Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα, για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης Χριστουγεννιάτικης συναυλίας του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, στην οποία φέτος συμμετέχουν τα Σύνολα της Ορχήστρας Δωματίου, η Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων, Φωνητικά σύνολα, το Σύνολο «Κρούσις» και η Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η συναυλία αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα των ημερών και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις 9.00 το βράδυ, στην αίθουσα Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Πατρών, στην οποία η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α΄ Μέρος

Θεατρικό Αναλόγιο

«Η Σταχομαζώχτρα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Αφηγητής: Στ. Σοφός

Eπιλογή κειμένων, Σκηνοθετική επιμέλεια:

Διονύσης Βούλτσος

Μουσική Σύνθεση: Ευγένιος Βούλγαρης

Μελοποιήθηκαν τα ποιήματα: «Τα χειμωνιάτικα Δέντρα» του Λάμπρου Πορφύρα, «Τα περασμένα» του Ν. Λαπαθιώτη και τρία τραγούδια της παράδοσης από τις «Εκλογές» του Ν.Γ. Πολίτου.

Παρουσιάζει η «Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων» του Δημοτικού Ωδείου

Διδασκαλία –Διεύθυνση Ευγένιος Βούλγαρης

Β΄Μέρος

« Christmas World»

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου σε μεταγραφή για σύνολο κρουστών:

O Du Fröhliche (ITALY / GERMANY)

Adeste Fidelis (ENGLAND)

Les anges dans nos campagnes (FRANCE)

Kommet Ihr Hirten (BOHEMIA)

Hark! The Herald Angels Sing (ENGLAND)

Jingle Bells (USA)

Away in a Manger (ENGLAND / USA)

Παρουσιάζει το «ΚΡΟΥΣΙΣ» (Σύνολο κρουστών Δημοτικού Ωδείου Πατρών)

Διδασκαλία: M.Mankovsky

«Χριστουγεννιάτικα τραγούδια» από τα Φωνητικά Σύνολα

«Παιδική Χορωδία» και «Πολυφωνικό Σολφέζ»

Διδασκαλία Π. Γιαννοπούλου - Αρετ. Νικολοπούλου

Πιάνο: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος

• Ding! Dong! Merrily on High –(γαλλική μελωδία του 16ου αιώνα )

Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών

Διδασκαλία- Διεύθυνση Λ. Γερονίκου

• J.S.Bach: Chorale “Jesus Bleibet meine Freude

J.S.Bach: Agnus Dei

Σολίστ: Λ. Γερονίκου

W.A.Mozart: Laudate Dominum

G. Fauré: Cantique de Jan Racine

«Ορχήστρα Δωματίου» Δημοτικού Ωδείου

& «Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών»

• J. Brahms : Hungarian Dances No 1 & 2

G. Bizet: Pastorale and Farandole

(from “ L’ Arlesienne”)

Παρουσιάζει η «Ορχήστρα Δωματίου»

Διδασκαλία –Διεύθυνση Γ.Μαυρίδης.

"KΡΟΥΣΙΣ" ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Η πρώτη εμφάνιση του συνόλου έγινε το 1995.

Από τότε το σύνολο έχει εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος:

Αθήνα, Βόλος, Λαμία, Ακράτα, Λευκάδα, Ιτέα, σε σημαντικά φεστιβάλ:

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ "Πήλιο", σε εκδηλώσεις διάφορων φορέων:

του Ωδείου Αθηνών, στα "Μουσικά Πρωινά" και στις "Ημέρες Σύγχρονης Μουσικής" του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, όπως και στο εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί με τις Ορχήστρες: " Ορχήστρα Πατρών", "Καμεράτα" των "Φίλων της Μουσικής Αθηνών", και την "Ορχήστρα Δωματίου" του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

Έχει ανεβάσει στην Πάτρα και στην Αθήνα "Μουσική Παράσταση της Σοφίας Καμαγιάννη" ειδικά γραμμένη και αφιερωμένη στο σύνολο "Κρούσις".

Συνέπραξε με την σχολή μπαλέτου Πατρών της Τατιάνα Λοβέρδου.

Το ρεπερτόριο του Συνόλου "Κρούσις" περιλαμβάνει κυρίως έργα συνθετών του 20ου αιώνα, όπως των: S. Joplin, G. Gershwin, W. Kraft, A. Hovhaness, K. Chavez, S. Reich, A. Cirone, S. Fink, V. Grishin, V. Artyomov, M. Kazlaev, κ.ά.

Το 2005 για τα 10 χρόνια ύπαρξης του "Κρούσις" οι συνθέτες όπως ο Θ.Αντωνίου, Α.Ντάρλας κ.ά έγραψαν τα έργα τους ιδικά για το Σύνολο, πλουτίζοντας το ρεπερτόριο του. Έχει ηχογραφήσει ένα CD με έργα Ελλήνων, Αμερικανών, Γάλλων, Γερμανών και Ρώσων συνθετών.

Το Σύνολο διδάσκει και διευθύνει ο Maxim Mankovskiy

Στην σημερινή συναυλία συμμετέχουν:

Σπανόπουλος Ανδρέας

Σπανόπουλος Αλέξης

Δριμάλας Νικόλαος

Μπούσιος Ηλίας

Καζαντζίδης Νικόλαος

Μαλαταράς Γεώργιος

Θεοδωρόπουλος Φαίδων

Χατζής Παναγιώτης

Χριστόπουλος Κωνσταντίνος

Θωϊδης Παναγιώτης.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Η Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών ιδρύθηκε το 1996 και στελεχώθηκε από μαθητές των Σχολών του Ωδείου. Αποτελεί, μαζί με τα σύνολα της" Μουσικής Δωματίου", ένα σημαντικό σύνολο‐ φορέα για την αναβάθμιση της προσφερόμενης μουσικής παιδείας στους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου. Την επομένη χρονιά από την ίδρυσή της η " Ορχήστρα Δωματίου ", ανέπτυξε συνεργασία με άλλους φορείς και μουσικά ιδρύματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Αθήνα, (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) Πάτρα, Κέρκυρα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) κ.α. Τα μέλη της Ορχήστρας είχαν την ευκαιρία να δεχθούν την διδασκαλία και να συνεργαστούν με σημαντικούς μαέστρους, όπως τον Αλέξανδρο Μυράτ της Καμεράτας ‐ Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής, τον P. Seymour, καθηγητή του Πανεπιστημίου του York και διευθυντή των Yorkshire Baroque Soloists, τον Θ. Αντωνίου Συνθέτη- Διευθυντή και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, τον Κωστή Κωνσταντάρα τον Άγγελο Γεωργακάτο τον Μιχάλη Οικονόμου. Στο πρόγραμμα της Ορχήστρας περιλαμβάνονται έργα από το Baroque έως τον 20ο αιώνα και έργα Ελλήνων Συνθετών. Έργα στην Ορχήστρα έχουν αφιερώσει ο Γερ. Βουτσινάς (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου) και ο Θεόδωρος Αντωνίου Celebration No 12, με αφορμή τα 10 χρόνια από την ίδρυση της Ορχήστρας.

Στις δράσεις που έχει αναπτύξει η Ορχήστρα είναι η ετήσια Συναυλία υπό τον τίτλο

« Ορχήστρα Δωματίου και Νέοι Σολίστ», συναυλία που συμπράττουν ως σολίστ με την Ορχήστρα οι πλέον ταλαντούχοι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου, το «Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο», η «Πασχαλινή Συναυλία» με έργα Θρησκευτικής Μουσικής. Συμμετείχε στις εκδηλώσεις των «Πρωτοκλητείων», στην ενότητα που διοργάνωνε το Δημοτικό Ωδείο υπό τον τίτλο «Θρησκεία και Τέχνη – Musica Sacra, Ανατολική Θρησκευτική Μουσική», στο πρόγραμμα του « Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών» και στην ενότητα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου υπό τον τίτλο «Το Ωδείο Παρουσιάζει…..». Από την ίδρυσή της η Ορχήστρα έως το 1999 είχε ως μόνιμο μαέστρο –διευθυντή τον Π. Σεργίου. Από τον Οκτώβριο του 1999 έως και το 2003 την Ορχήστρα διδάσκουν ο Γιάννης Μαυρίδης, εξάρχων της «Ορχήστρας Πατρών» και καθηγητής βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών και ο Sαulius Sondeckis, μαέστρος τότε της «Ορχήστρας Πατρών». Σήμερα την «Ορχήστρα Δωματίου» διδάσκει ο Γιάννης Μαυρίδης υπεύθυνος της Σχολής Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και συμμετέχουν σε αυτή απόφοιτοι και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου.

Στην συναυλία συμμετέχουν:

Βιολί

Μαυρίδης Νίκος

Γεροπούλου Φωτεινή

Βαλμά Ισμήνη

Ζωγόγιαννη Πελαγία

Τζόλα Μαρία

Αποστολοπούλου Παναγιώτα

Βουτσινά Δανάη

Γρηγορόπουλος Γιώργος

Καραπετιάν Βικτωρία

Σιτήστας Κωνσταντίνος

Σωμάκος Βασίλης

Στρατούλια Μαρία

Χατζή Αγγελική

Βιόλα

Βερονικιάτη Αγγελική

Σαμαράς Θόδωρος

Παπαϊωάννου Άννα

Βιολοντσέλο

Κακαρούμπας Αλέξανδρος

Κατσουλιέρη Δήμητρα -Σοφία

Μωραϊτου Κατερίνα.

Κοντραμπάσο

Φλώρος Νικήτας

Κοντογιώργης Θεόδωρος

Κλαρινέτο

Σταυρόπουλος Σταύρος

Σύρρου Αγγελική

Παπαδάκη Δανάη

Χαρδαλιά Μαρία

Φλάουτο

Βελισσαρίου Αναστασία

Αβραμίδη Παναγιώτα - Ελένη

Όμποε

Τσαγκρώνης Παναγιώτης

Φαγκότο

Ανδρικόπουλος Δημήτρης

Τράκα Φαίη

Κόρνο

Παπαδόπουλος Φίλιππος

Τρομπέτα

Κονταρίνης Βασίλης

Σμυρίλιος Κωνσταντίνος

Σπανόπουλος Βλάσης

Τρομπόνι

Κανταρέλης Σπύρος

Κρουστά

Μαλαταράς Γιώργος

Θεοδωρόπουλος Γεώργιος- Φαίδων

Χατζής Παναγιώτης

Θωίδης Παναγιώτης

Πιάνο

Λαζαρίδη Συμέλα

Καθηγητες του Ωδείου

Μ. Σαφάροβα -βιολί

Β. Ιβανώφ -βιολί

Γ. Τόκαρεβ -βιολί

Αλ. Σελαλμαζίδη –βιολί

Ρ. Σμαγκούλοβ -βιόλα

Σβ. Χμούροβα -βιόλα

Γ. Μπεσσόνοβ –τσέλο

Β. Καραπετιάν-κοντραμπάσο

ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

H τετράφωνη Μικτή Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών είναι επίσημος καλλιτεχνικός οργανισμός του Πανεπιστημίου και λειτουργεί στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας. Αριθμεί περίπου 40 μέλη (φοιτητές, εργαζόμενους και εκπαιδευτικό προσωπικό) και είναι μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Έχει δώσει πολλές συναυλίες και έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ χορωδιών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και άριστες κριτικές. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της ήταν ενδεικτικά:

  • αφιερώματα που πραγματοποίησε στους: Μ.Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Στ. Ξαρχάκο, Χρ. Λεοντή, Ηλ. Ανδριόπουλο, M. Ελευθερίου, Μ. Πλέσσα κ.α. πολλά από τα οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι ίδιοι οι δημιουργοί.
  • συμμετοχή στη συναυλία «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη», στο Καλλιμάρμαρο
  • 3ο βραβείο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης»
  • θεματικές συναυλίες αφιερωμένες σε «Carmina Burana», το έργο του Μανώλη Καλομοίρη, τραγούδια για το φεγγάρι και τη θάλασσα, musicals, tango, κ.α.
  • παρουσίαση του έργου «Magnificat» του John Rutter υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου
  • αποσπάσματα από όπερες σε σύμπραξη με χορωδίες της Ελλάδας και του εξωτερικού σε ένα μεγάλο σύνολο 300 χορωδών υπό τη διεύθυνση των Grigor Palikarov και Peter Tiboris στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου
  • συναυλίες στη Βόννη της Γερμανίας, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στο Παλέρμο της Σικελίας

Μέλη Χορωδίας Πανεπιστημίου Πατρών:

Σοπράνο: Δημητράκη Άννα, Κουρούσια Μαρία, Λυμπρίτη Χριστίνα, Μπάρκουλα Μαργαρίτα, Μπλατσογιάννη Μαρία, Μωραΐτη Χριστιάννα, Παναγοπούλου Γεωργία, Παπακωστοπούλου Παρασκευή, Πετράκη Νεφέλη, Πόρρας Μάρθα, Σερέτη Σταματία, Σταματοπούλου Σουζάνα

Άλτο: Αλεξίου Αρετή – Μαρία, Βασιλοπούλου Αγγελική, Βρακατσέλη Βίλλυ, Καραγκούνη Άννα – Βιολέτα, Κοζαταπάνη Φίλια, Κούτουλα Ματίνα, Νάτη Ελευθερία, Πιπερίγκου Ζωή, Σαρρή Έλενα, Χατζημήτρου Δέσποινα

Τενόρο: Αθανασόπουλος Κυριάκος, Καμπέρος Χρήστος, Καρβέλας Μιχάλης, Μυλωνάς Δάκης, Παπαδόπουλος Λουκάς, Σταυράκης – Σαϊπάς Λουκάς, Στυλιανάκης Βασίλης

Μπάσο: Ανδρικοπουλος Θάνος, Γρηγορόπουλος Γιώργος, Κωνσταντάρας Βασίλης, Μελιδώνης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Δημήτρης, Παπούλιας Νικόλας, Σταματόπουλος Γιώργος.

ΦΩΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ

Τα «Φωνητικά Σύνολα» είναι αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής λειτουργίας των τμημάτων του Solfege Kodaly, σύστημα το οποίο διδάσκεται στο Δημοτικό Ωδείο. Έχουν συμπράξει με την «Ορχήστρα Δωματίου», συμμετέχουν στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία όπως και στην ενότητα εκδηλώσεων «Μουσική από παιδιά για παιδιά».

Παιδική Χορωδία

Αθανασοπούλου Φωτεινή

Αθανασόπουλος Νάσος

Αναστογιάννη Ευαγγελία

Ανυφαντάκη Θεοδώρα

Αργυρός Ιωάννης

Γιακουμή Αγγελική

Γκοτσοπούλου Ελένη

Γκουντάνης Ανδρέας

Δριμάλα Δήμητρα

Δριμάλας Νικόλαος

Ζαφειροπούλου Ζαφειρένια

Ζαφειροπούλου Μυρτώ

Κανελλοπούλου Ίριδα

Καράμπελα Αφροδίτη

Κατσαρού Βασιλική

Κόκκωρη Μελίνα

Κονδύλη Σοφία

Κομισσάροβ Στέφανος

Κούσκουρης Μιχάλης

Λογοθέτη Άντα

Μαλίκι Α. Γεωργία

Malynovska V. Κristina

Μανίκας Ανδρέας

Μαργαρίτη Κυριακή

Μιχοπούλου Κλειώ

Μιχοπούλου Πολυξένη

Μπουγά Μαρία

Παναγοπούλου Αναστασία

Πανταζοπούλου Χριστίνα

Σάγια Αριστέα

Σμεραϊδος Δημήτρης

Σμεραϊδος Χρύσανθος

Στολάκης Άγγελος

Σωτηροπούλυ Μαριάννα

Τζουβέκα Νεφέλη

Τριτάρη Αθηνά

Τριτάρης Σωκράτης

Τριχά Μάγια

Φωτακόπουλος Ηλίας-Μάριος

Φωτοπούλου Μαγδαληνή

Χριστόπουλος Ανδρέας

Πολυφωνικό Σολφέζ

Αθανασοπούλου Ουρανία

Αθανασοπούλου Φωτεινή

Αυγέρος Παναγιώτης

Γαλάνης Ιωακείμ

Γκέλμπεσης Πέτρος

Γκουντάνης Παναγιώτης

Δημόπουλος Νικόλας

Δημοπούλου Αγγελική

Δημακοπούλου Παναγιώτα

Ζαφειροπούλου Αντιγόνη

Ζαφειροπούλου Ζαφειρένια

Ζαφειροπούλου Μυρτώ

Ζαφειράτου Άλκηστη.

Καπαρέλου Νίκη

Κανελλοπούλου Ασπασία

Κούσκουρης Μιχαάλης

Καζαντζίδης Νίκος

Λαζανά Μυρτώ

Λιαρομάτη Ναταλία

ΜακρήςΤάσος

Μιχοπούλου Πολυξένη

Μπουσίου Νίκη

Μπούσιος Ηλίας

Πανάρετου Μυρσίνη

Σαμπατάκου Εβελίνα

Στολάκης Ανδρέας

Σπίνος Κωνσταντίνος

Σπυράτου Αγγελκή

Στυλιανοπούλου Διώνη

Σταυρίδης Ηλίας

Τζουβέκα Νεφέλη

Τζουβέκα Ανδριάνα

Τζαγκαράκης Μαρίνος

Τζαγκαράκη Αγγελική

Τριχά Μάγια

Φαρδέλλα Μαρία

Χριστόπουλος Ανδρέας

Ψάρρη Αλεξάνδρα