Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (από την Δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις «Τώρα για την Πάτρα», «Ανυπότακτη Πολιτεία», «Πάτρα Δική μας Πόλη», «Όλοι μαζί για την Πάτρα» και «Δημοτική Κίνηση Κοινοτικόν») στο Δημοτικό Συμβούλιο, η εισήγηση για την επαναφορά του 13ουκαι 14ουμισθού στους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση μισθωτής εργασίας.
Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Διοίκησης, Διονύση Πλέσσα, που είναι πλέον απόφαση, έχει ως εξής:
«Οι εργαζόμενοι με σχέση μισθωτής εργασίας έχουν πληρώσει ακριβό τίμημα κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής – οικονομικής κρίσης, για να έλθει η περιβόητη ανάπτυξη του κεφαλαίου.
Ο κατάλογος ατέλειωτος των απωλειών των εργαζόμενων που αφορά το μισθό τους, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα άδειας (γνωστά ως 13οςκαι 14οςμισθός) που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα από τα μέσα της δεκαετίας του 1920. Ο 13οςκαι 14οςμισθός όχι μόνο προκλητικά από το αστικό σύστημα καρατομήθηκε αλλά έκλεψαν και τις ασφαλιστικές εισφορές γι αυτόν που για χρόνια πλήρωναν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.
Τον 13οκαι 14οαυτόν μισθό, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από τον Μάη του 2010 τον έκανε επίδομα των 500 και 250 ευρώ (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα αντίστοιχα) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, τους συνταξιούχους και το Νοέμβρη του 2012 η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ το κατάργησε ολοσχερώς με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής.
Είναι νωπές ακόμα στη μνήμη όλων μας η στήριξη των δευτεροβάθμιων & τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων στη στρατηγική εισόδου στην ΟΝΕ, οι αυταπάτες περί σύγκλισης των μισθών προς τα πάνω στο επίπεδο της Ε.Ε. όπως έλεγαν, οι πλάτες που έκανε ο κυβερνητικός συνδικαλισμός για το πέρασμα και στο δημόσιο της μερικής απασχόλησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας που σήμερα έχουν γίνει καθεστώς, οι πλάτες στην επιχειρηματική δράση σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση κλπ.
Η Δημοτική Αρχή για τον 13ο και 14ομισθό έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί για την επαναφορά του, θέτοντας και διεκδικώντας ταυτόχρονα από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις την αντίστοιχη χρηματοδότηση και επαναφορά του 13ουκαι 14ουμισθού.
Με βάση την αντίληψή μας αυτή έχουμε πάρει αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο από την ανάληψη των καθηκόντων μας που στο επίκεντρο έχουν τις απαιτήσεις των εργαζόμενων ως προς τα δικαιώματά τους, που τα τσάκισε η καπιταλιστική – οικονομική κρίση.
Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και η απόφαση μας στη συνεδρίαση στις 18/12/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου, διεκδικώντας ξανά όλες τις απώλειες του εισοδήματος των εργαζόμενων απαιτώντας από την κυβέρνηση τη νομοθετική επίλυση και καταβολή του 13ουκαι του 14ουμισθού.
Έκτοτε συνεχίζεται το ίδιο αντιλαϊκό κατά των εργαζόμενων έργο, ενώ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πρόσθεσε στο υπάρχον νομοθετικό αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων νέα μνημόνια και ξεδίπλωσε ένα σύνολο σχεδιασμών με στόχο το παρά πέρα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα.
Στη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας που πραγματοποιήσαμε Πάτρα-Αθήνα τον Απρίλη του 2016, το κεντρικό μας σύνθημα ήταν «δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα», με διεκδικητικό πλαίσιο αντίστοιχο των σύγχρονων αναγκών και των αποφάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, όπως και σε όλες τις κινητοποιήσεις μας.
Η κυβέρνηση, αντί να επαναφέρει το 13οκαι 14ομισθό όπως έλεγε προεκλογικά, έρχεται με το Ν.4447/2016 άρθρο 54 και «πετάει» το μπαλάκι στην ευθύνη των Δήμων. Τροποποιώντας το άρθρο 72 του Ν.3852/10 νομοθετεί ότι «η οικονομική επιτροπή αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων καθώς και για την παραίτηση από αυτά».
Δηλαδή αν οι Δήμοι έχουν χρήματα, να πληρώνουν θετικές για τους εργαζόμενους αποφάσεις για τον 13οκαι 14ομισθό, αν δεν έχουν «τα παράπονά τους στο Δήμαρχο», που θα είναι υπαίτιος έστω και αν το ταμείο με την τραγική οικονομική κατάσταση των Δήμων είναι στο κόκκινο.
Δηλαδή ούτε τους νόμους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταργεί, ούτε επαναφορά του 13ουκαι 14ουκάνει και σπρώχνει εργαζόμενους στη βιομηχανία των δικαστικών αγωγών με νέα έξοδα από την τσέπη τους και εργολάβους τα δικηγορικά γραφεία. Παρά του ότι δεν θα δικαιωθούν επί της ουσίας λόγω της μη οικονομικής δυνατότητας των Δήμων να πληρώσουν ποσά που και να θέλουν, παραιτούμενοι των ένδικων μέσων δεν έχουν.
Θέλουμε να δηλώσουμε απέναντι στους εργαζόμενους ότι δεν ταυτίζουμε τον αγώνα για τον 13οκαι 14ομισθό με τις δικαστικές διεκδικήσεις. Ξέρουμε ότι οι αγώνες για τα ζωτικά προβλήματα και ζητήματα του εργαζόμενου λαού μας θα κριθούν στην οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Απαιτούν καθαρή γραμμή σύγκρουσης με τις αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων.
Καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν: Με την παραίτηση των Δήμων από τα ένδικα μέσα χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαίνει ότι θα πληρώσουν οι Δήμοι; Όχι. Θα πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι και δημότες της πόλης, ιδιαίτερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αφού οι ασκούμενες πολιτικές την εργατική τάξη τσακίζουν.
Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους να μην στέκονται στα τρυκ της κυβέρνησης, να μην αρκεστούν στις δικαστικές διεκδικήσεις και να κάνουν υπόθεση της πάλης τους τον 13οκαι 14ομισθό και όλες τις απώλειες του εισοδήματός τους.
Η Δημοτική Αρχή και πριν ακόμα τροποποιήσει η κυβέρνηση την υπόψη διάταξη για την υποχρεωτικότητα των ένδικων μέσων των Δήμων, με αποφάσεις στην οικονομική επιτροπή, από τον Γενάρη του 2017 όπου βγήκε η πρώτη δικαστική απόφαση δεν έχει ασκήσει εφέσεις για εργατικές υποθέσεις, που αφορούν τον 13οκαι 14ομισθό.
Μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλλει:
- 35.337 ευρώ (από ίδιους πόρους) σε δώδεκα εργαζόμενους του Κοινωνικού Οργανισμού.
- 170.000 ευρώ (ένταξη στα ληξιπρόθεσμα) σε 63 εργαζόμενους της Διεύθυνσης Καθαριότητας.
- 600.000 ευρώ (από ίδιους πόρους) σε 146 εργαζόμενους του Κοινωνικού Οργανισμού.
- 52.000 ευρώ για 24 εργαζόμενους του Δημοτικού Βρεφοκομείου
Προχωρήσαμε στην έκδοση χρηματικών ενταλμάτων για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ τα δώρα τους, που όμως ακυρώθηκαν από τις Υπηρεσίες Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επειδή δεν συμβαδίζουν με την ισχύουσα νομοθεσία, των μνημονίων, της Ε.Ε..
Είναι σε εξέλιξη δικαστική διεκδίκηση με αγωγή των υπόψη εργαζόμενων την οποία και στηρίζουμε. Προϋπολογίζουμε ήδη την αντίστοιχη δαπάνη των 930.000 ευρώ στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΠ.
Έχουμε τη θέση, ότι οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους δικαιούνται μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με μισθό με βάση τις ανάγκες τους.
Διεκδικούμε από τη κυβέρνηση:
- Τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ποσού της κάθε δικαστικής απόφασης από τον πρώτο βαθμό (Ειρηνοδικεία ή Πρωτοδικεία), προκειμένου να πληρώνονται οι εργαζόμενοι χωρίς την αίρεση της οικονομικής δυνατότητας των Δήμων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η δαπάνη για το σύνολο των εργαζόμενων του Δήμου που αφορά το 13οκαι 14ομισθό είναι 3.500.000 ευρώ ετησίως.
- Την με νομοθετική ρύθμιση, επαναφορά του 13ουκαι 14ουμισθού σε όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση μισθωτής εργασίας (μόνιμοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπάλληλοι, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι σε προγράμματα, εργαζόμενοι μέσω κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ)».