Εγκρίθηκε χθες, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, από το Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της «έγκρισης υπογραφής σύμβασης δεσμευμένου λογαριασμού escrow account, μεταξύ του Τ.Π. και Δανείων και του Δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο της Δράσης «Προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού», με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης Διονύση Πλέσσα.
Η εισήγηση του Αντιδημάρχου έχει ως εξής:
Η Δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας της με την απόφαση 533/5-11-2014 του Δημοτικού Συμβουλίου, άνοιξε το θέμα της αναγκαιότητας των προσλήψεων στο Δήμο μας και τα Νομικά του Πρόσωπα σε μόνιμες & σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά & ασφαλιστικά δικαιώματα.
Από τον Οκτώβρη του 2014, ένα μήνα δηλαδή μετά την ανάληψη των καθηκόντων της με έγγραφο του κ. Δημάρχου προς τον αρμόδιο Υπουργό της Κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, θέτει επιτακτικά το θέμα τονίζοντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Υπηρεσίες του Δήμου λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Στη συνέχεια με νεότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου & πλήθος εγγράφων αλλά & παραστάσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία, τόσο της προηγούμενης Κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, όσο και της πρώτης & δεύτερης φοράς «Αριστεράς» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχώς & απαιτητικά επαναφέρουμε το θέμα, χωρίς καμία φυσικά ανταπόκριση μέχρι σήμερα.
Αποκορύφωμα της διεκδίκησης μας αυτής, ήταν η μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας Πάτρα –Αθήνα που πραγματοποιήσαμε, διεκδικώντας «δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα» και απαιτώντας την άρση απαγόρευσης των προσλήσψεων, προκειμένου ο Δήμος & τα νομικά του πρόσωπα αλλά & άλλες Υπηρεσίες της πόλης μας, να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ψήφισμα της μεγάλης συγκέντρωσης στην Αθήνα στο Σύνταγμα, το οποίο παραδώσαμε στα κόμματα του κοινοβουλίου πλην της Χρυσής Αυγής, να το φέρουν για συζήτηση στη Βουλή, μόνο το Κ.Κ.Ε. το κατέθεσε ζητώντας να αποτελέσει πρόταση νόμου για συζήτηση & ψήφιση του από τη Βουλή. Η υπόψη δε πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τα άλλα κόμματα.
Εξ αιτίας όλων των αντιλαϊκών πολιτικών Ε.Ε. – κεφαλαίου, «Καλλικράτη», αστικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που εφαρμόστηκαν για χρόνια στην Τοπική Διοίκηση, στο Δήμο μας αλλά & στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας, έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.
Στο Δήμο Πατρέων εκτός των Νομικών του Προσώπων έχουν αποχωρίσει με συνταξιοδοτήσεις, όπου αρκετές εξ αυτών ήταν αναγκαστικές λόγω των αντιασφαλιστικών νόμων, από 1/1/2010 μέχρι 31/12/2015, 596 εργαζόμενοι & από 1/1/2016 μέχρι 31/10/2016 άλλοι 28 δηλαδή συνολικά 624 εργαζόμενοι, χωρίς να έχει γίνει αναπλήρωση με νέους υπαλλήλους λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων.
Σήμερα με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιλέγεται η ίδια πορεία, αφού δεν έχει αρθεί καμία διάταξη για την απαγόρευση των προσλήψεων και συνεχίζεται η πολιτική για μόνιμες ανάγκες «έκτακτο προσωπικό» ΙΔΟΧ σε Υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα ή μόνιμο προσωπικό μόνο σε αυτές, εκεί δηλαδή που πληρώνει ο λαός τη μισθοδοσία & τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων, όπου για να προσληφθούν το σύνολο των αποχωρισάντων Υπαλλήλων θα πρέπει να εκτοξευτούν τα ανταποδοτικά τέλη φορτώνοντας νέα σε βάρη στη λαϊκή οικογένεια.
Είναι η στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. & των πρόθυμων Κυβερνήσεων που συμφωνούν & ικανοποιούν τις απαιτήσεις της.
Στόχος η σταδιακή απαξίωση των Δήμων αφού δεν θα μπορούν με τη μείωση του προσωπικού να λειτουργούν κρίσιμους τομείς όπως καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση, υπηρεσίες έργων κ.λ.π., προκειμένου να αναλάβουν επιχειρηματικοί όμιλοι & να επενδύσουν για την κερδοφορία των κεφαλαίων τους, σε τομείς βασικών αναγκών του λαού μας.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι οι επιλογές της Κυβέρνησης με προγράμματα μέσω Μ.Κ.Ο., με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), καθώς επίσης & με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Κοινωνική Οικονομία», από τα κόμματα που ψήφισαν το 3ομνημόνιο για την οποία, η απόφαση του 2011 του Ευρωκοινοβουλίου είναι αποκαλυπτική αναφέροντας ότι «η Κοινωνική Οικονομία» θα γλιτώσει ένα μέρος των παροχών του κράτους.
Αποτέλεσμα όλων αυτών όμως, είναι ο Δήμος μας να μη μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές του ανάγκες σε όλες τις Υπηρεσίες & τα Νομικά του Πρόσωπα στη κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών του Πατραϊκού λαού.
Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει επιτακτικά να θέτει το θέμα, διεκδικώντας προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα & με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες όσο δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες αυτές.
Η ανεργία μαστίζει σήμερα τη λαϊκή οικογένεια, πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία μας, δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο αφού η αιτία του εδράζεται στον τρόπο οργάνωσης της καπιταλιστικής οικονομίας & χρησιμοποιείται σαν μοχλός για την εκμετάλλευση γενικότερα των εργαζόμενων.
Τα ποσοστά της ανεργίας είναι της τάξης του 28% στη Δυτική Ελλάδα & του 38-39% στην Αχαΐα.
Οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις μοιράζουν προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω ΟΑΕΔ, που ούτε προσωρινή ανακούφιση στους ανέργους προσφέρουν, λαμβανομένου υπόψη του ύψους των αποδοχών και του σύντομου της εργασίας τους, ενώ διαλύουν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις & παράλληλα η οποιαδήποτε ανάκαμψη των προβλημάτων λόγω των σημαντικών ελλείψεων προσωπικού στις Υπηρεσίες μας, σταματά μετά τη λήξη της ολιγόμηνης εργασίας του τεχνικού & επιστημονικού αυτού προσωπικού στο Δήμο.
Σε αυτά τα πλαίσια και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας όλο το οπλοστάσιο των προηγούνενων κυβερνήσεων, κατάρτησε τη δράση <<προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2020>> με εργασία σε δύο οχτάμηνα και επιλογή ανέργων μέσω ΟΑΕΔ, σε 1ο και 2ο κύκλο για 17 και 34 Δήμους αντίστοιχα, θύλακες υψηλής ανεργίας για μικρά έργα και προσφορά υπηρεσίας, συνεχίζοντας τις απαγορευτικές διατάξεις για προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Είναι η λεγόμενη κοινωφελής εργασία της πρώην πεντάμηνης κοινωφελούς, που με διεκδικήσεις και αγώνα του κινήματος για ένταξη μετά τη λήξη της στο ταμείο ανεργίας, έγινε οχτάμηνη.
Ο Δήμος μας προσλαμβάνοντας τους 683 ανέργους για το 1ο οχτάμηνο μέσω του παραπάνω προγράμματος, συνεχίζει τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα, με αξιοπρεπείς μισθούς και οι εργαζόμενοι μας να μην εξαρτώνται από προγράμματα που τσακίζουν εργατικά δικαιώματα, έχοντας κοινό παρανομαστή την Ε.Ε. τις αστικές μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου.
Έχουμε ανάγκη από έργα υποδομής σε όλο τον <<Καλλικρατικό>> Δήμο, έργα οδοποιίας, έργα κοινοχρήστων χώρων, έργα σε σχολεία, σε παιδικούς σταθμούς και ανέγερση νέων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, έργα για αθλητισμό και πολιτισμό, έργα πρασίνου, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, έργα όχι για την κερδοφορία του κεφαλαίου αλλά για ικανοποίηση των οξυμένων λαϊκών αναγκών.
Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από μόνιμη δουλεά και όχι ανακυκλώσιμη, προσωρινή και κακοπληρωμένη εργασία.
Όλα αυτά προϋποθέτουν έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για τον οποίο αγωνιζόμαστε, στο επίκεντρο του οποίου είναι η ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι τον σημερινό καπιταλιστικό δρόμο που τις λαϊκές ανάγκες κάνει εμπόρευμα και τα παιδιά μας σέρνει στην ανεργία για φτηνό ανακυκλώσιμο και εκμεταλεύσιμο εργατικό δυναμικό.
Επαναβεβαιώνουμε και με τη σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη θέση μας για προσλήψεις σε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου μας και τα Νομικά του Πρόσωπα.
Διεκδικούμε.
Προσλήψεις 624 εργαζόμενων σε θέσεις μόνιμου Προσωπικού στις Υπηρεσίες του Δήμου.
Μονιμοποίηση όλων, όσων εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) μέσω προγραμμάτων, μέσω ανταποδοτικών Υπηρεσιών, με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε κρίσιμους τομείς του Δήμου όπως είναι οι σχολικές καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια Στο Σπίτι και στην Κοινωνική Φροντίδα, με χρηματοδότηση όλων των Υπηρεσιών και λειτουργιών του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό.