Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες (9/10/2018) στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος 2018-19 παρέστησαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ανδρέας Τερζής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Σταύρος Τσακίρης, ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος, ο σκηνογράφος Άγγελος Αγγελής και οι σκηνοθέτες Φάνης Δίπλας, Χρήστος Στρέπκος και Τηλέμαχος Τσαρδάκας.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, κ. Ανδρέας. Τερζής, άρχισε την σημερινή συνέντευξη τύπου, ως εξής:

1. Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) με το σωματείο Ελλήνων ηθοποιών (ΣΕΗ).

Ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων του Δήμου Πατρέων για τα εργασιακά του θέματα. Στα πλαίσια αυτής της λογικής, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα του ΣΕΗ για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Η ΣΣΕ εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες και όρους εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς για τους ηθοποιούς στην πραγμάτωση του δύσκολου έργου τους, όσο εργάζονται για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η υλοποίησή της ΣΣΕ από μεριάς του θεάτρου μας απαιτεί να κινηθούμε αντίθετα στο ασφυκτικό οικονομικό και νομοθετικό πλαίσιο που επέβαλλαν οι αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεις. Να τονίσουμε ότι αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής της ΣΣΕ σε όλες τις παραγωγές μας.

2. Υποχρηματοδότηση ΥΠ.ΠΟ.

Από την φετινή, πρακτικά αδιαπραγμάτευτη, προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, ενημερωθήκαμε ότι η χρηματοδότηση μας είναι της τάξεως των 35000 ευρώ, δηλαδή η μικρότερη των τελευταίων ετών. Θυμίζουμε ότι πρόπερσι και τρία χρόνια πριν η χρηματοδότηση ήταν περίπου 42000 ευρώ ανά έτος. Ενώ πέρσι το ΥΠ.ΠΟ. μοίρασε την εξαιρετικά χαμηλή και σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτική των αναγκών τους χρηματοδότηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με κριτήρια αναλογικά των δράσεων κάθε θεάτρου, οπότε και λάβαμε την υψηλότερη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών, δηλαδή 62000 ευρώ. Τέλος να αναφέρουμε ότι βάσει της προγραμματικής υπάρχει η δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης υπό προϋποθέσεις (συνεργασίες με άλλα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., νέα θεατρικά σχήματα κτλ) που αποφασίζει επιτροπή του ΥΠ.ΠΟ.

3. Χρηματοδότηση Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στηριζόμενη σε «ασαφές» άρθρο της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και το θέατρό μας και παραβλέποντας την αναγνωρισμένη προσφορά του «Άρματος Θέσπιδος» σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας, επιχείρησε να μειώσει δραστικά την επιχορήγηση (από 20000 ευρώ σε 7000 ευρώ). Μετά από 2μηνο διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε να κρατηθεί η χρηματοδότηση στο ίδιο ποσό με τα δυο προηγούμενα χρόνια.

3. Χρηματοδότηση Δήμου.

Ο Δήμος μας είναι ο κύριος χρηματοδότης του θεάτρου μας. Επιχορηγεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με 900000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 95% της συνολικής επιχορήγησης. Οι οικονομικές απαιτήσεις για παραγωγές και Δραματική σχολή αντιστοιχούν στο 50% της συνολικής επιχορήγησης με ποσοστά 65% και 35%, αντίστοιχα. Να τονίσουμε ότι το 70% του κόστους των θεατρικών παραγωγών αντιστοιχεί σε αμοιβές ηθοποιών. Ενώ για τις σπουδές του στην δραματική σχολή κάθε σπουδαστής επιδοτείται από τον Δήμο μας με 470 ευρώ το μήνα (επιπλέον των διδάκτρων που είναι 170 ευρώ τον μήνα). Ακόμη θα ήθελα να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η χρηματοδότηση του Δήμου προέρχεται κυρίως από τους ιδίους πόρους, δηλαδή την επιπλέον δημοτική φορολογία των δημοτών.

Κλείνοντας να τονίσω την πάγια πολιτική μας θέση για διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών μας. Ο λαός μας φόρο λεηλατείται και ταυτόχρονα του στερούν βασικές υποδομές ή τις συνδέουν με την επιπλέον δημοτική φορολογία. Επιμένουμε στη κατάργηση αυτών των φόρων γιατί είναι άδικοι και ζητάμε να φορολογηθεί το κεφάλαιο και όχι μονίμως και σκανδαλωδώς να φόρο απαλλάσσεται.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρεμβαίνοντας ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι και κατά την φετινή περίοδο το Θέατρό μας θα έχει πλούσιο πρόγραμμα και υψηλού επιπέδου παραστάσεις. Πιστεύουμε ότι το Θέατρο πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του πατραϊκού λαού, να τον εμπνέει στον καθημερινό του αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Οι εργαζόμενοι του ΔΗΠΕΘΕ και το καλλιτεχνικό δυναμικό του είναι η ψυχή του Θεάτρου μας.

Η Δημοτική Αρχή, από την πλευρά της, θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά το Θέατρο, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να παρακολουθούν τις παραστάσεις του οι δημότες μας που δυσκολεύονται οικονομικά, γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι το Θέατρο πρέπει να αγκαλιαστεί από το λαό και την νεολαία της πόλης μας.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Σταύρος Τσακίρης ανακοίνωσε το πρόγραμμα της θεατρικής περιόδου 2018-2019:

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ολοκληρώνοντας έτσι έναν κύκλο ξεκινά τη νέα θεατρική περίοδο 2018-2019 με στόχο την ουσιαστικότερη σύνδεσή του με το λαό της πόλης των Πατρών και την προσέγγιση ενός καινούργιου θεατρικού κοινού. Επενδύει σε έργα υποδομής, σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους και δίνοντας μια διαφορετική κατεύθυνση στις επιλογές του ρεπερτορίου.

Επιλέγει για την χειμερινή περίοδο μόνο Ελληνικά κείμενα και συνεργάζεται με καταξιωμένους δημιουργούς του Ελληνικού Θεάτρου. Όπως έλεγε ο Τσέχωφ:

«… όσο πιο κοντά στέκεις στην καταγωγή σου τόσο πιο παγκόσμιος γίνεσαι….».

Έτος Ελληνικού λόγου λοιπόν.

Επιπλέον εγκαινιάζει μια νέα δράση με τον τίτλο «Για ένα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης». Στην πρώτη φάση έχουν επιλεγεί τρία κείμενα καταξιωμένων Πατρινών Συγγραφέων της προηγούμενης γενιάς (Πολίτης, Κακούρη, Μεγαπάνου) και η σκηνική παρουσίαση τους έχει ανατεθεί σε τρις Πατρινούς Σκηνοθέτες της νέας γενιάς. Γιατί μυθιστορηματικός λόγος στο θέατρο; Γιατί μόνο κείμενα για την Πάτρα; Πατρινοκεντρισμός; Θα είναι διασκευασμένα; Θα είναι αναλόγια;

Ψάχνουμε τα ίχνη ενός νέου Θεάτρου.

Συνεχίζεται η δραστηριότητα του Άρματος παρουσιάζοντας τη δουλειά του σε γειτονιές, σε σχολεία, σε νοσοκομεία, ιδρύματα, φυλακές αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές όπου το κοινό δεν έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί το Θέατρο.

Τέλος, η επιλογή της παραγωγή στην Όπερα, είναι σαν να αποκρυπτογραφεί το σκεπτικό του χειμερινού ρεπερτορίου.

Παρουσιάζοντας το «Ο Χορός των Μεταμφιεσμένων» του Βέρντι, το έργο που εγκαινίασε το Θέατρο του Απόλλωνα, είναι σαν μ’ ένα συμβολικό τρόπο η Πάτρα να κοιτά το παρελθόν της, να το τιμά και να το εκτιμά, επαναπροσδιορίζεται όμως και στοχεύει στο μέλλον.

Όπως και το Θέατρο μας.

Κεντρική Σκηνή

Κωστή Παλαμά

ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ

σε Σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου

Σκηνικά- Κοστούμια Άγγελου Αγγελή, και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από το θάνατο του ποιητή και συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη γέννηση του.

Ένα έργο που έχει παρασταθεί ελάχιστες φορές και πάντα υπήρξε ένα ξεχωριστό γεγονός το ανέβασμά του.

Μια νέα και ανυπότακτη κοπέλα, ταράζει την ήσυχη ζωή ενός μικρού χωριού. Αρχικά με την παράξενη συμπεριφορά της και μετά με την αποκάλυψη της κρυφής σχέσης που διατηρεί μ’ ένα νέο. Τα δυο παιδιά ανήκουνε σε δυο οικογένειες που τις χωρίζει ένα παλιό μίσος. Η τραγωδία δεν αργεί να ξεσπάσει.

Η παραγωγή αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και άλλους φορείς που συνδέονται με την διατήρηση και προβολή του έργου του Παλαμά και αποτελεί την κεντρική εκδήλωση μιας σειράς αφιερωματικών εκδηλώσεων (μουσικών, θεατρικών, διαλέξεων, εκθέσεων) που θ’ ακολουθήσουν προς τιμή του μεγάλου ποιητή.

Άλλωστε και ο Δήμος Πατρέων έχει ανακηρύξει το 2019 έτος Κωστή Παλαμά.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων –Πρώτη παράσταση 21 Δεκεμβρίου 2018

Παιδική Σκηνή

Όσκαρ Ουάιλντ

Το Φάντασμα του Κάντερβιλ

Συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ΄

Σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαίτη.

Διασκευή για παιδιά: Άντρη Θεοδώτου

Μια από την αρχές που αναφερόταν στην ιδρυτική πράξη των Δη. Πε. Θε. ήταν η συνεργασία μεταξύ τους και η ανάπτυξη συμπαραγωγών. Αυτή την δέσμευση που έμενε ευχή ως τώρα πραγματώνουν αυτήν την στιγμή τα θέατρα μας.

Μια παλιά ιστορία μας λέει πως, εδώ και πολλά χρόνια στην Αγγλική επαρχία, στον Πύργο του Κάντερβιλ κυκλοφορεί ένα φάντασμα: ο Σερ Σάιμον Κάντερβιλ- ο παλιός ιδιοκτήτης του πύργου. Η είδηση πως ο πύργος είναι στοιχειωμένος διαδίδεται γρήγορα. Κανένας δεν θέλει πια να μένει εκεί, για εκατοντάδες χρόνια… μέχρι το 1930, όπου καταφθάνει η πενταμελής οικογένεια Όουτις, από την μακρινή Αμερική. Οι αλλόκοτες φήμες που ακούγονται για το φάντασμα δεν τους τρομάζουν εύκολα και η ατμόσφαιρα στον πύργο θα αλλάξει με την ζωηρή τους παρουσία…

Ο Όσκαρ Γουάιλντ με τη γνωστή δεξιοτεχνία του προσφεύγει στη φιλοσοφική αναζήτηση της ουσίας της ζωής, αναδεικνύοντας τελικά την υπέρτατη δύναμη της αγάπης. Η παράσταση ενώ έχει έντονα κωμικά στοιχεία μας μιλά για την διαχείριση του φόβου,φαινόμενο συχνά αυξημένο στη παιδική ηλικία και την έξυπνη αντιμετώπιση του. Μιλά για την ανθρώπινη ανάγκη να βρούμε και να προσφέρουμε αγάπη και φιλία ανιδιοτελώς.

Συντελεστές: Διασκευή κειμένου Άντρη Θεοδότου, σκηνικά –κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη, μουσική: Νίκος Τσέκος, κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα, φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος Βοηθός σκηνογράφου Σωτηρία Τσιάτα Παίζουν: Κατερίνα Μηλιώτη, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Γιάννης Ζαράγκαλης, Αντώνης Βαρθαλίτης, Έφη Κιούκη, Νάνσυ Χριστοπούλου, Σπύρος Πετούσης.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων –Πρώτη παράσταση 16 Οκτωβρίου 2018

Άρμα Θέσπιδος

Σάκη Σερέφα

ΜΑΜ

Σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου.

Το θεατρικό έργοΜαμτιμήθηκε με το βραβείο νεοελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2007», της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών.

Ένα παιδί αναπτύσσει μια σχέση με τον οδηγό του σχολικού. Μια μύηση στον κόσμο των μεγάλων μέσα από συνταγές μαγειρικής. Ποιος άραγε μπορεί να μαγειρέψει τον νοστιμότερο ταραμά του κόσμου;

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων –Πρώτη παράσταση 23 Νοεμβρίου 2018

Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης

Μια νέα δράση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας που θα αναλυθεί σε ένα επόμενο σημείωμα.

Εκτός από τις παραστάσεις περιλαμβάνει σεμινάρια, συζητήσεις και ανοιχτά workshops.

Κοσμά Πολίτη

Ερόικα

σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Τσαρδάκα

Αθηνά Κακούρη

Πριμαρόλια

σε σκηνοθεσία Φάνη Δίπλα

Σύντομα θ’ ανακοινωθεί το τρίτο κείμενο και ο σκηνοθέτης του.

ΟΠΕΡΑ

Ο Χορός Μεταμφιεσμένων(ιταλ.:Un ballo in maschera)

όπερα σε τρεις πράξεις του Τζουζέπε Βέρντι

λιμπρέτο του Αντόνιο Σόμα ,

πρώτη παρουσίαση ΘέατροΑπόλλων της Ρώμης , στις 17 Φεβρουαρίου 1859 .

Πρώτη παρουσίαση στην Πάτρα Θέατρο Απόλλων 18 Φεβρουαρίου 1872

Η πιο πολιτική όπερα του Βέρντι που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων – Απρίλιος 2019

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Η Πάτρα των Εργοστασίων, των ρεμπέτικων και του Καραγκιόζη

Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πάτρας, το Δη. Πε. Θε Κέρκυρας και το Θέατρο Publico στο πλαίσιο του προγράμματοςNetwork of Theatres for the valorization of cultural and natural heritage to develop a sustainable Tourism (NeTT)που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από τοΕυρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2014 -2020»

Το πρόγραμμα σκοπεύει να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των Θεάτρων στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την σημερινή κινητικότητα.

Μια παράσταση που θ’ αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες καλλιτεχνικές δυνάμεις της Πόλης.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας εδραιώνει την παρουσία της Δραματικής Σχολής στην πόλη μας όπως και του Θεατρικού Εργαστηρίου και συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς αλλά και με δομές του Δήμου Πατρέων όπως το ΚΟΜΑΙΘΩ και τα ΚΑΠΗ.

Το Θέατρο συνεχίζει την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική του διαδικασία θέτοντας υψηλότερους στόχους και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες με την πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του.

Στο τέλος της συνέντευξης ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος δήλωσε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στην Δημοτική Αρχή και είναι τιμητικό για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας, που αποφάσισε να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Είναι το μοναδικό Θέατρο σε όλη την Ελλάδα που υπογράφει συλλογικές συμβάσεις εξασφαλίζοντας στους ηθοποιούς να εργάζονται με αξιοπρέπεια σε μια περίοδο που αυτοί αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς των 200 και 300 ευρώ.