Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, συζήτησε το θέμα της απομάκρυνσης του άκρως επικίνδυνου αμιάντου από τις στέγες σε 115 εργατικές κατοικίες στην συνοικία του Αγίου Νεκταρίου, αλλά και από άλλα ακίνητα, όπως το στέγαστρο στο παλιό λιμάνι και αλλού.
Εισηγητής ήταν ο Νίκος Τζανάκος, ένας εκ των 22 δημοτικών συμβούλων που έφεραν το θέμα.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Διοικητή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής, από τις 30 Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος του ΟΑΕΔ, αποποιήθηκε της ευθύνης, υποστηρίζοντας, ότι ο ΟΑΕΔ ανέλαβε μια διάδοχη κατάσταση από τον ΟΕΚ, ότι δεν σχεδιάζει τίποτα καινούργιο και δεν έχει αρμοδιότητα για την αντικατάσταση των στεγών από αμίαντο. Υποστήριξε ότι αυτό που ανέλαβε ήταν η εκκαθάριση του ΟΕΚ και η ολοκλήρωση πέντε συγκροτημάτων εργατικών κατοικιών των οποίων εκκρεμούσε η ολοκλήρωσή κατασκευής τους.
Ο Δήμαρχος όπως έκανε στην συνάντηση, τόνισε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο ΟΑΕΔ δεν απαλλάσσεται των ευθυνών, αφού ως διάδοχος του ΟΕΚ, θα έπρεπε να ξέρει ότι μετά από 25 χρόνια, υπάρχει δέσμευση για επιδιορθώσεις των κτιρίων. Άρα δεν ισχύει ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα.
Οι στέγες των εργατικών κατοικιών του Αγίου Νεκταρίου πρέπει ν’ αλλάξουν. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Την επόμενη εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους Υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος και θα δούμε ποιες είναι οι απόψεις της κυβέρνησης.
Ο Δήμαρχος κατέληξε, λέγοντας ότι το ψήφισμα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο, γνωρίζοντας την επικινδυνότητα του αμιάντου στην υγεία απαιτεί από την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, να αναλάβουν την απομάκρυνση των υλικών που περιέχουν αμίαντο, από τις εργατικές κατοικίες Αγίου Νεκταρίου και την αποκατάσταση των στεγών, με βάση τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής.
Επιπλέον η κυβέρνηση να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ στο Δρέπανο να αποκαταστήσουν περιβαλλοντικά τον χώρο καθώς και των άλλων κτιρίων που έχουν ακόμα, ανάλογες κατασκευές, όπως π.χ. το υπόστεγο του Ο.Λ.ΠΑ., στο παλιό λιμάνι.
Με την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, των Τοπικών Κοινοτήτων, του ΤΕΕ και λοιπών φορέων, ο Δήμος θα συλλέξει στοιχεία για κατασκευές που έχουν αμιαντούχα υλικά.
Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από την κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες κινητοποιήσεις από πλευράς Δήμου, κατοίκων, φορέων και συλλόγων για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος και την προστασία της υγείας των συνδημοτών μας».
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία, το ψήφισμα των 22 δημοτικών συμβούλων:
«Απομάκρυνση του άκρως επικίνδυνου αμιάντου από τις στέγες, σε 115 εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Νεκταρίου, αλλά και από άλλα ακίνητα (Αμιαντίτ, στέγαστρο στο λιμάνι κλπ) στο Δήμο της Πάτρας»
και με δεδομένο πως το ζήτημα είναι πολύπλοκο, πολύπλευρο και αγγίζει-αφορά λόγω αρμοδιότητας, αρκετούς φορείς και κρατικές υπηρεσίες (είναι πολιτικό, νομικό, τεχνικό, ιατρικό, νομοτεχνικό κλπ)
αποφασίζει:
Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα. Η επιτροπή θα αποτελείται από 13 μέλη:
4 εκπροσώπους του Δήμου και 2 εκπροσώπους της Περιφέρειας δυτ. Ελλάδος. Επιπλέον εκπροσώπους, του Πανεπιστημίου, του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, του Ιατρικού συλλόγου, του Δικηγορικού συλλόγου, του Επιμελητηρίου Αχαΐας καθώς και εκπρόσωπο του συλλόγου του Αγίου Νεκταρίου όσον αφορά το δικό τους ζήτημα.
Επικεφαλής της Επιτροπής και υπεύθυνος για την σύγκλιση της θα είναι ο Δήμαρχος Πατρέων.
Καλούνται οι συμμετέχοντες φορείς όπως εκπροσωπηθούν στην επιτροπή από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι και θα ασχοληθούν με το θέμα.
Η Ειδική Επιτροπή προκειμένου να διευκολυνθεί στο έργο της έχει τη δυνατότητα να ορίσει γνωμοδοτικές υποεπιτροπές είτε από τα ίδια μέλη της είτε από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Σκοπός της Επιτροπής είναι:
- Να τεκμηριωθεί νομικά και πολιτικά η ευθύνη-υποχρέωση της πολιτείας προκειμένου να απαιτηθεί και να αναλάβει το κόστος ή να βρει χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή άλλο φορέα όπως το Πράσινο Ταμείο, ώστε να απομακρυνθεί ο Αμίαντος από τις κατοικίες του Αγίου Νεκταρίου με βάση τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, με ταυτόχρονη αντικατάστασή του με άλλο υλικό.
- Να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις και συναντήσεις με την κυβέρνηση και με κάθε αρμόδιο φορέα
- Να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να έρθει το θέμα στη Βουλή με συγκεκριμένη πρόταση και αν χρειαστεί τροπολογία, η οποία θα δίνει λύσεις.
- Να οργανωθούν ενημερωτικές συναντήσεις, ημερίδες, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση των συμπολιτών για τον κίνδυνο από τον αμίαντο και τον τρόπο απομάκρυνσης του.
- Να κινήσει τη διαδικασία παροχής από την πολιτεία υπηρεσιών υγείας, ώστε να πραγματοποιηθούν ιατρικές εξετάσεις και να δοθεί κάθε βοήθεια στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα για όσους κατοικούν σε περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω ύπαρξης αμιάντου.
- Να καταγραφούν τα κτίρια στην Πάτρα που έχουν αμίαντο και να προχωρήσει οργανωμένα η απομάκρυνση του αρχικά από δημόσια κτίρια και κτίρια Οργανισμών, Εταιρειών και Επιχειρήσεων.
- Στην επιτροπή θα συμμετέχει και υπηρεσιακός παράγων του Δήμου προκειμένου να υπάρξει και κάθε αναγκαία και σχετική βοήθεια από τις δημοτικές υπηρεσίες.
- Για τα πρακτικά της επιτροπής θα εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία και στελέχωση, εκείνης των δημοτικών συμβουλίων με ευθύνη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Επανεισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο το αργότερο σε τρείς μήνες από σήμερα, τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου να ενημερωθεί το συμβούλιο για την πορεία των παραπάνω και να επανακαθορίσει τη στάση του.