Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διαφορετική παράσταση από πενήντα και πλέον χορευτές και χορεύτριες με εντυπωσιακές φορεσιές θα έχουν όσοι βρεθούν στους φιλόξενους χώρους της Αχαϊα Κλάους σήμερα Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στις 20.00 από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας. Η ανάδειξη της διαφορετικότητας κορυφαίων αποκριάτικων εθίμων που διαδραματίζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας την περίοδο της αποκριάς με χαρακτηριστικές μορφές του πατρινού καρναβαλιού θα ξεδιπλωθούν μ΄ ένα όμορφο θέαμα με μουσική και χορό.
Για την συγκεκριμένη παράσταση στα πλαίσια των εκδηλώσεων summerfestival επιλέξαμε την παρουσίαση του εθίμου της Νάουσας «γενίτσαροι & μπούλες» όπως αυτό διαμορφώθηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας και σώζεται μέχρι της μέρες μας. Χαρακτηριστικό του «εθίμου» είναι οι φορεσιές με τους θώρακες γεμάτους νομίσματα, τα πρόσωπα (κέρινες μάσκες) με ταράμπουλο οι μπάλες (σπαθιά) και η φορεσιά της νύφης (μπούλα). Το μπουλούκι έξι έως δώδεκα άτομα θα πάρει άδεια από τον Δήμαρχο στο Δημαρχείο για να περιδιαβούν του δρόμους υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού εκτελώντας συγκεκριμένους χορούς με τις μπάλες (πατινάδες μονή & διπλή) καθώς και χορούς δεξιοτεχνίας όπως νιζάμικος, μελικές, παπαδιά, μουσταμπέικος κ.λ.π.
Δεύτερον θα παρουσιάσουμε και το έθιμο «μασκαράδες και μπούλες» έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε στην πόλη μας την εποχή τηςΜπελ Επόκ (περίπου 1860 – 1910) Την εμφάνισή τους οι πρώτες μπούλες στην Πάτρα την κάνουν στα μέσα του 19ου αιώνα λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση. Ομάδες μεταμφιεσμένων τριγυρίζουν στους δρόμους της πόλης κάτω από τις στοές που σχηματίζουν οι κολώνες και στις γειτονιές και κάνουν μεγάλο σαματά με χιουμοριστική διάθεση κάνουν πλάκα σε φίλους, γνωστούς αλλά και άγνωστους. Όσες ώρες κυκλοφορούσαν η πόλη έχανε την ησυχία της.
Σειρά θα πάρουν οι «κομψευόμενοι» που την αποτελούσαν η υψηλή κοινωνία της πόλης που διασκέδαζαν σε συγκεκριμένους χορούς με καντρίλιες και φουρλάνα μια και το βαλς θεωρείτο πρόστυχος χορός για τα ήθη της εποχής. Αργότερα βέβαια η μαζούρκα η πόλκα και το βαλς ήταν στις προτιμήσεις των «κομψευόμενων»
Το κύκλο θα κλείσουν οι «ντομινοφόροι» χαρακτηριστικό των «μπουρμπουλιών» που βέβαια φτάνει μέχρι της μέρες μας μας.
Πριν 20.00 με 21.00 και μετά τα δρώμενα τα χάλκινα ηχοχρώματα από την Κοζάνη θα γεμίσουν με την μπάντα τους βαλκανικές μελωδίες όλο τον προαύλιο χώρο της Αχαϊας Κλάους.
Οι χορογραφίες και η γενική επιμέλεια είναι του Χρήστου Γιαννόπουλου. Χορεύουν μέλη του Χορευτικού Τμήματος.