Με μια όμορφη εκδήλωση, που διοργάνωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) στην «Πατραϊκή Παιδική Εξοχή», στα Ροΐτικα, που ανακαίνισε πλήρως και λειτούργησε από φέτος η Δημοτική Αρχή, έγινε ο απολογισμός της φετινής χρονιάς των καλοκαιρινών παιδικών ημερήσιων κατασκηνώσεων του Δήμου Πατρέων.
Στην εκδήλωση, κατά την διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές και οι φορείς που συνεισέφεραν στην λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Αγυιάς και των Ροϊτίκων, παρέστησαν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, Θόδωρος Τουλγαρίδης, οι Αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Χρήστος Κορδάς, Δημήτρης Πελεκούδας, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροϊτίκων Αργύρης Φιλιππόπουλος, τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ, Νάνσυ Αγγελακοπούλου, Βικτωρία Αξιώτη, Αντώνης Ταβουλάρης, Γκέλυ Παπανικολάου, Σπύρος Σκιαδαρέσης, εργαζόμενοι στις παιδικές κατασκηνώσεις, εθελοντές, και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάτρας, με επικεφαλής τον διοικητή της Νίκο Ρουμελιώτη, του Ερυθρού Σταυρού, της 6ης ΥΠΕ, του Καραμανδανείου Νοσοκομείου, της Σχολής Μαγείρων, της Ορχήστρας «Απόλλων».
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης ανέφερε: «Είναι χαρά μας γιατί κάτι το οποίο δεν είχε η πόλη μας, εδώ και τέσσερα χρόνια το υλοποιήσαμε. Τα παιδιά μας που δεν είχαν τον τρόπο να κάνουν διακοπές στις ημερήσιες παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου, βρήκαν διέξοδο να απολαύσουν την θάλασσα, να παίξουν, να αθληθούν και να αποκτήσουν επιπλέον γνώσεις με την βοήθεια των εργαζομένων και των εθελοντών.
Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους, τους εθελοντές, όλους όσοι συνέβαλαν και φέτος στην λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων.
Η πόλη αγκάλιασε τον θεσμό και από τώρα να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη χρονιά. Χρήματα για τις κατασκηνώσεις δεν δίνουν από την κυβέρνηση, θα κάνουμε και φέτος μια απόπειρα να της δώσουμε να καταλάβει ότι τα παιδιά μας δεν είναι κόστος, οι εργαζόμενοι δεν είναι έξοδο, και να χρηματοδοτήσει την δομή αυτή για να προσλάβουμε περισσότερους εργαζόμενους που θα βοηθήσουν στην λειτουργία της».
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης έκανε τον απολογισμό της λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων λειτούργησε και φέτος, για τέταρτη χρονιά, στο χώρο της πλαζ του ΕΟΤ στην Αγυιά, καθώς και για πρώτη φορά φέτος στο χώρο των Ροϊτίκων, Ημερήσιες παιδικές Κατασκηνώσεις.
Ο Δήμος μας, έχοντας ως πυξίδα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, εξαντλεί κάθε περιθώριο για να τους στηρίξει σε μια δύσκολη περίοδο που τα λαϊκά στρώματα δοκιμάζονται σκληρά από τις αντιλαϊκές πολιτικές των μέχρι τώρα αστικών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου.
Προσπαθούμε να σταθούμε στο πλάι αυτών των παιδιών.
Να τους δώσουμε τη δυνατότητα, έστω για κάποιες μέρες, να ψυχαγωγηθούν, να γελάσουν, να χαρούν στην παιδική κατασκήνωση του Δήμου μας. Προσφέροντας στα παιδιά μας στιγμές ξεγνοιασιάς, δημιουργικής απασχόλησης και φροντίδας, σ' ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, κοντά στη φύση και στη θάλασσα.
Συνεχίζουμε να έχουμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπόδια στην προσπάθειά μας, γιατί συνεχίζει να απαγορεύει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να περικόπτει τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. Ζητήματα τα οποία ως Δήμος δεν θα πάψουμε να αντιπαλεύουμε και να διεκδικούμε, μαζί με τους φορείς των εργαζομένων και τα σωματεία τους.
Αυτή η πρωτόγνωρη πανελλαδικά δράση της δωρεάν παιδικής κατασκήνωσης του Δήμου μας, υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τους εργαζόμενους του Δήμου και του ΚΟΔΗΠ, τους εθελοντές, τους φορείς και τους συλλόγους της Πάτρας.
Τα παιδιά φιλοξενούνται στον χώρο της πρώην πλαζ του ΕΟΤ που για δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί και είχε μετατραπεί σε ζούγκλα, με κατεστραμμένα κτίρια και λεηλατημένες τις υποδομές της. Όπως είναι γνωστό η συγκεκριμένη έκταση με τους αγώνες του Πατραϊκού λαού διασώθηκε από το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση. Η σημερινή Δημοτική Αρχή με ελάχιστα χρήματα, την φιλότιμη εργασία των εργαζομένων και την εθελοντική προσφορά δεκάδων δημοτών διαμόρφωσε ολόκληρη την έκταση σε έναν όμορφο χώρο για την απολαμβάνει δωρεάν ο λαός της Πάτρας.
Δημιουργήσαμε φέτος νέα δομή Κατασκήνωσης στα Ροΐτικα, επισκευάζοντας και αποδίδοντας στα παιδιά έναν πρώην εγκαταλελειμμένο χώρο.
Την περσινή χρονιά φιλοξενήθηκαν στο χώρο της Πλαζ περίπου 1000 παιδιά, ενώ φέτος και στις δύο κατασκηνώσεις φιλοξενήθηκαν περίπου 1300 παιδιά, ηλικίας από 8 έως 13 ετών.
Η επιλογή των παιδιών -λόγω της μεγάλης ζήτησης- έγινε με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, βάσει της μοριοδότησης, που είχε ψηφισθεί στο Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ.
Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε για τη φιλοξενία παιδιών από ιδρύματα της πόλης μας, όπως το Σκαγιοπούλειο, ή παιδιών μεταναστών, όπως το praxis, στα οποία δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλες τις περιόδους, ώστε να απασχοληθούν δημιουργικά στις διακοπές τους, σε έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες τους.
Όλο το πρόγραμμα, το οποίο ήταν δωρεάν, περιλάμβανε μετακίνηση με μισθωμένα λεωφορεία, πλήρη σίτιση (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό), θαλάσσια μπάνια και αθλητικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως: Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Στίβος, Τοξοβολία, Βadminton, Ξυλορακέτες, TAE KWONDO, Πινγκ – πονγκ, Σκάκι, Θεατρικό παιχνίδι, Παραδοσιακοί χοροί, Μοντέρνοι χοροί, Ομαδικά παιχνίδια, Επιτραπέζια παιχνίδια, Περιβαλλοντική εκπαίδευση- Ανακύκλωση, Πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, Μπάνιο στη θάλασσα και waterpolo.
Η λειτουργία των κατασκηνώσεων υποστηρίχθηκε από 40 εργαζόμενους δίμηνης διάρκειας και 26 εργαζόμενους του προγράμματος του ΟΑΕΔ κοινωφελούς εργασίας. Επιπλέον από υπαλλήλους του Δήμου, του Πολιτιστικού Οργανισμού και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Καθοριστική ήταν η προσφορά 45 εθελοντών και οχτώ φορέων.
Σε κάθε περίοδο πραγματοποιήθηκε από προπονητές του ΣΕΓΑΣ το πρόγραμμα Athleticskids. Επίσης σε κάθε περίοδο παρουσίασαν πρόγραμμα η Πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ, καθώς και η Φιλοζωική. Σημαντική ήταν η βοήθεια των γιατρών από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, των ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, του Καραμανδάνειου και των υγειονομικών του Ερυθρού Σταυρού.
Το συνολικό κόστος λειτουργίας των κατασκηνώσεων φέτος ξεπέρασε τις 200.000€ (μισθολογικά έξοδα, προμήθειες, εργασίες, εξοπλισμός κ.λ.π.). Η χρηματοδότηση τους ήταν και πάλι αποκλειστικά από το Δήμο μας.
Θέλουμε θερμά να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε για το έργο τους όλους όσους συνέβαλαν στη λειτουργία των κατασκηνώσεων.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να έχουν τα παιδιά μας, η νέα γενιά, εκείνα που τους αξίζουν και δικαιούνται! Να χαίρονται τα παιδιά του κόσμου τις κατακτήσεις της ανθρωπότητας.
Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών και επαίνων σε εργαζόμενους, εθελοντές και φορείς για την πολύτιμη, όπως τονίσθηκε, προσφορά τους στην λειτουργία των κατασκηνώσεων.
Η εκδήλωση έκλεισε με μπουφέ και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.