Η Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας συνεχίζοντας την εικαστική της δράση, σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, διοργανώνει την έκθεση «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες».
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 7.30 το βράδυ και θα σηματοδοτήσουν την έναρξη λειτουργίας της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Μέσα από τη διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης, ο Πολιτιστικός Οργανισμός συμβάλλει στη γνωστοποίηση καλλιτεχνικών κινημάτων, τάσεων και δημιουργών.
Με αφορμή την πραγματοποίηση των εγκαινίων, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, στην διάρκεια της οποία τόνισε τα εξής:
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, αλλά και χαρά για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών η πραγματοποίηση της έκθεσης «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες» και η συνεργασία μας με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Ευχαριστώ θερμά τον Γιάννη Μπόλη κι Ελένη Κωτσαρά από το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, για την άψογη συνεργασία μας και την κόρη του καλλιτέχνη Δάφνη Γραμμένου για την ευγενική παραχώρηση των έργων του καλλιτέχνη.
Με τη φιλοξενία της έκθεσης του Κορνήλιου Γραμμένου, γνωρίζουμε το πολυδιάστατο έργο ενός καλλιτέχνη που γεννήθηκε στην πόλη μας. Μέσα από τα έργα του ερχόμαστε σε επαφή με τις διάφορες τεχνικές δουλειάς του, τις πνευματικές του αναζητήσεις, την ίδια τη ζωή του καλλιτέχνη. Η πρακτική του εκτείνεται στη ζωγραφική, στο σχέδιο, στα μελάνια και στη γλυπτική, χρησιμοποιώντας υλικά όπως το ξύλο, ο σίδηρος, ο χάλυβας, ο μόλυβδος και το χαρτόνι. Στην έκθεση «Προσωδίες και Ραψωδίες» παρουσιάζονται έργα των τελευταίων χρόνων.
«Η γλυπτική μου είναι η αφτιασίδωτη πραγματικότητά μου, η καθημερινότητά μου, γεμάτη προσμονές, ματαιώσεις, βιασύνες, απροσεξίες, στιγμιαίους θριάμβους και da capo. Μερικές φορές στέκεται ξαφνικά αυθύπαρκτη μπροστά μου σαν να λέει άντε πάμε παραπέρα, πάμε απ’ την αρχή δηλαδή». Με αυτά τα λόγια περιέγραφε ο Κορνήλιος Γραμμένος (Πάτρα, 1959-Αθήνα, 2021) την εικαστική του πορεία, την τέχνη του, μόλις τον Απρίλιο του 2020 λίγο πριν την αιφνίδια «αναχώρησή του».
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο τα δύο τελευταία χρόνια σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της Πανδημίας, όπου αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, διατήρησε την παρουσία της στο φιλότεχνο κοινό μέσω της παραγωγής διαδικτυακών εκθέσεων και προβολής μέσω Youtube βιντεοσκοπημένων παραγωγών. Ενδεικτικά αναφέρουμε: την Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής, «Γρηγόρης Παπαθεοδώρου», την Έκθεση σχεδίων και χαρακτικών Ζιζής Μακρή «Η Ελλάδα της», την 1η Διαδικτυακή Εικαστική Έκθεση, συμμετείχαν 50 καλλιτέχνες με 77 έργα ζωγραφικής, 11 έργα κεραμικής και γλυπτικής, 9 χαρακτικά έργα, 20 έργα μικτής τεχνικής και 3 video arts, την Έκθεση ζωγραφικής ARTISTS WITHOUT BORDERS. PAPER NO LIMIT, Illusion/Illusion 10+10, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Πολωνών καλλιτεχνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και πολλά άλλα. Προχωράμε στην ψηφιακή καταγραφή και αξιοποίηση μόνιμης συλλογής έργων τέχνης – εκδοτικού αρχείου. Παράλληλα εκδόθηκαν από την Δημοτική Πινακοθήκη κατάλογοι-έντυπα για εκθέσεις.
Η Ημερίδα που πραγματοποιήσαμε με θέμα: «Το αποτύπωμα της επανάστασης του 1821, στην κοινωνία, την τέχνη και τον πολιτισμό» είναι πλέον σε έντυπη έκδοση και μπορεί να εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες των εκπαιδευτικών δομών της πόλης μας.
Μέσα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν οι Δήμοι, το οποίο έχει διαμορφωθεί διαδοχικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, σε καιρούς μνημονιακούς και μεταμνημονιακούς με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό, την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό για τους πολίτες μας».
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 – 14.00, Τρίτη έως Παρασκευή: 18.00 – 21.00, Κυριακή, Δευτέρα και αργίες κλειστή.