Αν η κυβέρνηση ήθελε, πραγματικά, να προστατεύσει το λαό της Πάτρας και την υγεία του, έπρεπε ήδη να έχει πάρει μια σειρά αναγκαίων και επιτακτικών μέτρων:
- -Να είχε επιτάξει και θέσει υπό τον έλεγχο του κράτους και σε ενιαίο κεντρικό κρατικό σχέδιο τις ιδιωτικές μονάδες υγείας και τις διαγνωστικές μονάδες, το προσωπικό τους και τον εξοπλισμό τους (ΜΕΘ, χειρουργεία, κρεβάτια, εργαστήρια κ.τ.λ). Επίσης, τους ιδιώτες ιατρούς- με προτεραιότητα σε σχετικές ειδικότητες.
- -Να είχε στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία και το προσωπικό τους, που δίνει σκληρή μάχη, με τις αναγκαίες προσλήψεις και όλα τα αναγκαία μέσα και υλικά.
- -Να είχε πάρει μέτρα για την υγιεινή, την ασφάλεια και τη ζωή εργαζομένων και λαού, εκεί που σημειώνεται συνωστισμός: στους τόπους εργασίας (υποχρεώνοντας τους εργοδότες να τηρούν υποχρεωτικά τα αναγκαία μέτρα), στα πολυκαταστήματα, στις συγκοινωνίες, στα νοσοκομεία, στα στρατόπεδα.
- -Να είχε αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, με στήριξη έμπρακτη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων
Αντί γι’ αυτά, η κυβέρνηση παίρνει αντεργατικά μέτρα που χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα και κάνει μεγάλα «δώρα» στα μεγάλα συμφέροντα.
Την πολιτική αυτή, την στηρίζουν ή την ανέχονται και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαλαν πλάτη για την κατηφόρα της δημόσιας υγείας, για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή της, τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό, υγειονομικό προσωπικό, σε αναπνευστήρες, μονάδες ΜΕΘ, υγειονομικό υλικό, για το κλείσιμο του 409 και του Νοσημάτων Θώρακα της Πάτρας.
Αναδεικνύεται αυτή την περίοδο και η μικροπολιτική «ανησυχία» ορισμένων παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι χρεώνονται τις αντιλαϊκές πολιτικές στην υγεία και γενικότερα, με τις οποίες συμφωνούν και ευθυγραμμίζονται, είναι εξαφανισμένοι και απόντες όταν η πόλη αγωνίζεται για τα δίκια της και δραστηριοποιούνται μόνο για να πλήξουν τη δημοτική αρχή.
Καλούμε το λαό της Πάτρας να διεκδικήσει επαρκή μέτρα προστασίας της υγείας του και πάγωμα των αντεργατικών μέτρων. Να διατρανώσει ότι δεν αρκεί η αναγκαία αυτοπροστασία και ατομική ευθύνη, αλλά πρέπει και το κράτος να πάρει τις ευθύνες του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Την ερχόμενη Τρίτη 7 Απριλίου που η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει καλέσει σε πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία, στηρίζουμε την κινητοποίηση και παίρνουμε μέρος.