Πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα 16 Οκτώβρη) στην αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, η Συνέλευση των κατοίκων και των Συλλόγων του Κεντρικού Διαμερίσματος.
Στην Συνέλευση παραβρέθηκαν εκπροσωπώντας τον Δήμο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι Αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, Χρήστος Κορδάς, Δημήτρης Πελεκούδας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», Χρήστος Πατούχας, Δημοτικοί και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι.
Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης δεκάδες κάτοικοι και εκπρόσωποι Συλλόγων τοποθετήθηκαν και αναφέρθηκαν στα προβλήματα των συνοικιών τους.
Κατατέθηκαν μια σειρά προτάσεων για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα καλυτερεύσουν τις συνθήκες ζωής τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα έργα που πραγματοποιούνται, παρά τα πενιχρά οικονομικά και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού του Δήμου, στα σχολικά συγκροτήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στις πλατείες, τις παιδικές χαρές και τις ασφαλτοστρώσεις.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Έχουμε επιλέξει από την αρχή της θητείας μας με ποιους θα πάμε. Έχουμε επιλέξει μετερίζι. Επίκεντρο της δικής μας δράσης είναι τα λαϊκά στρώματα και οι ανάγκες τους. Επιλέξαμε να είμαστε με αυτούς που αγωνίζονται με αυτούς που χτίζουν την πόλη μας, που ιδρώνουν, με αυτούς που υποφέρουν από την εκμετάλλευση.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε τα τρία χρόνια που έχουμε την ευθύνη του Δήμου.
Επικεντρώσαμε σε έργα και υποδομές, που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως για παράδειγμα την αποχέτευση, για την οποία έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και το ερχόμενο διάστημα αρχίζουν τα έργα από τη ΔΕΥΑΠ.
Αναφερόμενος στο φράγμα Πείρου – Παράπειρου, τόνισε ότι το υπό κατασκευή φράγμα, που η ολοκλήρωσή του καθυστερεί για χρόνια, μπορεί να καλύψει μεγάλο ποσοστό των αναγκών ύδρευσης της πόλης.
Η διαχείρισή του, από ανώνυμη εταιρεία ή από διαδημοτική επιχείρηση, θα επιφέρει νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα, με την αύξηση της τιμής του νερού. Η διαχείριση του φράγματος Πείρου – Παράπειρου, πρέπει να γίνει από εθνικό, δημόσιο οργανισμό υδάτινων πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα προσλαμβάνει προσωπικό και θα εξασφαλίσει χωρίς νέες επιβαρύνσεις, νερό με επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλους.
Σε σχέση με την επίγεια διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, επισήμανε ότι από το 2014, είχαμε απορρίψει το σχεδιασμό της κυβέρνησης, καταθέσαμε δύο προτάσεις. Την περιμετρική διέλευση ή την υπογειοποίηση της γραμμής.
Αγωνιζόμαστε μαζί με τους κατοίκους και τους Συλλόγους, για να αποτρέψουμε το σχεδιασμό της κυβέρνησης, που θυσιάζει στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, την ποιότητα της ζωής και τις ανάγκες του Πατραϊκού λαού.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης, στα έργα που έχουν εγκριθεί και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, όπως το Αρσάκειο, τον παιδικό σταθμό στην οδό Μανιακίου, τις αποθήκες του ΑΣΟ, την ολοκληρωμένη ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, που προβλέπει κοινόχρηστους χώρους, περίπου 100.000 τ.μ. (πλατείες, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι).
Την ανάπλαση και την αξιοποίηση της περιοχής του έλους της Αγυιάς, που προβλέπει τη δημιουργία ενός πάρκου 325 στρεμμάτων.
Την ανάπλαση της περιοχής των Ζαρουχλεΐκων, που περιλαμβάνει πεζόδρομους, πλατείες, ανακατασκευή οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, πράσινο, ηλεκτροφωτισμό κ.α.).
Επίσης, βασικές υποδομές αποχέτευσης λυμάτων, έργα που αφορούν την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης συνολικού μήκους 13.385 μ. στην παραλιακή ζώνη από Αγ. Ανδρέα έως ποταμό Γλαύκο και στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονας - πλαζ - κάμπινγκ Αγυιάς.
Τη συντήρηση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», με την πλήρη αποκατάστασή του, ώστε να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.
Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι «με το τεχνικό πρόγραμμα, στοχεύουμε στο να αξιοποιήσουμε απόλυτα και το τελευταίο ευρώ και γι αυτό είμαστε σε συζήτηση με όλους τους πολίτες, τους συλλόγους και τους φορείς. Ν’ ακούσουμε τις προτάσεις τους, τις θέσεις τους, τα προβλήματά τους, αλλά και την κριτική τους».
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ανδρέας Αθανασόπουλος, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνοντας παράδειγμα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 που ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων των τριών μνημονίων.
Αναδιανέμει το σύνολο των εσόδων υπέρ του κεφαλαίου και το «μάρμαρο» το πληρώνει ο λαός που του λεηλατούν το εισόδημά του διπλά και τριπλά.
Στο πλαίσιο αυτά η ανταποδοτικότητα αγκαλιάζει τους περισσότερους τομείς του Δήμου με αποτέλεσμα τα ίδια έσοδα (τέλη, πρόστιμα, εισφορές) να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι εσόδων του Δήμου. Δηλαδή από τον πατραϊκό λαό που στενάζει μέσα στις αντιλαϊκές πολιτικές.
Δεν μεταφέραμε, τόνισε, ούτε ένα ευρώ από τα διαθέσιμα του Δήμου μας στην Τράπεζα της Ελλάδας όπως απαιτούσε η κυβέρνηση υλοποιώντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Τα χρήματα των Δήμων είναι για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τους επιχειρηματίες και τους δανειστές.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια.
Αναφέροντας το παράδειγμα του Λαϊκού Φροντιστηρίου είπε ότι την περίοδο 2017-2018 πάνω από 600 μαθητές θα συμμετέχουν δωρεάν ενώ σημείωσε και για την διανομή, από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου, δεκατιανού σε μαθητές φτωχών λαϊκών οικογενειών.