ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ - ΥΓΕΙΑ

Οι κατασκηνώσεις του Δήμου Πατρέων φιλοξένησαν μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διοργανώθηκαν από υγειονομικούς και κοινωνικούς φορείς, προσφέροντας στους συμμετέχοντες πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες σε θέματα υγείας και πρόληψης. Οι φορείς που συμμετείχαν περιλαμβάνουν το «Καραμανδάνειο», το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, το Κέντρο Πρόληψης "Καλλίπολις" και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.).

 

Το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων, επικεντρώθηκε σε δύο βασικούς τομείς κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: την ψυχική υγεία και τη σκολίωση. Οι ειδικοί του νοσοκομείου προσέφεραν ενημερωτικά μαθήματα για την ψυχική υγεία των παιδιών, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν σημάδια άγχους και να αναπτύξουν υγιείς τρόπους διαχείρισης συναισθημάτων. Παράλληλα, έγινε σκολιομέτρηση σε παιδιά, μια διαδικασία ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση της σκολίωσης, μιας πάθησης που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη.

 

Το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με το σημαντικό του έργο στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών, οργάνωσε σεμινάρια και δραστηριότητες για να ενημερώσει τους νέους για τους κινδύνους των ναρκωτικών και την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής ανθεκτικότητας.

 

Το Κέντρο Πρόληψης "Καλλίπολις" επικεντρώθηκε στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, προσφέροντας δράσεις που στόχευαν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, αυτοεκτίμησης και διαχείρισης του άγχους. Οι δραστηριότητες αυτές βοήθησαν τους κατασκηνωτές να κατανοήσουν τη σημασία της ψυχικής υγείας και να αποκτήσουν εργαλεία για την αντιμετώπιση καθημερινών προκλήσεων.

 

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) εστίασαν επίσης στο ζήτημα της ψυχικής υγείας, μέσα από τη δική τους σκοπιά. Οι ΤΟ.Μ.Υ., που έχουν ως στόχο την προαγωγή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προσέγγισαν την ψυχική υγεία μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Οι δράσεις τους περιελάμβαναν συζητήσεις, παιχνίδια και βιωματικές ασκήσεις που επικεντρώθηκαν στη σημασία της ψυχικής ευεξίας στο πλαίσιο της οικογένειας και της κοινότητας, τονίζοντας τον ρόλο της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης.

 

Τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα έδωσαν στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν μέσα από βιωματικές εμπειρίες, απέκτησαν γνώσεις που αφορούν όχι μόνο την προσωπική τους υγεία αλλά και την ευρύτερη κοινωνική τους ευθύνη, ενώ η συνεργασία των φορέων ενίσχυσε την ποιότητα των προγραμμάτων, συνδυάζοντας την εξειδικευμένη γνώση του κάθε φορέα με τις ανάγκες των νέων. Οι δραστηριότητες ήταν σχεδιασμένες έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες και ενδιαφέρουσες για όλες τις ηλικιακές ομάδες, εξασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες θα ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή των παιδιών και των νέων.

Αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν τη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με τους υγειονομικούς φορείς, προάγοντας την υγεία και την ευημερία στο σύνολο της κοινωνίας.