Συνέντευξη Τύπου με θέμα τους Παιδικούς Σταθμούς, παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης με τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρο Τουλγαρίδη.
Ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, την Πέμπτη 4 Γενάρη, συμμετείχαμε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με την παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου και τη συμμετοχή Δημάρχων από 203 Δήμους της χώρας, για να ενημερωθούμε για το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους, της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.
Η Υπουργός, μας ενημέρωσε ότι θα χρηματοδοτήσει τον Δήμο μας με 75.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ!!!), για την αναμόρφωση και ανακαίνιση δύο τμημάτων σε υφιστάμενους σταθμούς, ενώ ο Δήμος έχει ανάγκη από τουλάχιστον 3 νέους Παιδικούς Σταθμούς για να καλυφθούν οριακά οι ανάγκες των παιδιών μας.
Το επιπλέον προσωπικό και τα άλλα λειτουργικά έξοδα που απαιτούνται, θα επιβαρύνουν τους Δήμους, δηλαδή τους δημότες και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρνήθηκαν για μια ακόμη φορά την μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων στους Παιδικούς Σταθμούς.
Αυτό η κυβέρνηση το αποκαλεί «προτεραιότητά μας το παιδί».
Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός…
Φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μένουν εκτός σταθμών πολλά παιδιά, κυρίως λαϊκών οικογενειών. Δεν ικανοποιήθηκαν πάνω από 700 αιτήσεις, που υποβλήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και μέσω οικείας μοριοδότησης.
Ο Δήμος Πατρέων προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των νέων ζευγαριών, δημιούργησε με ιδίους πόρους, -δηλαδή με την πρόσθετη φορολογία του Πατραϊκού λαού-, 4 νέα βρεφικά τμήματα. Συνολικά τα τελευταία 3 χρόνια, -με την κατασκευή νέου βρεφικού σταθμού και τη δημιουργία νέων τμημάτων στους υπάρχοντες-, καλύπτουμε 320 νέες θέσεις βρεφών και νηπίων.
Από τους 16 Παιδικούς Σταθμούς, οι 8 λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα κτίρια και οι υπόλοιποι είναι ιδιόκτητοι.
Διεκδικούμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδότηση για να διαμορφώσουμε τα υφιστάμενα κτίρια με βάση τις νόμιμες προϋποθέσεις, να επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε νέα τμήματα σε υφιστάμενους σταθμούς, να δημιουργήσουμε 3 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς δυναμικότητας 12-24 βρεφών και 100-150 νηπίων ο καθένας. Επίσης, για την κάλυψη των μισθολογικών δαπανών των απαιτούμενων νέων προσλήψεων, καθώς και της κατασκευής των απαραίτητων νέων κτιρίων, αγοράς κατάλληλου εξοπλισμού και προμηθειών».
Ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης, ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τις ανάγκες λειτουργίας των παιδικών σταθμών, τονίζοντας τα εξής:
«Απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή, σταθερή λειτουργία των υφιστάμενων αλλά και των σχεδιαζόμενων δομών είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων και νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των αναγκών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ μόλις που καλύπτει τη μισθοδοσία των συμβασιούχων. Δεν καλύπτονται από αυτή άλλες λειτουργικές ανάγκες και εξοπλισμός.
Οι ανάγκες χρηματοδότησης για αναμόρφωση υφιστάμενων σταθμών, για μελέτες, προμήθειες, εργασίες, εξοπλισμό, επέκταση υφιστάμενων σταθμών, με δημιουργία νέων τμημάτων, ανέρχονται σε 900.000 ευρώ. (Πυρασφάλεια: 60.000 ευρώ, Επίπλωση, εξοπλισμός: 300.000 ευρώ, Αντικατάσταση κλιματιστικών: 30.000 ευρώ, Χρωματισμοί (έσω και έξω χώρων): 100.000 ευρώ, Παιχνίδια αύλειων χώρων: 60.000 ευρώ, για μελέτες, άδειες, υλικά, εργασίες, προμήθειες νέων τμημάτων: 350.000 ευρώ).
Ανακατασκευάζουμε το υπάρχον κτίριο στην οδό Μανιακίου, με συνολικό κόστος, 1.200.000 ευρώ (μελέτες, εργασίες, υλικά, επίπλωση, εξοπλισμός).
Προγραμματίζουμε την κατασκευή, σε οικόπεδα του Δήμου, στην Αγυιά και τον Νότιο Τομέα, δύο νέα κτίρια Παιδικών Σταθμών, συνολικού κόστους κατασκευής και εξοπλισμού 2.000.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία των ήδη υπαρχόντων Σταθμών, θα πρέπει να προσληφθούν 54 νέοι υπάλληλοι με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας.
Επιπλέον να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ μέσω ΕΣΠΑ συνολικά 136 υπάλληλοι.
Για τη δημιουργία των νέων τμημάτων και των νέων σταθμών απαιτούνται νέες προσλήψεις 60 μονίμων υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους, ως ‘δημοσιονομικό κόστος’. Στην ‘δίκαιη ανάπτυξη’ που προβάλλει ως ‘όραμα’, δεν χωράνε οι ανάγκες των νέων ζευγαριών και των παιδιών τους. Το δικαίωμα του κάθε παιδιού να έχει δωρεάν προσχολική αγωγή».