Ο Δήμος Πατρέων, μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, προχώρησαν στην διοργάνωση της συμβολικής κινητοποίησης για την υπόγεια διέλευση του τρένου από Ρίο μέχρι το Νέο Λιμάνι και τις νότιες συνοικίες της Πάτρας την λειτουργία του προαστιακού και την δημιουργία γραμμικού πάρκου στην επιφάνεια.
Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης ήταν: «Ναι στην υπόγεια διέλευση, όχι στην επίγεια διέλευση, όχι στα τείχη», πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον σταθμό του προαστιακού στο Ρίο, η πρώτη από μια σειρά κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην συγκέντρωση –που έγινε στο σταθμό του προαστιακού στο Ρίο, με όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούν οι δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω πανδημίας του κορωνοϊού- μίλησε αρχικά ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε τον αιφνιδιασμό της πόλης εν μέσω πανδημίας, ποντάροντας στο γεγονός ότι λόγω καραντίνας δεν θα υπήρχε αντίδραση. Γελιούνται –ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος- αν νομίζουν ότι με όπλο την πανδημία, θα καταστείλουν τις αντιδράσεις μας και θα τους αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν. Αντί να υιοθετήσουν τη θέση μας που είναι δίκαιη και εφικτή, από τεχνικής και οικονομικής πλευράς, με υπόγεια διέλευση τρένου, προαστιακό και γραμμικό πάρκο, για να μετακινούμαστε ελεύθερα, να έχουμε ζωή, ακύρωσαν όλα όσα κάναμε για να μπει το νερό στο αυλάκι όπως λέει ο λαός. Έχουμε ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση, αλλά και στην κατασκευάστρια εταιρεία, ότι δεν θα επιτρέψουμε την έναρξη των εργασιών που έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν αύριο. Δεν θέλουμε πόλεμο, αν χρειαστεί όμως, θα υπερασπιστούμε τα δίκια της πόλης μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των παρισταμένων εκπροσώπων τοπικών Συλλόγων και Φορέων.
Σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης ο Δήμαρχος, τόνισε τα εξής:
«Είμαστε εδώ, μαχητές, να προβάλουμε το δίκιο. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα καταλάβει το αυτονόητο. Δεν πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο που πήρε, αλλά να συνεργαστεί μαζί μας για να γίνει πραγματικότητα αυτό που θέλει η πόλη και είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτό. Όπως είπα και πριν, δεν θέλουμε πόλεμο, θέλουμε συνεργασία, αλλά αν χρειαστεί, θα υπερασπιστούμε τα δίκια της πόλης μας.
Σαν άμεση ενέργεια καλής θέλησης, μπορούν από αύριο να επαναλειτουργήσουν τα δρομολόγια του προαστιακού για να κυκλοφορήσει ο λαός της πόλης μας. Αν επιμείνουν να προχωρήσουν το έργο επιφανειακά, τότε θα περιμένουν πολύ καιρό…».
Ερωτηθείς ο Δήμαρχος πώς θα εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών, ο Δήμαρχος είπε: «Έχουμε σχέδια αλλά δεν θέλουμε να πούμε τώρα τίποτα, αφού ελπίζουμε και προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση, να μην φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Ο πόλεμος εναντίον της πόλης πρέπει να σταματήσει. Είναι λυπηρό μια κυβέρνηση, να αγνοεί την τρίτη πόλη της Ελλάδας και να θέλει να είναι η μοναδική πόλη από την οποία θα περάσει επιφανειακά τρένο υψηλών ταχυτήτων και θα την κόψει στα δύο. Το έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους: το τρένο δεν θα περάσει επίγεια. Θέλουμε και αγωνιούμε να γίνει το έργο και να φτάσει μέχρι το νέο λιμάνι, αλλά να γίνει όπως πρέπει και θέλει η πόλη και όχι όπως – όπως. Σε καμία πόλη της Ελλάδας δεν πέρασε επίγεια. Είναι λυπηρό να λένε και να πιστεύουν πράγματα που θίγουν τους ίδιους. Είναι λυπηρό να λες ότι λίγο πριν την Πάτρα έγινε υπογειοποίηση με κονδύλια που κρίθηκαν λογικά και από δω και πέρα να ανεβάζεις το κόστος εκατονταπλάσια! Είναι σαθρά επιχειρήματα που δεν πείθουν κανέναν.
Όσο για εκείνους που λένε ότι «ζητάμε πολλά», δυστυχώς η πόλη μας είχε ανέκαθεν ζιζάνια γι αυτό και είχε βυθιστεί στο τέλμα. Είχε πολλά «καλά παιδιά» υπάκουα, που δεν σήκωναν κεφάλι, αλλά τα πράγματα, δυστυχώς για τους κυβερνώντες άλλαξαν.
Στην συγκέντρωση ήταν παρούσα, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, Γρ. Αλεξόπουλος, Γ. Ρώρος, Χρ. Πατούχας, Ν. Τζανάκος και Αλ. Χρυσανθακόπουλος, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Απ. Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημ. Μαρμούτας, εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Σιδηρόδρομο και εκπρόσωποι από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των περιοχών: Ρίο, Καστελλόκαμπος, Προάστιο, Άγιος Διονύσιος, Αγυιά, Μποζαΐτικα, Άνω Παντελεήμονας. Άνω Συχαινά, Ζαβλάνι και Ανθούπολη, που ενώνουν την φωνή τους κατά της επίγειας διέλευσης της νέας, σιδηροδρομικής γραμμής.