Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε και αποφάσισε υπέρ της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, θέμα που έφερε στο Σώμα η Δημοτική Αρχή.
Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε την ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα και είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση του Νόμου για την ίδρυσή της στην πόλη μας. Με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών παίζονται παιγνίδια σε βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους. Είναι ενέργεια από τη νέα κυβέρνηση και αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα βασικά προβλήματα σπουδαστών, φοιτητών, εργαζομένων, εκπαιδευτικών παραμένουν. Συγκεκριμένα:
-Να σπουδάζουν οι φοιτητές χωρίς εμπόδια και φραγμούς.
-Να παρέχονται σύγχρονες και ολοκληρωμένες σπουδές ώστε να λάβουν την απαιτούμενη γνώση στο αντικείμενό τους.
-Να βρίσκουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν.
-Να στελεχωθούν όλα τα ιδρύματα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.
Στο επίπεδο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν καταγραφεί τα παραπάνω προβλήματα. Αυτά αφορούν ελαστικές εργασιακές σχέσεις εκπαιδευτικών, καταργήσεις σχολών και τμημάτων, δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, σοβαρές ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής στην ανώτατη εκπαίδευση.
Σχετικές οι υπ’ αριθ. 584/2014, 57/2015 και 843/2018 Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία με αφορμή τη Νομική της Πάτρας να τοποθετηθεί για τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και των αποφοίτων της όταν και αυτή και η προηγούμενη έχουν ιδρύσει και συντηρήσει τμήματα χωρίς υποδομές, καθηγητές, σίτιση, στέγαση, χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχει μπει το πανεπιστημιακό άσυλο στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη». Μαζί με την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση των σπουδών το κύριο χαρακτηριστικό είναι η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, η άμεση εμπλοκή των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές. Στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση δεν χωράει το άσυλο που προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμα των φοιτητών να συζητάνε, να αποφασίζουν συλλογικά και οργανώνουν τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή.
Είναι άκρως υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανεργία και τα υπαρκτά προβλήματα των αποφοίτων της Νομικής, τη στιγμή που η Ν.Δ. έχει αποδεχτεί και θα προωθήσει τα ιδιωτικά κολλέγια ως ισότιμα των Δημοσίων Πανεπιστημίων γενικά αλλά και στον τομέα της Νομικής Σχολής.
Άκρως υποκριτικό είναι και το ενδιαφέρον όλων όσων υποστηρίζουν την ίδρυση σχολών χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς προϋποθέσεις, υποταγμένες σε τοπικά ή μεγαλύτερα συμφέροντα.
Η πρόοδος όμως της επιστήμης και της κοινωνίας δεν χωράει σε λογικές αγοροπωλησίας της γνώσης, επιχειρηματικότητας ή προσαρμογής της στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Είμαστε αντίθετοι στο σύνολο των αντιλαϊκών νόμων, που εκπορεύονται από την Ε.Ε. και τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της στις οποίες συμπεριλαμβάνεται, ο Νόμος Γαβρόγλου και έχουν υλοποιηθεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
Ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε τη θέση για ενιαία πανεπιστημιακού επιπέδου Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου γνώσεις σε επιστημονικά αντικείμενα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του λαού μας. Κατά συνέπεια, χρειάζονται Ιδρύματα και Σχολές που θα παρέχουν με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών όλη την απαραίτητη γνώση σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο, ώστε το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος. Με βάση το παραπάνω πλαίσιο στηρίζουμε την ίδρυση της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ως Δήμος, στηρίζουμε το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα.
Ο λαός μας έχει όφελος να μην προσδεθεί στο άρμα των επιχειρήσεων, αλλά να ενισχύσει μαζικά και οργανωμένα τους αγώνες διεκδίκησης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Πανεπιστημιακή εκπαίδευση».
Η συγκεκριμένη απόφαση θα αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία και φορείς.