Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε στη συνεδρίασή του την Παρασκευή, το έργο με τίτλο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πάτρας».
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Προγραμματισμού, Βασίλης Θωμόπουλος, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Η κατάσταση, και στην πόλη μας, με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους εμπόρους, είναι ίδια με αυτή που ισχύει σε όλη την Ελλάδα. Τους έχουν πνίξει κυριολεκτικά τα χρέη και ποδοπατιούνται από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Το πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» δεν πρόκειται να αναιρέσει τα συσσωρευμένα προβλήματα και ανάγκες σε σύγχρονες βασικές υποδομές, που δεν ικανοποιούνται, με ευθύνη των κυβερνήσεων. Δεν θεωρούμε ότι το πρόγραμμα ΑΚΕ μπορούν να αντιστρέψουν αυτή την τάση. Ως Δημοτική Αρχή, προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να ενταχθούμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία χωρίς αυταπάτες. Μας ενδιαφέρουν οι δυνατότητες ανάπλασης και αναμόρφωσης μιας ολόκληρης περιοχής, αλλά και η διευκόλυνση μικρομεσαίων εμπόρων. Θα συνεχίσουμε, σαν Δημοτική Αρχή να διευκολύνουμε, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας, τους μικρομεσαίους εμπόρους, με απαλλαγές και μειώσεις στα Δημοτικά Τέλη, με διαγραφές χρεών από τη Συμβιβαστική Επιτροπή.
Προτείνουμε, μετά από κοπιώδεις προσπάθειες των υπηρεσιών μας και σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο, περιοχή παρέμβασης να είναι ουσιαστικά το τετράγωνο Καρόλου - Κορίνθου - Αράτου - Ρήγα Φεραίου και η Κωνσταντινουπόλεως.
Έγινε προσπάθεια να επιλέξουμε άλλη περιοχή σε λαϊκές γειτονιές (π.χ. Ακρωτηρίου, Ανθείας - Ευβοίας), αλλά δεν επαρκούσε ο αριθμός των εμπορικών καταστημάτων, για να μπορεί να υποβληθεί η πρότασή μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι δεκάδες τα κλειστά εμπορικά καταστήματα, στους δρόμους που προσπαθήσαμε να εντάξουμε, αλλά και στην περιοχή που έγινε η τελική επιλογή. Είναι ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφώσει για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων.
Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η επιχειρηματολογία της σημερινής κυβέρνησης ούτε των προηγούμενων, που λέει ότι το πρόγραμμα θα είναι μοχλός ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η πείρα που έχει συγκεντρωθεί επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς, ότι δεν αντιστρέφει την τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης, της καταστροφής των μικρομεσαίων στρωμάτων και την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων.
Ο Δήμος Πατρέων, στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης, θα συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών, όπως απαιτείται από την σχετική Πρόσκληση. Στο παρελθόν, είχε προωθηθεί αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα για τους Εμπορικούς Συλλόγους από την κυβέρνηση της Ν.Δ., σε 6 Δήμους, μεταξύ αυτών και της Πάτρας. Αυτή τη φορά, τα κονδύλια είναι αυξημένα (από 180.000 ευρώ σε 50.000.000) και αφορά 25-30 Δήμους στην Ελλάδα. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης του Δικαιούχου (Δήμος Πατρέων) ανέρχεται κατά μέγιστο στα 1.500.000 ευρώ. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης του Συνδικαιούχου (Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών) ανέρχεται κατά μέγιστο στις 400.000 ευρώ».