Εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο οι μελέτες που συνέταξαν οι υπηρεσίες του Δήμου και αφορούν την υποβολή πρότασης πράξης με τίτλο: “Δράσεις διαλογής στην πηγή (χωριστής συλλογής) βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Πατρέων”.
Παρουσιάζοντας τα θέματα ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βασίλης Θωμόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι δυο μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου, αφορούν την προμήθεια εξοπλισμού (καφέ κάδων μεγάλων και μεσαίων, κάδων οικιακής κομποστοποίησης, ειδικών απορριμματοφόρων και ρυμουλκούμενου κλαδοτεμαχιστή) και τις αναγκαίες δράσεις ευαισθητοποίησης.
Ουσιαστικά, αξιοποιώντας αυτή την πρόσκληση, καθώς και άλλες που θα έρθουν σύντομα και αφορούν Πράσινα Σημεία και Γωνιές Ανακύκλωσης (έως τέλος Φλεβάρη) και τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (δόθηκε παράταση έως τέλος Ιούνη), ο Δήμος αποκτά μια σοβαρή υποδομή ώστε να ανέβει το ποσοστό ανακύκλωσης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν εγκριθούν αυτά τα προγράμματα, μεσοπρόθεσμα η Πάτρα θα αποκτήσει Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών κ.λπ.), εκατοντάδες καφέ κάδους που θα συλλέγονται τα βιοαπόβλητα και ειδικά απορριμματοφόρα που θα κάνουν την αποκομιδή. Επίσης, θα κατασκευαστεί Πράσινο Σημείο και πολλές Γωνιές Ανακύκλωσης, όπου οι δημότες θα μπορούν να εναποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα, ενισχύοντας τη διαλογή στην πηγή.
Την ίδια ώρα και ενώ η Τοπική Διοίκηση υποχρηματοδοτείται στην προσπάθειά της να αποκτήσει τις αναγκαίες υποδομές, η ανακύκλωση αποβλήτων από συσκευασίες έχει δοθεί βορά σε ΑΕ. Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κατευθύνονται στη διαχειρίστρια εταιρεία, ενώ διαθέτει αποθεματικό άλλα 30. Πρόκειται για χρήματα προερχόμενα από τις τσέπες των εργαζομένων, αφού οι επιχειρηματίες τα έχουν μετακυλήσει στις τιμές των προϊόντων.
Το πρόβλημα των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους τόσο στην Πάτρα, όσο και πανελλαδικά δεν είναι σημερινό ούτε και προέκυψε από μόνο του. Σε κάθε ευκαιρία, έχουμε τονίσει ότι είναι εξόχως πολιτικό ζήτημα, όπως άλλωστε και όλα τα καθημερινά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, στην προσπάθεια κάλυψης των σύγχρονων αναγκών τους. Οι ευθύνες βαραίνουν κυρίως τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία: ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χθες, αλλά και όσους εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση Α και Β Βαθμού, δεν διεκδικούν ουσιαστικά την αντιμετώπιση του προβλήματος (υιοθέτηση επιζήμιων προτάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων κλπ.).
Το βασικό εμπόδιο για την ανακύκλωση, ήταν και είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων έχει τεράστιο οικονομικό αντικείμενο, είναι “φλέβα χρυσού” για τα μονοπώλια. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογα με τις πολυεθνικές που κυριαρχούν σε αυτό τον τομέα στην ΕΕ, είχαμε και αντίστοιχες οδηγίες, αποφάσεις προς υλοποίηση. Το περιβάλλον, η Δημόσια Υγεία, το κόστος για το λαό, γι’ αυτούς είναι έννοιες ξένες. Πίσω από τις καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις όλης αυτής της περιόδου κρύβονται τα μεγάλα συμφέροντα. Κρύβεται, πριν απ' όλα το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, κάτι που ξεκίνησε με το νόμο 2939/01 με την ανακύκλωση συσκευασιών και άλλων προϊόντων.
Στην Πάτρα η λύση του θέματος είναι υπερεπείγουσα, αλλά πρέπει να κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από την προαναφερόμενη πολιτική. Η Κυβέρνηση οφείλει να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες δράσεις και έργα υποδομής που θα υλοποιούνται τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας από τον περιφερειακό φορέα διαχείρισης που πρέπει να ενεργοποιηθεί, όσο και σε επίπεδο δήμων.
Η Δημοτική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά – χωροταξικά δεδομένα και την γενική οικονομική κατάσταση του λαού μας υιοθετεί δράσεις με σκοπό την μέγιστη δυνατή: πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών (γνωστών τώρα και ως βιοαποβλήτων), και ταφή των υπολειμμάτων και ενός μέρους των εναπομενόντων συμμείκτων σε νέο ΧΥΤΑ που θα κατασκευασθεί και θα λειτουργήσει με ευθύνη του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.
Με τον τρόπο αυτό ξεπερνάμε και τις κείμενες Διατάξεις Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιχειρούν να επιβληθούν με την επιβολή μεγάλων προστίμων σε βάρος των δήμων, που θα πλήξουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη λαϊκή οικογένεια. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, θα απαιτήσουμε η λειτουργία των Μονάδων να χρηματοδοτείται από το Κράτος.
Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα, πως ο Δήμος μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του για την αποκομιδή και την διαχείριση των απορριμμάτων, αξιοποιώντας το προσωπικό που διαθέτει που διαθέτει και φυσικά με πρόσθετες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενναία χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους.