Το πόσιμο νερό, ένας πολύτιμος φυσικός πόρος, πρέπει να είναι Δημόσιο αγαθό και να παρέχεται με ορθολογισμό στους Δημότες ΔΩΡΕΑΝ και αυτό πρέπει να εξασφαλίζεται από τις Κυβερνήσεις, το Κράτος και την Νομοθεσία.
Κάτι ανάλογο που, αν και με λειψό τρόπο, παρέχεται από το Κράτος στους τομείς της υγείας, παιδείας, κοινωνικής μέριμνας και ασφάλειας. Όπως ομοίως ο Δήμος παρέχει δωρεάν όλο και περισσότερες υπηρεσίες όπως κατασκηνώσεις, λαϊκά φροντιστήρια, παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, αθλητικές εγκαταστάσεις ,τροφή-στέγαση στους αστέγους, καθόλου ή μειωμένα τέλη σε απόρους κ.λπ.
Ως Δημοτική Αρχή αγωνιζόμαστε για παραπέρα λαϊκές κατακτήσεις στην Πόλη μας για ανακούφιση από την φτώχεια ,την ανεργία ,τα αδιέξοδα.
Είναι πολιτική μας και το ξανατονίζουμε ότι ο Πατραϊκός Λαός το λιγότερο δεν πρέπει να πληρώνει το νερό στην υδροληψία του. Ακριβώς όπως συμβαίνει τώρα που δεν πληρώνουμε ή δεν αγοράζουμε το νερό με το οποίο υδρεύεται η Πόλη από το ποτάμι του Γλαύκου, τις φυσικές πηγές, τις γεωτρήσεις.
Τα έργα του φράγματος Παραπείρου έγιναν για την υδροδότηση των τριών Δήμων και έχουν εξοφληθεί από το Κράτος το οποίο έχει πληρώσει περίπου 150 εκ. ευρώ. Οι Κυβερνήσεις που μέσω κάποιας μορφής επιχείρησης αποζητούν τώρα εκατομμύρια ευρώ ετησίως γιατί αύριο να μην απαιτήσουν το ίδιο και για το νερό του Γλαύκου ,των πηγών και των γεωτρήσεων μας?
Αυτή η Πολιτική είναι φανερά αντιλαϊκή, αφού θα έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δημοτών με σημαντική αύξηση της τιμής του πράγμα το οποίο η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να δεχτεί.
Σημειωτέον ότι η ΟΜΟΦΩΝΗ στάση των Δημοτικών Αρχών των τριών (3) Δήμων της προηγούμενης περιόδου και η αγωνιστική μας διεκδίκηση είχε ως αποτέλεσμα να πληρώσει το Κράτος την λειτουργία του Φράγματος για 5 χρόνια.
Η πολιτική της Ν.Δ. ,του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και λοιπών συνεργαζόμενων που προωθεί την ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων έχει εκφραστεί νομοθετικά (ΦΕΚ 13575/2017) και σύμφωνα μ’ αυτή το νερό είναι εμπόρευμα και ΠΩΛΕΤΑΙ.
Η τιμολόγησή του, όπως επακριβώς ορίζεται, οφείλει να περιλαμβάνει:
1)το κόστος Κεφαλαίου, 2)το κόστος αντικατάστασης των παγίων και τις ετήσιες αποσβέσεις, 3)το κόστος ευκαιρίας του επενδυμένου κεφαλαίου, 4)το λειτουργικό κόστος, το κόστος συντήρησης (μισθοί, υλικά, ενέργεια κ.λ.π.), 5)το κόστος διοίκησης, 6)το περιβαλλοντικό κόστος που καθορίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, 7) το κόστος πόρων.
Με λίγα λόγια αν δεν προβάλουμε ενωμένη αντίσταση στην δεδομένη πολιτική των Κυβερνήσεων, ο Πατραϊκός λαός θα υποχρεωθεί να πληρώνει επιπλέον εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Είναι κωμικός ο ισχυρισμός ότι όποιος θέλει δωρεάν το νερό από το Κράτος προωθεί την ιδιωτικοποίηση του υπερβαίνοντας κάθε έννοια λογικής.
Ως Δημοτική Αρχή της Πάτρας είμαστε υπερήφανοι για το ότι τώρα υλοποιούνται όλα τα έργα για υποδομές που για δεκαετίες διεκδικούσε ο Πατραϊκός Λαός. Παρά τις δυσκολίες όλα είναι πια σχεδιασμένα και δρομολογημένα. Αυτό χάριν της αγωνιστικής μας στάσης, της εξαιρετικής εργασίας των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, που είναι συστηματική, στοχευόμενη και επιμελής.
Χαρακτηριστικά το παραλιακό Μέτωπο παρά τις χρόνιες αρνήσεις των Κυβερνήσεων ανήκει πλέον στον Πατραϊκό Λαό, ένα μοναδικό επίτευγμα για όλες τις μελλοντικές γενιές. Προχωρούν Έργα Αναπλάσεων 30 εκ. ευρώ στις λαϊκές γειτονιές και στο Κέντρο (Ζαρουχλέϊκα, Καντριάνικα, Γούβα, Άνω Πόλη και Κάτω Πόλη, Άγιος Αλέξιος κ.λπ.), το παλαιό Αρσάκειο, η Μανιακίου, το Εργοστάσιο Τέχνης, ο ΑΣΟ, το έλος Αγυιάς, το Παλαιό Νοσοκομείο, 2 σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί χώροι, πάρκα, φωτισμός, πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, δρόμοι εκατοντάδων χιλιομέτρων, εργοστάσιο απορριμμάτων, ΣΜΑ, επέκταση ΧΥΤΥ Φλόκα, επέκταση βιολογικού καθαρισμού και των διυλιστηρίων νερού, δίκτυα ύδρευσης –αποχέτευσης, υπογειοποίηση του τρένου (πλην ακόμα 3 χιλιομέτρων), Λαδόπουλος, Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου κ.λπ. θεωρούνται πια δεδομένα.
Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να χαίρονται που συμμετέχουν αυτή την πολύ δημιουργική περίοδο και όχι μερικοί να βάζουν εμπόδια με κάθε τρόπο ή ευκαιρία. Εν προκειμένω ματαίως επιδιώκετε να αποκρύψετε την θέση σας ότι ο Πατραϊκός λαός πρέπει να αγοράζει και μάλιστα πολύ ακριβά το νερό καλώντας μας να δημιουργήσουμε διαδημοτικό φορέα διαχείρισης του Φράγματος αποσιωπώντας ποιος θα πληρώσει την ταμπακιέρα.
Πέφτουν στο κενό τα δήθεν ζητήματα Δημοκρατίας που προβάλλει το από το Λαό χαρακτηρισμένο « Μαύρο Μέτωπο» ότι δηλαδή ο Δήμαρχος του 71% και η Δημοτική Αρχή οφείλουν να εφαρμόσουν άλλη πολιτική, αντίθετη μάλιστα απ’ αυτή για την οποία τους εξέλεξε ο Πατραϊκός Λαός.
Ο καθένας καταλαβαίνει ότι εμείς αντιλαϊκή πολιτική ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ.
Δεν θα κάνουμε π.χ. όπως ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. δημοψήφισμα για τα μνημόνια και το επόμενο πρωί θα εφαρμόσουμε ακριβώς τα ανάποδα!!!!!
Η Δημοτική Αρχή παραμένει σταθερά στην θέση ότι «το νερό του Φράγματος Παραπείρου είναι Δημόσιο Αγαθό που οφείλει το Κράτος να παρέχει ΔΩΡΕΑΝ στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Πατρών».