ΣΑΜΟΥΡΗ

Απαντώντας, στη συνεδρίαση (Τετάρτη 28 Αυγούστου) του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ερώτηση της παράταξης του κ. Σβόλη για τις ενέργειες που προωθεί η Δημοτική Αρχή για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την πρόληψη των εξαρτήσεων, η Αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Όλο το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα υγείας του λαού μας έχουν επιδεινωθεί, καθώς το κυρίαρχο κοινωνικό σύστημα με τους πολιτικούς του εκφραστές, αντί να προσφέρει ζωή, μέλλον, ευτυχία στη νεολαία μας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αναζητά ψεύτικους παραδείσους. Δισεκατομμύρια ρέουν προς τους κυρίαρχους του πλούτου, τις τράπεζες, τον παράνομο πλουτισμό. Συνειδητά οδηγείται ένα τμήμα της κοινωνίας μας στην απομόνωση, τις διάφορες εξαρτήσεις, απ’ τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, έως το διαδίκτυο και πολλά ακόμα.

Η κατάσταση αυτή και ιστορικά, αποδεικνύεται βολική για το σύστημα, γιατί κρατάει σε καταστολή δυνάμεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν στον αγώνα ενάντιά του.

Η πρόληψη συνολικά, είναι ξένη για το εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας, γιατί κοστίζει πολύ και δεν δίνει κέρδος.

Στον αντίποδα, η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, είναι μπροστάρης στους αγώνες για να έχουμε ένα σύστημα υγείας που θα στηρίζεται πρωτίστως στην πρόληψη και μετά στη θεραπεία, ενταγμένες σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, δωρεάν για όλους.

Η πρόληψη δεν είναι μια “φωτοβολίδα”, ένα event, μια εκδήλωση, που την κάνουμε και θεωρούμε ότι κάναμε τη δουλειά μας. Δεν παίρνουμε μέρος στην προσπάθεια των στηριγμάτων του συστήματος να παρουσιάσουν ένα φυλλάδιο, μια εκδηλωσούλα, ως πρόληψη, συγκαλύπτοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις ευθύνες της Κυβέρνησης και κρύβοντας τις διαχρονικές ευθύνες, τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων γι’ αυτό το θέμα. Γι’ αυτό δεν συμμετέχουμε και στο ελληνικό διαδημοτικό δίκτυο υγιών πόλεων, γιατί δεν αναδεικνύει τις αιτίες των ελλείψεων στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, αλλά αντίθετα παίζει το ρόλο του “αμορτισέρ” απέναντι στις συνέπειες που έχει για το λαό μας το εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας που κυριαρχεί.

Η πρόληψη λοιπόν, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που πρέπει να οικοδομείται πάνω σε επιστημονικές αρχές, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Δημοτική Αρχή, εντός κι εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, δίνει μάχες ενάντια στις εξαρτήσεις. Απ’ την πρώτη μας θητεία, προχωρήσαμε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, με συμμετοχή φορέων της πόλης μας, όπου καθορίσαμε το πλαίσιο της παρέμβασής μας. Δεν ξεχωρίζουμε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά. Καταγγείλαμε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, που διαλύει νομοθετικά ό,τι θετικό έχει οικοδομηθεί απ’ το λαϊκό κίνημα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, που επιτίθεται σε σφοδρότητα στο ΚΕΘΕΑ. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, πήραμε αποφάσεις, τις οποίες δεν ψηφίσατε, δείχνοντας το πραγματικό σας ενδιαφέρον για την υποβάθμιση που συντελείται.

Ως Δήμος, σε συνεργασία με το ΕΣΥΝ, εξασφαλίσαμε έγκριση απ’ τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης στα σχολεία. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, μπήκαμε σε 75 σχολεία και πραγματοποιήσαμε πάνω από 100 παρουσιάσεις, φτάνοντας σε 8.500 μαθητές και 350 εκπαιδευτικούς. Φέτος, είμαστε ήδη σε συνεννόηση με τη Δευτεροβάθμια για τις παρεμβάσεις που θα ξεδιπλωθούν αυτό το σχολικό έτος, που θέλουμε να είναι ακόμα πιο ενδυναμωμένες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα περιστατικά που είχαμε σε σχολείο του Δήμου μας.

Εκτός αυτού, πραγματοποιήθηκε φέτος, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πάτρας, Μαθητικό Φεστιβάλ με περιεχόμενο ενάντια στα ναρκωτικά, που θα επιδιώξουμε να γίνει θεσμός.

Στις κατασκηνώσεις του Δήμου, εδώ και 10 χρόνια πραγματοποιείται πρόγραμμα με επίκεντρο την πρόληψη των εξαρτήσεων.

Συμμετέχουμε ως Δήμος στο Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας, χρηματοδοτώντας το μάλιστα με 30.000€ ετησίως (ποσό διπλάσιο απ’ αυτό που δίνει η Περιφέρεια).

Θα συνεχίσουμε με ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις, με επίκεντρο τη νεολαία μας και με στόχο να την κρατήσουμε μακριά από τις εξαρτήσεις».