Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 14 Νοέμβρη, ενόψει της κατάρτισης και κατάθεσης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος 2020, η Λαϊκή Συνέλευση της Δημοτικής Ενότητας Μεσσάτιδας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Οβρυάς, με την παρουσία δεκάδων δημοτών και εκπροσώπων φορέων που τοποθετήθηκαν και αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους προτάσσοντας τα έργα υποδομών, οδοποιίας, αποχέτευσης όμβριων υδάτων κλπ.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε:
«Οι λαϊκές συνελεύσεις είναι πολύ χρήσιμες για όλους μας. Σε αυτές ακούγονται αυτά που απασχολούν τους δημότες, ακούμε όλες τις πλευρές και καταγράφουμε τις παρατηρήσεις σας.
Τίθεται το θέμα των επισκευών και των αναβαθμίσεων των σχολικών συγκροτημάτων. Έχουμε στον Δήμο μας 257 σχολικά συγκροτήματα. Καταλαβαίνει κανείς ότι όλα μαζί δεν γίνεται να φτιαχτούν. Είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε με ένα ρυθμό, γιατί ούτε προσωπικό μας επιτρέπουν οι κυβερνώντες να έχουμε, ούτε κονδύλια μας δίνουν τόσα ώστε να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες.
Όταν δηλαδή μας δίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο 600.000 ευρώ περίπου για τα σχολεία, είναι σαν να δίνουν 2.000 ευρώ το χρόνο για κάθε σχολείο. Τι μπορεί να γίνει με αυτά τα ψίχουλα;
Αναγκαζόμαστε να βάζουμε χρήματα του Δήμου, χρήματα των δημοτών για να φτιάξουμε τα σχολεία και τα παιδιά μας να είναι σε αναβαθμισμένο περιβάλλον.
Το λέω σε κάθε λαϊκή συνέλευση και θα το πω κι εδώ. Χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό και κονδύλια για να κάνουμε έργα. Να περιγράφουμε τα προβλήματα, αλλά να προχωράμε κι ένα βήμα πιο πέρα αναζητώντας και εντοπίζοντας την αιτία που υπάρχουν τα προβλήματα.
Γιατί μας απαγορεύουν να κάνουμε προσλήψεις; Δεν έχει η πόλη μας άνεργους; Δεν υπάρχουν εδώ άνεργοι που θα μπορούσαν να εργαστούν στις υπηρεσίες του Δήμου που είναι αποψιλωμένες από προσωπικό;
Γιατί υπάρχουν προβλήματα υποδομών; Γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες για το λαό υποδομές από τότε που χτιζόταν η πόλη και οι συνοικίες της;
Είναι προφανές, δεν υπήρχε σχεδιασμός. Όλα γίνονταν στο βωμό του κέρδους των εργολάβων και όχι με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και την εξασφάλιση ποιότητας της ζωής του.
Είναι δίκαιο το Υπουργείο Πολιτισμού να θέλει να μιλά για πολιτισμό, το Υπουργείο Αθλητισμού για Αθλητισμό και λεφτά να μην δίνουν καθόλου γι’ αυτά και να πληρώνετε εσείς, ο Δήμος και οι εργαζόμενοι γι’ αυτά;
Είναι άδικο και δεν πρέπει να το αφήσουμε να συνεχιστεί. Πρέπει να διεκδικήσουμε τα δίκια μας.
Εμείς καλούμε τον Πατραϊκό λαό, μαζί να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν ως πόλη.
Μας λένε ότι δεν επιτρέπουν οι δανειστές να κινηθούμε εκτός προγράμματος και το λένε αυτό για να προκαλέσουν στον λαό ενοχικά σύνδρομα ότι τάχα χρωστάει στους δανειστές και άρα δεν πρέπει να αντιδρά.
Τα δάνεια όμως τα πήραν αυτοί και τα έδωσαν στους έχοντες και όχι στον λαό. Ο λαός τα πλήρωσε πολλές φορές αυτά κα οι πλουτοκράτες έβαλαν ακόμα περισσότερα στην τσέπη.
Χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε απέναντί τους.
Η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει και αυτή με τη σειρά της τα αιτήματα του Πατραϊκού λαού και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής αρνητικά. Για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, για το Ανατολικό Πάρκο, την διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάπλαση του Λαδόπουλου.
Πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν σκύβουμε το κεφάλι. Το «δεν υπάρχουν χρήματα» δεν ισχύει. Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά και τα προσφέρουν απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο.
Για μας, τα έργα οδοποιίας είναι προτεραιότητα. Οι δρόμοι πρέπει να είναι σύγχρονοι και ασφαλείς. Προτεραιότητά μας και τα άλλα έργα που διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής της λαϊκής οικογένειας, των ανήμπορων.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σταθερή δουλειά για όλους, να χτυπηθεί η φτώχεια. Το οφείλουμε στα παιδιά, στην νέα γενιά και στους εαυτούς μας, να βαδίσουμε ενωμένοι, απομονώνοντας όσους θέλουν να σπείρουν ζιζάνια ανάμεσά μας για να μας διασπάσουν. Στοχεύουν στο «διαίρει και βασίλευε» το οποίο εξυπηρετεί την εξουσία και το σύστημα που έχει οδηγήσει τον λαό στην εξαθλίωση.
Να σταθούμε αγωνιστικά απέναντι σε όλους αυτούς».
Στην εισήγησή της, η Αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου μεταξύ άλλων είπε:
«Η σκέψη μας ήταν να κάνουμε μια συνέλευση σε κάθε κοινότητα της Μεσσάτιδας και σε όλες τις κοινότητες του Δήμου. Κάνουμε συνελεύσεις σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων γιατί μας πιέζει ο χρόνος για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα και από το 2020 θα επανέλθουμε με λαϊκές συνελεύσεις τουλάχιστον μία σε κάθε κοινότητα κάθε χρόνο για να έχουμε απευθείας διάλογο με τον λαό, με αυτούς που δοκιμάζονται καθημερινά από την ανεργία και την φτώχεια. Σε αυτούς θα είμαστε κοντά τους.
Πρώτα να δώσουμε μια τάξη μεγέθους για να έχουμε μια εικόνα. Ο Δήμος της Πάτρας εκτείνεται σε 333,14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει με την απογραφή του 2011, 213.984 κατοίκους.
Η Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδας εκτείνεται σε 66 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει με την τελευταία απογραφή, 13.600 κατοίκους.
Στον προϋπολογισμό του Δήμου το κράτος, από τον δικό του προϋπολογισμό, εισφέρει 28 εκ. ευρώ περίπου και 42,5 εκ. ευρώ τα εισφέρουν οι δημότες, ο λαός του Δήμου.
Από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ για τον αθλητισμό, για τον πολιτισμό, για το Καρναβάλι, για το ΔΗΠΕΘΕ, για τον Κοινωνικό Οργανισμό, για το Βρεφοκομείο.
Ο Δήμος παράλληλα πληρώνει 800.000 το χρόνο φόρους χρησιδανείου στο κράτος, γιατί παραχωρεί χώρους για να λειτουργούν τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.
Σε αυτά πρέπει να υπολογισθούν και τα χρήματα που δίνει ο Δήμος για την αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίων από δάνεια 21 εκ. ευρώ που σύναψαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και τα άφησαν για τους επόμενους, καθώς και έντοκες οφειλές των προηγούμενων δημοτικών αρχών σε ιδιώτες.
Επίσης ο Δήμος υποχρεώνεται να πληρώνει αναδρομικά τις ασφαλιστικές εισφορές των σχολικών φυλάκων ύψους 1.800.000 που δεν τις πληρώνει το κράτος το οποίο κωφεύει και στο αίτημα του Δήμου για άμεση πρόσληψη 1.000 εργαζομένων. Το Υπουργείο Εσωτερικών τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα.
Η κανονικότητά τους είναι στο να κάνουμε ως χώρα εξοπλιστικά προγράμματα, να περνούν όλα στα χέρια των ιδιωτών, να καταλύονται οι εργασιακές σχέσεις.
Το σχέδιό τους είναι να ιδιωτικοποιηθούν όλα και όταν θα θέλουμε νερό, καθαριότητα, δρόμους, κλπ να μας λένε βάλτε το χέρι στην τσέπη για να τα έχετε.
Σε αυτές τις πολιτικές η Δημοτική Αρχή είναι απέναντι και με αυτά τα δεδομένα καθημερινά δίνει τον αγώνα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και των αναγκών όσων έχουν συμπιεσθεί και έχουν εξαθλιωθεί αυτά τα χρόνια από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται.
Έτσι μείωσε τα δημοτικά τέλη για όλους και μάλιστα κάνει και απαλλαγές και περαιτέρω μειώσεις σε οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Μείωσε επίσης κατά 50% τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων για τους μικροεπαγγελματίες. Καθιέρωσε θα δωρεάν λαϊκά φροντιστήρια για τα παιδιά των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Λειτουργεί το καλοκαίρι τις παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά του λαού που δεν είχαν άλλη διέξοδο να κάνουν διακοπές. Ανοίχτηκαν καινούργιοι παιδικοί σταθμοί, αναβαθμίστηκαν τα δημοτικά γήπεδα και δόθηκαν σε όλες τις ομάδες με πολύ χαμηλό κόστος. Το Παμπελοποννησιακό Στάδιο έγινε κυψέλη άθλησης για όλους τους δημότες. Καθιέρωσε δωρεάν θεατρικές παραστάσεις στις γειτονιές με το «Άρμα Θέσπιδος» και δωρεάν σινεμά. Ο σκουπιδότοπος στην παραλιακή ζώνη μεταμορφώθηκε από τους εργαζόμενους στο Δήμο, στο Νότιο Πάρκο που έχει αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των νότιων εργατικών συνοικιών. Ανακαινίστηκαν πολλά σχολεία και το έργο συνεχίζεται. Είναι σε εξέλιξη εργασίες σε 52 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και σε 19 Γυμνάσια και Λύκεια.
Στα Δεμένικα εξελίσσεται μεγάλο έργο αποχέτευσης.
Σε όλη την Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδας, προχωρούν οι τσιμεντοστρώσεις και οι ασφαλτοστρώσεις. Θα προχωρήσει η συντήρηση του δρόμου από το Σαραβάλι στην Ιερά Μονή Ομπλού. Θα ανεγερθεί το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην πλατεία Σαραβαλίου, που είναι χρόνιο αίτημα. Σε όλο το εύρος της Δημοτικής Ενότητας Μεσσάτιδας προγραμματίζονται παρεμβάσεις σε σχολεία.
Είμαστε στο πλευρό σας, έχουμε την διάθεση να υπηρετήσουμε τις ανάγκες σας, δεν εξετάζουμε ποιος εκλέχθηκε με ποιον και ποιος στήριξε ποιον. Μόνο ένα κριτήριο θέτουμε: Να μην είμαστε άδικοι απέναντι σε όποιον βρίσκεται σε ανάγκη. Για μας πρώτα μπαίνουν οι λαϊκές ανάγκες, πρώτα οι ανάγκες των αδύναμων. Να καταλάβουν όλοι ότι στην Πάτρα υπάρχει μια Δημοτική Αρχή που αντιστέκεται και που παλεύει για τα λαό και για εκείνους που έχουν συνθλιβεί από τα μέτρα που οι κυβερνήσεις έλαβαν.
Σε αυτόν τον αγώνα σας θέλουμε συνοδοιπόρους».
Στην λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, η δημοτική σύμβουλος Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Θέας, Καλλιθέας, Κρήνης, Κρυσταλόβρυσης, Οβρυάς, Πετρωτού, Σαραβαλίου, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Συλλόγων: Λαογραφικός Όμιλος «Φίλερης» Πετρωτού, Πολτιστικός Κρήνης «Άγιος Αθανάσιος», Πολιτιστικός Δεμενίκων, Πολιτιστικός Αγίου Στεφάνου Σαραβαλίου, Πολιτιστικός Άνω Καλλιθέας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Σαραβαλίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων, εκπρόσωποι των Συλλόγών Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Οβρυάς, Καλλιθέας, Σαραβαλίου και πολλοί δημότες.