Mε μια συναυλία,«κραυγή» αγάπης κι εξέγερσης γι' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η Ελλάδα, συνεχίζονται την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ, στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας.

Το Αγγελική Ιονάτος – Τρίο, παίρνει τη σκυτάλη, προκειμένου μέσα από τη μουσική, την ποίηση και το τραγούδι να προσφέρουν μια ξεχωριστή βραδιά.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Η Αγγελική Ιονάτος έγραψε το νέο της άλμπουμ τον Ιανουάριο του 2015 και μέσα από αυτήν τη δουλειά, το καλοκαίρι του 2015, γεννήθηκε ένα νέο θέαμα με έναν μουσικό σχηματισμό ποικίλης γεωμετρίας που ακλουθεί στις συναυλίες.

Αυτή η νέα δημιουργία τοποθετεί ψηλά τους ποιητές και τους καλλιτέχνες που ελπίζουν. «Οι ποιητές είναι εξόριστοι.

«Στον κόσμο μας που είναι υποταγμένος στη νέα βαρβαρότητα της πλουτοκρατίας, οφείλουμε να τους αναζητήσουμε για να ξαναβρούμε με μιας την μνήμη και την ουτοπία. Εκείνοι επαγρυπνούν για την ανθρωπότητά. Η δική μου "Ομορφη και παράξενη πατρίδα" που έφτιαξε για τις ρίζες μου μια τόσο γόνιμη γη, με δίδαξε ότι η ποίηση πάντοτε τρέφει το τραγούδι. Και αυτό το τραγούδι μπορεί να γίνει κραυγή». Σήμερα η Ελλάδα είναι παραμορφωμένη. Οι Έλληνες ταπεινωμένοι». Αναφέρει η δημιουργός.

Ως πολίτης, στρατεύεται με την πεποίθηση ότι ο καλλιτέχνης αποτελεί μάρτυρα του καιρού του, που μπορεί να μιλήσει δυνατά για τα τραύματα, να αρνηθεί σθεναρά να υποταγεί, να λογοκριθεί, που μπορεί να διατηρήσει την ελπίδα.

Το λέει μέσα από την μουσική της, μέσα από τους παντοτινούς ποιητές και μέσα από τον λόγο του Καψάλη, του Ρίτσου, του Μορτόγια και πολλών άλλων.

«Η συγκατάθεση φωτίζει το πρόσωπο, η άρνηση του δίνει κάλλος» έλεγε ο Ρενέ Σαρ.

Σίγουρα η ποίηση δεν είχε πάντα τον πρώτο λόγο, μα έχει πάντα τον τελευταίο…

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΟΝΑΤΟΣ

Τραγουδίστρια, κιθαρίστρια και συνθέτρια, η Αγγελική Ιονάτος γεννήθηκε στην Αθήνα και την «εγκατέλειψε» όταν ήταν 15 χρονών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Βέλγιο όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά της και έκτοτε μένει στην Γαλλία.

Από το πρώτο της άλμπουμ «Resurrection» που απέσπασε το Grand Prix du Disque της Ακαδημίας Charles Cros, η τραγουδίστρια έχει γράψει ακόμη 18 δίσκους συνθέτοντας μουσική πάνω στα κείμενα των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών.

Το 1984, κερδίζει το ευρωπαϊκό Grand Prix Audiovisuel για την καντάτα «ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ» (MARIE DES BRUMES») βασισμένη στο σκηνικό ομώνυμο ποίημα το Οδυσσέα Ελύτη, του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας ποιητή που εκτιμά πολύ. Γι' αυτό το έργο, ζητεί τη συνεργασία του Έλληνα βαρύτονου Σπύρου Σακκά με τον οποίο θα δουλέψει ξανά μαζί για τον «ΙΟΥΛΙΟΥ ΛΟΓΟ» ( «PAROLE DE JUILLET») το 1996, τη χρονιά του θανάτου του Οδυσσέα Ελύτη.

Το 1992, συνθέτει βασιζόμενη σε στίχους της ποιήτριας Σαπφούς (7ος αιώνας π.Χ.) εξ ου και ο δίσκος «SAPPHO de MYTILENE» και κερδίζει και πάλι το Grand Prix du Disque. Στο πλάι της, μία άλλη μεγάλη ελληνική φωνή, αυτή της Νένας Βενετσάνου.

Για 15 χρόνια η Αγγελική Ιονάτος θα συνεργάζεται με το Théâtre de Sartrouville. Η πλειοψηφία των δημιουργιών της θα είναι συμπαραγωγές και θα παρουσιαστούν στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι και έπειτα σε περιοδείες σε γαλλικές σκηνές με τη συνοδεία μεγάλων μουσικών με διαφορετικούς ορίζοντες.

Το 1995, ο Μίκης Θεοδωράκης της εμπιστεύεται την ερμηνεία του ανέκδοτου μέχρι τότε έργου του «ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ». Χάρη σε αυτό το ρεσιτάλ, θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία στον Καναδά και θα προσκληθεί πολλές φορές στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και σε σκηνές του Κεμπέκ.

Ο άτυπος και μοναδικός κόσμος της Αγγελικής Ιονάτος της χάρισε σημαντικές συνεργασίες και πρωτότυπες δημιουργίες με μουσικούς που προέρχονται από τον χώρο της κλασικής μουσικής: Tον βαρύτονο Σπύρο Σακκά, τον μαέστρο Αλέξανδρο Μυράτ, την βιολοντσελίστρια Sonia Wieder-Atherton, την πιανίστρια Edna Stern, καθώς και με την ορχήστρα της Σαβοΐας με την οποία τραγούδησε τα FolkSongsτου LucianoBerioκαι του ManueldeFalla.

To1997, μετά από πρόσκληση του Γενικού Συμβουλίου του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ, συνθέτει μια όπερα για νεανικό κοινό: « LASTATUEMERVEILLEUSE» βασισμένο στο παραμύθι του Οσκαρ Ουάιλντ «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας».

Το 2004, στο Théâtre des Abbesses, δημιουργεί το θεατρικό «ALASPA'VOLAR» βασισμένο σε κείμενα από το ημερολόγιο της Φρίντα Κάλο, σε μουσική του ChristianBoisssel, και σκηνοθεσία του OmarPorras.

Το 2005 δημιουργεί το «ATHENES-PARIS» στο Théâtre du Châtelet καθώς και ένα νέο θέαμα, το «EROS Y MUERTE» όπου συνθέτει στα Ισπανικά βάσει ποιημάτων του Πάμπλο Νερούδα. Θα ακολουθήσει η ηχογράφηση του άλμπουμ.

Το 2007, επιχειρεί μία νέα και καρποφόρα συνεργασία με την τραγουδίστρια και κιθαρίστρια Κατερίνα Φωτεινάκη από την οποία ζητάει να αναλάβει για κάποιες παραστάσεις του «SAPPHO de MYTILENE» που θα δώσουν στο Théâtre de Kelber Meleau στη Λωζάννη.

Μαζί θα ηχογραφήσουν το άλμπουμ «COMME UN JARDIN DE NUIT» και ακολούθεί η «ΑΝΑΤΟΛΗ» το 2009.

Τον Ιούνιο του 2012, δημιουργεί ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα «ET LES REVES PRENDRONT LEUR REVANCHE» στο πλαίσιο του «Chantiers d' Europe» στο Théâtre de la Ville με την συνεργασία του βιολοντσελίστα Gaspar Claus.

Τον Ιούλιο 2013 συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν με το «EΤ LES REVES PRENDRONT LEUR REVANCHE» στο Théâtre Le Petit Louvre.

Το 2013/2014 έκανε περιοδεία με τις δημιουργίες «EΤ LES REVES PRENDRONT LEUR REVANCHE» και «ΑΝΑΤΟΛΗ».

Τον Απρίλιο του 2014 κάνει την θεατρική δημιουργία στην Passerelle της Limoges, «Stabat Mater Furiosa» του Jean-Pierre Siméon σε σκηνοθεσία Michel Bruzat.

Το 2015 κυκλοφορεί το καινούριο της άλμπουμ «ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ» και δύο νέες δημιουργίες.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10.00€

Ανέργων – φοιτητών 7.00€

Προπώληση Εισιτηρίων

Τα σημεία προπώλησης είναι:

Σημεία Προπώλησης Ημέρες - Ώρες προπώλησης

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ

Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων" Τρίτη – Κυριακή 10.00 - 13.00 & 18.00 - 21.00

Πλατεία Γεωργίου 2610 273.613

Music Station (ώρες καταστημάτων) Ρήγα Φεραίου 34 2610 222.411

Οπτικά Καραμούζης (ώρες καταστημάτων) Μαιζώνος 92 2610 221.989

Βιβλιοπωλείο Discover (ώρες καταστημάτων) Πατρέως 30 2610 624.916.