Η κινητοποίηση στις 29 Γενάρη από Πάτρα στην Αθήνα και η συγκέντρωση στο Σύνταγμα δεν είναι αντικυβερνητική διαδήλωση. Είναι διαδήλωση δικαίου. Του δίκαιου του λαού της Πάτρας που πρέπει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει. Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, μιλώντας χθες βράδυ στην συνέλευση της Δημοτικής Ενότητας Βραχνεΐκων.
Ο Δήμαρχος κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα είναι η αρχή. «Ο δρόμος είναι ο αγώνας για να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν» είπε και οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τίποτε δεν χαρίζεται από την εξουσία αλλά κερδίζονται με διεκδίκηση.
Τη συνέλευση στα Βραχνέϊκα άνοιξε η Αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Η πανδημία του κορονοϊού μας έκλεισε μέσα αλλά εμείς δεν κλείσαμε το στόμα μας. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιο τον πατραϊκό λαό. Ο Δήμος ήταν δίπλα στο καθένα συμπολίτη σε αντίθεση με τους κυβερνώντες που πρόταξαν στην «ατομική ευθύνη» αντί της κρατικής υπευθυνότητας.
Στην πανδημία προστέθηκε η ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα καταναλωτικά αγαθά, σε κάθε τομέα της ζωής μας.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή του λαού που δοκιμάζεται και θέλουμε να ικανοποιήσουμε τις λαϊκές ανάγκες».
Η Αντιδήμαρχος υπογράμμισε: «Στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022 οι δαπάνες για την Α/βάθμια Υγεία είναι μειωμένες κατά 50%, δηλαδή όποιος δεν έχει, θα είναι αντιμέτωπος με τη μοίρα του. Αυτό θέλουν. Το είδαμε και με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση για το μόνο που ενδιαφέρθηκε ήταν η εκκένωση των περιοχών και όχι η προστασία της λαϊκής περιουσίας και το περιβάλλον. Τότε ο λαός δημιούργησε το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και αυτό έγινε και δικό μας σύνθημα.
Παλεύουμε μέσα σε ένα ασφυκτικό πλέγμα για να βρούμε χαραμάδες ώστε να μπορέσουμε να συνδράμουμε τις λαϊκές οικογένειες.
Έχουμε 51 εκατ. ευρώ να διαχειριστούμε για το 2022 κι από αυτά μόνο τα 23 εκατ. ευρώ είναι από κρατικές επιχορηγήσεις. Οι πόροι που έπρεπε, με βάση το νόμο, να έρθουν στο Δήμο και δεν ήρθαν ποτέ, ήταν 91 εκατ. ευρώ.
Κι έχουμε να πληρώσουμε 32 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία, 4 εκατ. ευρώ πληρώσαμε το 2021 για ρεύμα φέτος θα πληρώσουμε 1,4 εκατ. ευρώ περισσότερα, 1,2 εκατ. ευρώ δώσαμε πέρυσι για καύσιμα φέτος θέλουμε 2 εκατ. ευρώ για καύσιμα. 320.000 πληρώσαμε για την ναυαγοσωστική κάλυψη που έπρεπε να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την Πολιτική Προστασία το 2021 μας έδωσαν 130.000 ευρώ και χρειάστηκαν 400.000 ευρώ τα οποία κάλυψε ο Δήμος, φέτος θα χρειαστούν περισσότερα.
Σε αυτά να προστεθεί η δόση των δανείων που ελήφθησαν κατά το παρελθόν, από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και τα πληρώνουμε τώρα 2 εκατ. ευρώ δόση το χρόνο. Και βέβαια το τέλος ταφής απορριμμάτων για το οποίο συμφώνησαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο ο Δήμος πρέπει να πληρώσει 2 εκατ. ευρώ για το 2022. Αν αθροιστούν τα έξοδα, θα δείτε ότι τα έσοδα δεν φθάνουν!
Η κυβερνητική θέλει να μας οδηγήσει στην κατεύθυνση να πάρουμε λεφτά από τους δημότες επιβάλλοντας φόρους. Θέλουν τους Δήμους μάνατζερ και τις υπηρεσίες να τις αναλάβουν ιδιώτες εργολάβοι.
Εμείς πάμε αντίθετα σε αυτή την κατεύθυνση που μας δείχνουν. Ζητάμε να μας δοθούν τα 91 εκατ. ευρώ που μας χρωστούν.
Για το λόγο αυτό δεν θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη. Το 2008 τα δημοτικά τέλη για τι κατοικίες στα Βραχνέικα, ήταν 1,2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σήμερα εμείς τα μειώσαμε στο 0,73 ευρώ το τετραγωνικό.
Δεν επιτρέπουν τις προσλήψεις και προσπαθούμε με τους παρατασιούχους να κάνουμε δουλειά. Από τη Λεύκα μέχρι τα Καμίνια και από τη θάλασσα μέχρι την Κρυσταλοπηγή μας έχουν αφήσει με μόνο 7 εργαζόμενους μόνιμους και 7 παρατασιούχους για να εκτελέσουν το έργο της Καθαριότητας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε να ιεραρχούμε τα προβλήματα της Δημοτικής Ενότητας των Βραχνεΐκων και να τα λύνουμε δίνοντας προτεραιότητα στην καθημερινότητα.
Φτιάχνουμε το οδικό δίκτυο όπου υπάρχει πρόβλημα, τα σχολεία, τα γήπεδα, τον ηλεκτροφωτισμό κ.λπ.
Το ίδιο θα κάνουμε και με το Τεχνικό Πρόγραμμα. Αυτά που έχουμε βάλει ως στόχο με τους Προέδρους των κοινοτήτων θα τα υλοποιήσουμε.
Αντιδρώντας στην ασφυξία που μας έχουν επιβάλλει, στο λαό και στους Δήμους, ανεβαίνουμε στις 29 Γενάρη στην Αθήνα για να τους πούμε «ως εδώ και μη παρέκει». Κάνουμε την αρχή για να ακολουθήσουν κι άλλοι Δήμοι. Για την υγεία του λαού μας, την παιδεία, τη δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στην ακρίβεια και στο ξεζούμισμα του λαού».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας και μίλησε για το μεγάλο έργο του δικτύου αποχέτευσης που γίνεται στα Βραχνέικα, το οποίο αφορά όλους τους Πατρινούς. Αναφέρθηκε στα αντλιοστάσια και στα συμφέροντα ορισμένων που προσπαθούν να τα εμποδίσουν να γίνουν. Είπε ότι για περιοχές των Βραχνεΐκων, Τσουκαλεΐκων, Θεριανού για υπάρξει πίεση για να δοθεί λύση στα προβλήματα με τις συνδέσεις. Εξέφρασε την αισιοδοξία μέχρι το καλοκαίρι να υπάρξει αξιόπιστη υδροδότηση της περιοχής από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου.
Ο Δήμαρχος, μιλώντας στη συνέχεια, κάλεσε κα πάλι όλους στην κινητοποίηση στις 29 Γενάρη διεκδικώντας όλα όσα ανήκουν στην πόλη και το λαό της και τα 91 εκατ. ευρώ που οφείλονται στο Δήμο. Αυτά τα χρόνια, είπε ο Δήμαρχος, μας παρακράτησαν παράνομα 450 εκατ. ευρώ τα οποία αν είχαμε πάρει θα κάναμε πολύ μεγάλα έργα για την πόλη μας.
Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων και των φορέων που πήραν το λόγο, αναγνώρισαν ότι υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο, ότι γίνεται προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων, δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση και έθεσαν υπ’ όψιν ορισμένες τοπικές ανάγκες που πρέπει να ολοκληρωθούν και άλλες να σχεδιαστούν.
Παρόντες στην συνέλευση ήταν ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Αναστασίου, η δημοτική σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Γκέστα, Πρόεδροι και σύμβουλοι Δημοτικών Κοινοτήτων κι εκπρόσωποι φορέων.