Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε την Τετάρτη στην συγκέντρωση που διοργάνωσε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων του Ανατολικού Διαμερίσματος με θέμα τον Ρηγανόκαμπο. Παραβρέθηκε επίσης, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς.
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Δήμαρχος -αφού υπενθύμισε ότι η Δημοτική Αρχή είναι αυτή που ξεκίνησε, σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τους κατοίκους τις εργασίες διαμόρφωσης του Πάρκου στον πρώην σκουπιδότοπο του Ρηγανόκαμπου τον Μάιο του 2017- ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Υπάρχει καλύτερος χώρος στην πόλη μας από αυτό το πάρκο; Είναι ένα «μπαλκόνι» της πόλης μας. Ποιος είναι εκείνος που δεν μπορεί να δει την ομορφιά του και να μην παραδεχτεί την αναγκαιότητα ενός τέτοιου πάρκου, τεράστιας έκτασης, που θα ωφελήσει το σύνολο της πόλης μας και όχι μόνο την περιοχή που βρίσκεται. Είδαμε τι γίνεται με το Νότιο Πάρκο και πόσο οι πολίτες το έχουν αγκαλιάσει, χρησιμοποιώντας το καθημερινά.
Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης, τότε αποκαλύφθηκαν και οι δυνατότητές του. Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δεν είναι πρόθυμες να παραδώσουν το χώρο στην πόλη μας.
Άρα εμείς έχουμε εμπόδιο να αντιμετωπίσουμε και αυτό το εμπόδιο είναι οι κυβερνώντες. Όταν ήρθε ο Πρωθυπουργός στην πόλη μας και συναντηθήκαμε στο Δημαρχείο, μεταξύ των άλλων θεμάτων, του θέσαμε και αυτό το ζήτημα.
Κάναμε άπειρα έγγραφα και άλλες τόσες συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.
Ένα μόνο όπλο έχουμε. Τη δύναμη του λαού και τις κινητοποιήσεις, από τη στιγμή που το αίτημα είναι δίκαιο.
Ένα καταπληκτικό πάρκο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μόνο όταν ο λαός το διεκδικήσει δυναμικά, αφού δεν ικανοποιούν το αίτημά μας.
Ένα χρόνο τώρα μόνο υποσχέσεις παίρνουμε από το αρμόδιο Υπουργείο ότι θα λυθεί το ζήτημα. Εμείς δεν θέλουμε «πόλεμο», αν όμως βλέπεις ότι οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις μένουν μόνο στα λόγια, τότε δεν έχεις άλλο δρόμο, εκτός από αυτό του αγώνα και της κινητοποίησης».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στον καταυλισμό των Ρομά, επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό μας απασχολεί δεκαετίες και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε κατ’ αρχήν μια πολλή καλή συνεργασία με τους Συλλόγους και τους φορείς του Δήμου μας.
Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες έκαναν ήδη αποτύπωση και καταγραφή στον καταυλισμό των Ρομά. Η καταγραφή αυτή, λέει ότι πρόκειται για 125 άτομα, 23 νοικοκυριά.
Τους άλλους τρόπους που δεν απέδωσαν για την κατάργηση του καταυλισμού, τους γνωρίζουμε. Εμείς λέμε, ότι θα πρέπει σε κάθε μία οικογένεια ξεχωριστά –γιατί κι εκείνοι θέλουν να φύγουν από κει- να τους δώσουμε τους τρόπους για να φύγουν. Είπαμε λοιπόν ως κοινωνική υπηρεσία, μία –μία οικογένεια, να βγαίνει από τον καταυλισμό, όπως προτείνουν ο Κοινωνικός Οργανισμός και η Αντιδημαρχία Υγείας Πρόνοιας. Θα πρέπει να δουλέψουμε με τέτοιο τρόπο, που να δοθεί η δυνατότητα να μετακομίσουν οι Ρομά σε σπίτια. Όποιος νομίζει ότι θα πάει αύριο εκεί και θα πει στον άλλον σε διατάζω να φύγεις, είναι γελασμένος. Θα το κάνει μόνο οικειοθελώς και εφόσον του έχεις εξασφαλίσει ένα άλλο περιβάλλον.
Είναι ένα δύσκολο θέμα που δεν λύνεται με τα λόγια, αλλά με μέθοδο και έργα. Είμαστε υπέρ του να λυθεί το ζήτημα και οι ενέργειες μας είναι σε αυτή την κατεύθυνση».
Το επομενο χρονικο διαστημα θα συνεχιστεί η συνεργασια με τους φορεις της περιοχης και η διαβουλευση, ώστε να συναποφασιστεί ενα σχεδιο που έρθει στο Δημοτικο Συμβουλιο προς έγκριση.