Συνεδρίασε χθες, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο κτίριο Λαδόπουλου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) με αφορμή την λήξη της αντιπυρικής περιόδου και την έναρξη της αντιπλημμυρικής περιόδου.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του τόνισε:
«Είναι χαρά που συνεργαζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Χάρη σε αυτή την συνεργασία που υπάρχει και την πρόληψη που εφαρμόζουμε έχουμε μια πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και αυτό φαίνεται στην συνολική μας δράση. Επιμένουμε στις εκτιμήσεις που κάνουμε ότι παρά την δική μας μεγάλη προσπάθεια, που κάνουμε όλοι μαζί, δυστυχώς δεν έχουμε την αντίστοιχη στήριξη από όλες τις κυβερνήσεις ως σήμερα. Διότι όταν μιλάμε για πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, μιλάμε για φαινόμενα που είναι ικανά να καταστρέψουν περιοχές και χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση και επίλυση των προβλημάτων που όλοι εντοπίζουμε και πρέπει να αντιμετωπιστούν για να έχουμε την μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η πίεση προς τους κυβερνώντες. Ένας Δήμος όπως για παράδειγμα ο δικός μας, με την συνεχή μείωση του προσωπικού του δεν μπορεί να οργανώσει υπηρεσίες και να παρέμβεις. Δεν υπάρχει απλά έλλειψη προσωπικού, συνταξιοδοτούνται έμπειροι εργαζόμενοι που γνωρίζουν καλά την περιοχή και ξέρουν πώς να δράσουν, όταν χρειαστεί, και να είναι αποτελεσματικοί. Είναι δεδομένο λοιπόν πως αν δεν γίνει στελέχωση για να καλυφθούν τα κενά που προκαλούνται, αυτό θα έχει και τις συνέπειές του. Το άλλο ζήτημα είναι η χρηματοδότηση. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο πλέον που τα χρήματα είναι περιορισμένα. Είναι ανεπίτρεπτο να παίρνουμε σήμερα το 38% των πόρων που παίρναμε πριν το 2010. Και είναι ακόμη ανεπίτρεπτο γιατί ενώ ακούμε ότι υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει πρόοδος, αυξάνεται το ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν το βλέπουμε στα ταμεία του Δήμου και φαντάζομαι και στην Περιφέρεια και στις δημόσιες υπηρεσίες.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι ενώ οι εταιρείες φτιάχνουν τα μεγάλα έργα, την Ολυμπία, την Πατρών – Πύργου, όσο έχει γίνει ως τώρα, το σιδηρόδρομο, αυτές οι εταιρείες δεν φρόντισαν να κάνουν και τα έργα προστασίας που όφειλαν για να μην κινδυνεύουν και να μην πλημμυρίζουν οι κοινότητες από τα έργα αυτά. Δεν υπάρχει πρόνοια για δημιουργία έργων προστασίας και αυτό δεν είναι αποδεκτό από εμάς και δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η αδιαφορία.
Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και πρέπει όλοι μαζί ο ένας δίπλα στον άλλον να αγωνιζόμαστε και να στηρίζουμε την προσπάθεια για να πετύχουμε το καλύτερο».
O Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Αθανασόπουλος ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους ανάφερε:
«Ξεκινώντας η αντιπλημμυρική περίοδος ανησυχούμε ιδιαίτερα για την έλλειψη έργων προστασίας στις περιοχές του Δήμου και της πόλης μας από πλημμυρικά φαινόμενα, διότι για δεκαετίες ο Δήμος μας, όπως & οι άλλοι Δήμοι της χώρας, έχουν στερηθεί ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα που προστατεύουν τη ζωή & την περιουσία των κατοίκων.
Οι ανθρώπινες απώλειες καθώς και οι καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών που συνέβησαν παλιότερα όπως στη Μάνδρα Αττικής, οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες που έπληξαν στο τέλος του Σεπτέμβρη την Αιτωλοακαρνανία αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά την έλλειψη υποδομών, κεντρικού σχεδιασμού, για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα.
Τα έργα αυτά δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι στις προτεραιότητες της Ε.Ε και των κυβερνήσεων και δεν είναι επιλέξιμα μέσω ΕΣΠΑ για τους γνωστούς λόγους κερδοφορίας του κεφαλαίου σε άλλα επιλέξιμα όπως είναι οι ιδιωτικοποιημένες εθνικές οδοί (που ο λαός έχει πληρώσει την κατασκευή τους με τις αποικιοκρατικές συμβάσεις και τώρα πληρώνει και τη χρήση τους), αλλά & σε λιμάνια & αεροδρόμια για παραχώρηση & εκμετάλλευση τους από κολοσσούς.
Ιδιαίτερα ανησυχούμε για την Δ.Ε Ρίου διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες από τα έργα της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ λόγω μη διευθέτησης μεγάλων όγκων νερού με δίκτυα παροχέτευσης, παραμένοντας απροστάτευτη η περιοχή.
Το θέμα έχει αναδειχτεί από τη Δημοτική Αρχή στο αρμόδιο Υπουργείο που όμως παρά τις υποσχέσεις η κατάσταση που υπάρχει εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.
Στις Δ.Ε. Παραλίας και Βραχνεϊκων υπάρχει κίνδυνος από παρεμβάσεις των αναδόχων Εταιρειών των τμημάτων 8 και 7 του έργου της Ε.Ο. Πατρών-Πύργου.
Στο ρέμα Σταυρολάγκαδο της κοινότητας Ροϊτίκων Δ.Ε. Παραλίας έχει γίνει παρέμβαση έξω από το όριο της απαλλοτρίωσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατακρημνίσεις τα εκατέρωθεν του ρέματος ακίνητα χωρίς να αποκλείεται και πλημμύρα της περιοχής.
Στην κοινότητα Καμινίων Δ.Ε. Βραχνεϊκων έχει αποψιλωθεί από δένδρα μεγάλη έκταση από την απαλλοτριωθείσα για την οδό και έχει εγκαταληφθεί από την ανάδοχο χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας των δυτικά της υφιστάμενης εθνικής οδού περιοχών. Την επικινδυνότητα της κατάστασης έχει διαπιστώσει και η Διεύθυνση Τ.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης η ανυπαρξία τέτοιων έργων και η μη επιβολή υποχρέωσης προς τις κατασκευαστικές εταιρείες για την πρόληψη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων προστασίας της ευρύτερης περιοχής.
Η αρμοδιότητα του καθαρισμού των υδατορεμάτων, ποταμών και χειμάρρων έχει περάσει πλέον στην Περιφέρεια με το ν. 4555/18(Κλεισθένης 1) και φυσικά ο Δήμος θα συνδράμει όπου απαιτηθεί με τα μέσα που διαθέτει για το σκοπό αυτό. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας σε: Παναγίτσα, Γλαύκος Ελεκίστρας (Νέα κοπή προς Γλαύκο), Ξυλοκέρας, Χάραδρος από Βελβίτσι μέχρι αερογέφυρας Περιμετρικής, Καραβάς.
Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ενημερώσει εγγράφως την Δ/νση Τ.Ε της Περιφέρειας τονίζοντας την αναγκαιότητα καθαρισμού των παραπάνω χειμάρρων.
Πέραν του καθαρισμού όμως απαιτούνται τεχνικά έργα σε ποτάμια κ.λ.π, για την αντιπλημμυρική προστασία ιδιαίτερα σε Χάραδρο, Ξυλοκέρα, Παναγίτσα, τα οποία είτε δεν είχαν γίνει είτε δεν ολοκληρώθηκαν, είτε έχουν καταστραφεί λόγω παρέλευσης πολλών ετών, για να προστατευτούν οι περιοχές αυτές, τα οποία έργα δεν ήταν και δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου. Για τις συγκεκριμένες ανάγκες, την υψηλή επικινδυνότητα που επιφέρουν οι ελλείψεις των αντίστοιχων τεχνικών έργων, έχουν ενημερωθεί από το Δήμο μας το Υπουργείο Υποδομών αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας την άμεση αναγκαιότητα υλοποίησής τους.
Σε πολλές περιοχές του Δήμου μας υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα – κυρίως στη νότια πλευρά (Δεμένικα, Οβρυά, Ζαρουχλέϊκα, Πατρών – Κκλάους, Ανθείας κ.λ.π) με μικρές διατομές αγωγών.
Στην Ακτή Δυμαίων και στις παραθαλάσσιες περιοχές έχουμε επίσης προβλήματα λόγω του χαμηλού υψόμετρου από την μέγιστη στάθμη της θάλασσας.
Απαιτούνται γενικότερες μελέτες απορροής ομβρίων υδάτων τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης όσο στις νότιες και βόρειες περιοχές με τακτική χρηματοδότηση για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων σύμφωνα με προτάσεις της ΔΕΥΑΠ και της Δ/νσης Έργων Υποδομής του Δήμου. Οφείλει όμως η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει τις απαιτούμενες μελέτες και τις κατασκευές των έργων. Η Κυβέρνηση στα πλαίσια των περιφερειακών συνεδρίων, όπως και εδώ στη Πάτρα, για την ανάπτυξη στην μετά κρίση εποχή, προέβαλε έργα ανάπτυξης με βάση την κερδοφορία ομίλων, αλλά ουσιαστικά ούτε ευρώ για έργα υποδομής με βάση τις ανάγκες του λαού, ο οποίος οργανωμένα θα πρέπει να τις διεκδικήσει.
Οι Υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ εξαντλούν τις δυνατότητες τους τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των καιρικών αυτών φαινομένων και θα συνεχίσουν με όσα μέσα και προσωπικό διαθέτουν και στη φετινή αντιπλημμυρική περίοδο.
Για το κεντρικό πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας έχουν γίνει παρεμβάσεις από τη ΔΕΥΑΠ σε όλες τις καθέτους οδούς με ανακατασκευή δικτύου παροχέτευσης και εκτροπής αυξάνοντας τις διατομές των αγωγών που σε πολλά σημεία είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης στα πλαίσια της ετήσιας προληπτικής συντήρησης, προχώρησε στον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής. Καθαρίστηκαν περίπου 15.000 φρεάτια. Καθαρίστηκαν επίσης, οι εκβολές των αγωγών στη θάλασσα.
Πραγματοποιούνται αποφράξεις και καθαρισμοί αγωγών καθημερινά.
Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανόν προκύψουν από έντονες χιονοπτώσεις και παγετό, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου προμηθεύτηκε και τρίτη αλατιέρα – μαχαιριού εκχιονισμού και θα γίνει προμήθεια αλατιού από την Περιφέρεια το οποίο θα αποθηκευτεί σε επιλεγμένους χώρους όπως πάντα για άμεση χρήση αλλά και διανομή στις Τοπικές Κοινότητες όπου συνήθως εμφανίζονται προβλήματα από τα φαινόμενα αυτά.
Σε περίπτωση χιονοπτώσεων, θα παρεμβαίνουμε για εκχιονισμό και αποπαγοποίηση των οδών με τα μέσα που διαθέτουμε.
Παράλληλα έχουμε ήδη επικαιροποιήσει το μνημόνιο ενεργειών για τις πλημμύρες – χιονοπτώσεις από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και άμεσα θα σταλεί στις υπηρεσίες.
Συνοψίζοντας, πέραν των ενεργειών μας που είναι δεδομένες φυσικά στη κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση πλημμυρών – χιονοπτώσεων – παγετού διεκδικούμε:
- Το σχεδιασμό μελέτη και κατασκευή έργων υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας από το αρμόδιο Υπουργείο, σε όλα τα γεωγραφικά όρια του Δήμου.
- Προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.
- Άμεσα κατασκευή αποστραγγιστικών έργων παροχέτευσης ομβρίων υδάτων στη Δ.Ε. Ρίου, με υποχρέωση από το κράτος, το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και τους τοπικούς φορείς προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που κατασκεύασαν τη Ολυμπία Οδό αλλά και προς την ΕΡΓΟΣΕ με τα έργα κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου.
- Με ευθύνη της Κυβέρνησης και της εποπτεύουσας των αναδόχων Εταιρειών, υπηρεσίας της ΕΥΔΕΕ Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων άμεσα να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών της κοινότητας Ροϊτίκων και κοινότητας Καμινίων Δ.Ε Βραχνεϊκων με άμεσες παρεμβάσεις.
- Χρηματοδότηση για κατασκευή έργων σταθεροποίησης πρανών όπου απαιτούνται στο ορεινό δίκτυο του Δήμου για την αποφυγή κατολισθητικών φαινομένων.
Το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των εμπλεκόμενων Δ/νσεων του Δήμου καθώς και της ΔΕΥΑΠ θα είναι όλο το 24ωρο σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών και σε συνεργασία με εμπλεκόμενες πέραν του Δήμου Υπηρεσίες».
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας, Νίκος Ασπράγκαθος, Αναστασία Τογιοπούλου, Ευάγγελος Κατσακούλης, ο βοηθός Δημάρχου, Δημήτρης Πελεκούδας, ο δημοτικός σύμβουλος κι επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πάτρα Διεθνής Σύγχρονη Πόλη» Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, Εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, της Πυροσβεστικής, του ΚΕΤχ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, του Δασαρχείου, του ΤΟΕΒ, οι εθελοντικές ομάδες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Πάτρας, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Πελοποννήσου, η Λέσχη 4Χ4, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών Πάτρας «Ώλενος», η Ελληνική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχνεΐκων, το Σωματείο Εθελοντών «Αγιος Βασίλειος».