσόντα και την ωριμότητα προτείνεται από τον δάσκαλό του για να αναλάβει κάποιο τμήμα. Οι δάσκαλοι που διδάσκουν τώρα είναι οι εξής: ΒΑΓΕΝΑ ΒΑΣΩ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΖΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΖΑΦΕΙΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΖΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΚΟΡΙΤΖΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΟΣΜΑΤΟΥ ΚΩΣΤΑΤΖΑ, ΚΟΣΣΙΩΡΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ, ΛΥΡΙΝΤΖΗ ΦΕΝΙΑ, ΜΑΓΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΑΡΙΝΗ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΡΕΑ, ΜΠΑΡΙΑΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΜΠΑΡΚΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΝΤΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΔΡΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΣΕΡΒΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΤΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΤΖΟΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ, ΤΟΠΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΦΕΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕΜΙΝΑ.

Στα πλαίσια του Χορευτικού λειτουργεί ορχήστρα παραδοσιακής και έντεχνης λαϊκής μουσικής με μαέστρο τη κ. Δήμητρα Αψώμοτου.

Διαθέτει φορεσιές αντίγραφα των παραδοσιακών κατασκευασμένες στο εργαστήριο της «Δώρας Στράτου» καθώς και φορεσιές για την παρουσίαση λαϊκών χορών και χορογραφιών με υπεύθυνο ιματιοθήκης τον κ. Δημήτρη Πολυγένη.

Επίσης λειτουργούν και οι ομάδες:

Α) ομάδα ηλεκτρονικής υποστήριξης, αρχειοθέτησης και έρευνας με υπεύθυνο το Νικόλα Ταντή.

Β) ομάδα επαφής και επικοινωνίας με υπεύθυνη την Ιωάννα Ζιάκου..

Υπεύθυνος των παιδικών-εφηβικών τμημάτων (παιδικό χορευτικό) είναι κ. Σταυρούλα Ζαρνάβαλου.

Υπεύθυνος όλου του τμήματος είναι ο κ. Χρήστος Γιαννόπουλος.

Έτσι σήμερα το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας μέσα από την συνεχή προσπάθεια των μελών του συμβάλει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στην διατήρηση του λαϊκού μας πολιτισμού και στην διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, με παρεμβάσεις και προτάσεις προσπαθεί και βάζει το δικό του λιθαράκι στην πολιτιστική ανάπτυξη της Πάτρας μας.