Παρέμβαση του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πατρέων, Ανδρέα Αθανασόπουλου, στη χθεσινή (Δευτέρα 1η Νοεμβρίου), συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου που αφορούσε στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που πέρασε και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ενόψει χειμώνα και της νέας αντιπλημμυρικής περιόδου:
Συμπεράσματα - Βασικές Εκτιμήσεις
- Με λύπη και αγανάκτηση παράλληλα, διαπιστώνεται πως ο προβληματισμός και οι ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί στην έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου στη σύγκληση του Σ.Τ.Ο. τον Απρίλη του 2021 για την επικινδυνότητα της κατάστασης στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας επιβεβαιώθηκαν. Η συχνότητα, ο αριθμός των πυρκαγιών, οι καμένες εκτάσεις, η καταστροφή περιουσιών στο σύνολο της επικράτειας ήταν αναμενόμενα αποτελέσματα της αδιέξοδης πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Μια πολιτική που έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
- Η Αντιπυρική, η Αντιπλημμυρική Προστασία, η Αντισεισμική Θωράκιση, καθώς και η αντιμετώπιση των τεχνολογικών ατυχημάτων, συνεχίζουν να μην βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αντίθετα μάλιστα προκειμένου να καλύψει την απουσία έγκαιρου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού εκ μέρους της, εφάρμοσε στις δύσκολες στιγμές το πρωτάκουστο δόγμα το καλοκαίρι «φύγετε να γλυτώσετε» και το χειμώνα «μην κυκλοφορείτε για να μην πνιγείτε». Ο ισχυρισμός της ότι «δήθεν» έτσι έθετε σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, ελάχιστους ξεγελούν. Ο στόχος ήταν να περιοριστεί το πολιτικό κόστος από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στις κατοικίες και τις περιουσίες των συμπολιτών μας.
- Η χρηματοδότηση της Π.Π για τις αναγκαίες , μελέτες, έργα κλπ, των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού, Πυροσβεστικής – Δασικής Υπηρεσίας, συνεχίζει να θεωρείται οικονομικό «βάρος» στο κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή η πολιτική αποτελεί έγκλημα εις βάρος του λαού μας και της περιουσίας του.
- Η συνέχιση της απαράδεκτης τακτικής της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς να συνοδεύονται τουλάχιστον, με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, μέσα και προσωπικό, επιδεινώνει ακόμα την κατάσταση. Απλά μεταφέρει τις ποινικές ευθύνες των επιπτώσεων των καταστροφών από τις ελλείψεις – καθυστερήσεις στις δημοτικές αρχές.
- Ισχυριζόμαστε πως με την σημερινή ανάπτυξη των επιστημών και των τεχνολογικών επιτευγμάτων μπορεί να διασφαλιστεί η πρόληψη και η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού με την προϋπόθεση η οργάνωση του συνόλου της Πολιτικής Προστασίας της αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού αντιμετώπισης και χρηματοδότησης να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.
Απολογισμός της Αντιπυρικής Περιόδου
Παρότι εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός ημερών (54) με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας η έκταση των πυρκαγιών στο δήμο μας δεν ακολούθησε τους υψηλούς ρυθμούς των άλλων περιοχών, δεν ταυτίστηκαν με τις τεράστιες καταστροφικές συνέπειές τους.
Ξεχώρισαν τα δύο περιστατικά στις περιοχές Σουλίου και Προφήτη Ηλία Μποζαϊτίκων. Η καλή συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, η πλήρης ετοιμότητα των μηχανισμών, η έγκαιρη πρόληψη συνετέλεσαν να περιοριστούν σημαντικά οι επιπτώσεις.
Ο δήμος από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των πληγέντων συνδημοτών διεκπεραίωσε όλες τις διαδικασίες και κηρύχτηκε με απόφαση του Υπουργού η συγκεκριμένη περιοχή σε καθεστώς “έκτακτης ανάγκης”. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία από στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές διαμορφώνοντας πρόταση άμεσης παρέμβασης με βάση τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο περιβάλλον (το ίδιο ισχύει και για την περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Μποζαϊτικα). Με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε η άμεση χορήγηση οικονομικού βοηθήματος 600 € στους συνδημότες μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Παράλληλα συστάθηκε επιτροπή η οποία μετά από έλεγχο στις οικίες που επλήγησαν προώθησε άμεσα τις διαδικασίες για χρηματική ενίσχυση αποκατάστασης ζημιών και μικροεπισκευών, καθώς και για τις οικοσυσκευές. Διεκδικεί από την κυβέρνηση μ’ όλα τα μέσα που διαθέτει, πλήρη αποζημίωση 100% όλων των ζημιών. Αξιοποιήθηκε άμεσα η έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών στους πληγέντες δήμους και οργανώθηκε από το Γραφείο Π.Π και το Τμήμα Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος καθαρισμός όλων των χώρων και οικοπέδων, (όπου χρειάστηκε λόγω αγνώστων ιδιοκτητών μέσω Εισαγγελικής Εντολής) και η απομάκρυνσή τους σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τους κατοίκους της περιοχής.
Αναπτύσσεται προβληματισμός για την απόφαση της εκκένωσης που αφορούσε τους κατοίκους της περιοχής Καρυάς – Σουλίου. Ενώ γενικά έχει θετικό πρόσημο, όλοι παρακολουθήσαμε πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι συνδημότες μας κατηγορηματικά απέρριπταν την συγκεκριμένη εντολή, παρέμειναν και προστάτευαν την περιουσία τους, συνέβαλαν αποφασιστικά στο περιορισμό της, πλάι – πλάι στις οργανωμένες δυνάμεις της Π/Υ στη κατάσβεση. Κρίνεται αναγκαίο να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες εξετάζοντας αντικειμενικά και ειδικά κάθε φορά τις συγκεκριμένες συνθήκες προκειμένου να εφαρμοστεί παρόμοια εντολή.
Αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν καθοριστικά στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και είναι οι εξής:
- Συνέβαλε το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στο τομέα της Π.Π. Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η διαμόρφωση του ετήσιου επιχειρησιακού σχεδιασμού των Δημοτικών Υπηρεσιών και η χρηματοδότησή του από πόρους του δημοτικού προϋπολογισμού. Η εφαρμογή του από τους εργαζόμενούς του, οι τεχνικές παρεμβάσεις, οι ενέργειες πρόληψης, ενημέρωσης καθώς και της άμεσης ετοιμότητας και κινητοποίησή τους στη καταστολή περιστατικών, όπου ζητήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθόρισε σημαντικά το αποτέλεσμα. Στο παράρτημα Ι του Γραφείου Π.Π καταγράφονται αναλυτικά οι συγκεκριμένες ενέργειες.
- Η υψηλού επιπέδου ποιοτική συνεργασία που επιδείχθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Περιφέρεια, Δασαρχείο, Αστυνομική - Λιμενική Αρχή, Ερυθρός Σταυρός και κυρίως με την Πυροσβεστική Υπηρεσία καταγράφεται στα θετικά του απολογισμού. Ειδικά για τα στελέχη, τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αξίζει ειδική αναφορά για την ηρωική τους συμβολή, στην καταστολή των πυρκαγιών ειδικά στις περιοχές Σουλίου – Μποζαϊτίκων. Σχεδόν αβοήθητοι από το κεντρικό κράτος με συνεχή αλλά απλήρωτη εργασία λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, (από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα και εκπροσώπων τους αναφέρεται πως στο νομό μας ξεπερνούν τα 150 άτομα). Χωρίς μέρες ανάπαυσης λόγω της συχνής μεταφοράς των δυνάμεών του σε άλλες περιοχές, επάξια εκπλήρωσαν την αποστολή τους, δικαίωσαν το ρόλο τους. Διατηρούμε μεγάλη ανησυχία, για το γεγονός της μεταφοράς των δυνάμεων της Π/Υ σε άλλες περιοχές ειδικά σε συνθήκες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας στο νομό μας, αφήνοντας σχετικά «απροστάτευτο» τον γεωγραφικό χώρο του δήμου μας. Εκτίμησή μας είναι πως αυτό το μέτρο είναι αδόκιμο και ασύμφορο, πρέπει να επανεξεταστεί και να διακοπεί. Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως απαιτείται άμεσα να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσωπικό και μέσα.
- Η αύξηση της συμμετοχής ειδικά στο τομέα της επιτήρησης (σε σημεία αλλά και αριθμό ατόμων με προσωπική συμμετοχή) των εθελοντικών οργανώσεων που προήλθε από την μεγαλύτερη υποστήριξη του Γραφείου της Πολιτικής Προστασίας συνέβαλε ενεργητικά και αποτρεπτικά στην πρόκληση πυρκαγιών όπως καθολικά διατυπώθηκε και στην ειδική σύσκεψη των Εθελοντικών Οργανώσεων που πρόσφατα οργανώθηκε. Η προσθήκη εναέριας επιτήρησης των δασικών οικοσυστημάτων μέσω της συνεργασίας με την Αερολέσχη Πατρών βοήθησε και είναι ανάγκη να διατηρηθεί.
- Για την Αντιμετώπιση Πλημμυρών – Χιονοπτώσεων – Παγετού
- Τα πρώτα μηνύματα από τα συστήματα επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων «Αθηνά» και «Μπάλος» στο σύνολο της επικράτειας είναι άκρως ανησυχητικά. Οι επιπτώσεις που παρακολουθήσαμε στις περιοχές που επλήγησαν από το πυρήνα των φαινομένων ξανά – κρούουν το καμπανάκι των μεγάλων κινδύνων. Ο δήμος μας δέχτηκε μικρότερο πλήγμα κυρίως σε ότι αφορά τον όγκο της βροχόπτωσης και της επιπτώσεις από τους ανέμους. Τα διάφορα περιστατικά στα υπόψιν «επικίνδυνα» σημεία αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους εργαζόμενους μας κατά την διάρκεια του φαινομένου. Δεν πήραν έκταση. Συνέβαλε καθοριστικά ο έγκαιρος σχεδιασμός του Γραφείου Π.Π, των υπηρεσιών και των εργαζομένων του δήμου – ΔΕΥΑΠ, (καθαρισμοί φρεατίων, διάνοιξη καναλιών κλπ).
Στο παράρτημα ΙΙ του Γραφείου Π.Π αναφέρονται αναλυτικά οι σχετικές ενέργειες.
- Βασικό πρόβλημα στο δήμο μας ειδικά στο κεντρικό ιστό της πόλης αλλά και σε περιφερειακές αρτηρίες αποτελεί το παλαιό (χρονικά κατασκευασμένο) σύστημα απορροής των όμβριων υδάτων. Αδυνατεί να απορροφήσει άμεσα το νερό όταν ο όγκος της βροχόπτωσης ξεπερνά τα όρια για τα οποία είχε κατασκευαστεί. Στις συγκεκριμένες συνθήκες επιδιώκουμε να μην διακόπτεται από εξωγενείς παράγοντες η όσο είναι δυνατόν φυσιολογική απορροή. Διερευνάται η ανεύρεση οριστικής λύσης με την αναζήτηση της χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους.
- Εκτιμούμε ψύχραιμα την κατάσταση, προχωρούμε σε νέες προσαρμογές, λαμβάνουμε ειδικά μέτρα όπου χρειάζεται, ανάλογα με τις δυνατότητές μας.
Αναδεικνύεται άλλη μια αντιπλημμυρική περίοδο η εγκατάλειψη και η απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων της προστασίας και ζωής και των περιουσιών του λαού από τα αρμόδια υπουργεία. Η δήλωση του Υφυπουργού Υποδομών στη Βουλή ότι τα Αντιπλημμυρικά Έργα δεν τα αντιμετωπίζει το Υπουργείο Μεταφορών «ως έργα εθνικής σημασίας», είναι δηλωτική των προθέσεών τους. Έχουν την προτεραιότητα σωρηδόν αποστολής οδηγιών λίγο πριν την έναρξη του φαινομένου μεταφέροντας την ευθύνη κυρίως στους δήμους και στους δημότες .
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
- Παρακολουθώντας τις γενικότερες εξελίξεις η Δημοτική Αρχή επαναλαμβάνει το βαθύ προβληματισμό της για αυτή τη κατάσταση, που δημιουργεί συνεχώς νέους κινδύνους για το λαό μας. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την λογική στο όνομα της «κλιματικής κρίσης» το «καλοκαίρι να καιγόμαστε» και το «χειμώνα να πνιγόμαστε». Τώρα απαιτούνται απαραίτητα ειδικά έκτακτα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές. Ήδη έχουν εντοπιστεί οι αλλαγές που επέρχονται από τους επιστήμονες στο κλίμα, οι αιτίες εμφάνισής τους, το μέγεθός τους καθώς επίσης και οι βασικές ενέργειες αντιμετώπισής τους. Παρά τις τεράστιες τραγικές συνέπειες των προηγούμενων περιόδων τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση μέσω των ενεργειών και των μέτρων που εξάγγειλε μετά τις τραγωδίες δεν αφήνουν χώρο για αισιοδοξία. Χαρακτηριστικά:
- Οι δήμοι φορτώνονται όλο και περισσότερο αρμοδιότητες χωρίς οικονομικούς πόρους, μέσα και προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως η χρηματοδότηση στο δήμο μας που αφορά τις ετήσιες ανάγκες της Π.Π εστάλη 15 μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Πρόκειται για το «εξωφρενικό» ποσό των 130.000€, όταν ο δήμος μας για την Αντιπυρική – Αντιπλημμυρική Προστασία μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού δαπανά σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ, χωρίς να προσμετρώνται οι δαπάνες για την αντισεισμική θωράκιση.
- Διατηρείται το εγκληματικό καθεστώς του διαχωρισμού πρόληψης – καταστολής στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, όπως νομοθετήθηκε το 1998, κυρίως για περιορισμό του «δημοσιονομικού κόστους» παρόλο που ήδη καταμετρούμε εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες, εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης και εκατομμύρια ευρώ καταστραμμένες περιουσίες. Βασικά δεν υπάρχει οργανωμένη πρόληψη, όταν ο βασικός φορέας της η Δασική Υπηρεσία είναι παροπλισμένη από προσωπικό και αποκλεισμένη από την αναγκαία χρηματοδότηση. (Από τις προτάσεις των δασαρχείων εγκρίθηκε και απεστάλη μόνο το 10% του ύψους της).
- Απουσιάζει ο ολοκληρωμένος – επιστημονικός σχεδιασμός προστασίας, από πυρκαγιές των δασικών οικοσυστημάτων και των μικτών ζωνών (δασών – κατοικιών), αντιπλημμυρικών έργων και μέτρων αντισεισμικής θωράκισης.
- Ξεχωρίζει η προτεραιότητα εμπλοκής επιχειρηματικών ομίλων, ουσιαστικά χωρίς έλεγχο από τους δημόσιους φορείς σε όλα τα επίπεδα της Π.Π, ακόμα και στις αναδασώσεις των καμένων, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Αποδεικνύεται η αναγκαιότητα της αλλαγής πλεύσης στο τομέα της Π.Π. Πρόκειται για τεχνικά ώριμη, κοινωνικά απαραίτητη, μέγιστη ανάγκη, να δρομολογηθούν από την κυβέρνηση άμεσες ενέργειες ικανοποίησης ενός διαφορετικού βασικού πλαισίου που ισχύει έως τώρα και έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας:
- Ολοκληρωμένος επιστημονικά σχεδιασμός σε όλους τους τομείς της Π.Π με ευθύνη των αρμοδίων υπουργείων με επαρκή χρηματοδότηση κυρίως από το κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από όλους τους πόρους και τις πηγές (ΕΣΠΑ Προγράμματα Ε.Ε), με γνώμονα την προστασία της ζωής λαού, της υγείας του και των περιουσιών του.
- Να καταργηθεί το καθεστώς του διαχωρισμού πρόληψης – καταστολής της προστασίας των δασών.
- Ειδικά έκτακτα μέτρα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων ξεκινώντας από τις υδρολογικές λεκάνες κάθε περιοχής μελετώντας μέτρο – μέτρο την πορεία τους μέχρι την τελική τους κατάληξη στη θάλασσα, σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη προστασία των Δασικών οικοσυστημάτων και των μικτών ζωνών.
- Να αυξηθεί κατακόρυφα το ποσό που αποδίδεται στο δήμο μας από 130.000€ ετησίως στο 1 εκατομμύριο και αναλόγως η συνολική δαπάνη , όσο διαρκεί το συγκεκριμένο καθεστώς. Καμία σκέψη για μεγαλύτερη εμπλοκή των δήμων. Αντίθετα αποδέσμευση από αρμοδιότητες στους τομείς της πρόληψης και των επιχειρήσεων αντιμετώπισης των συνεπειών σ’ όλους τους τομείς της Π.Π.
- Η κάλυψη των αναγκών της πυροσβεστικής - δασικής υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό – μέσα και επαρκή χρηματοδότηση.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Π. Π ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Εκτιμήσεις και Απολογισμός Αντιπυρικής Περιόδου 2021.
Με το πέρας της φετινής αντιπυρικής περιόδου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε για άλλη μια φορά όλους όσους συνέβαλαν στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των δασικών - αγροτικών πυρκαγιών στα όρια του Δήμου μας.
Καθοριστική υπήρξε η συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου μας και της ΔΕΥΑΠ με την άμεση και θετική ανταπόκρισή τους στο τομέα της πρόληψης αλλά και όταν απαιτήθηκε η παρέμβασή τους κατά την διάρκεια των περιστατικών.
Οφείλουμε ένα μεγάλο και δημόσιο ευχαριστώ στις εθελοντικές ομάδες και τους συλλόγους δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης για το σημαντικό έργο που προσέφεραν.
Κατά την αντιπυρική περίοδο στα όρια του Δήμου μας εμφανίστηκαν σε μεγάλο αριθμό ημερών υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας όπως α) ένα (1) 5αρι κατάσταση συναγερμού β) δέκα (10) 4αρια και γ) σαράντα τρία (43) 3αρια που απαιτούσαν σχεδόν καθημερινά σε υψηλό βαθμό ενεργοποίηση των υπηρεσιών και την ετοιμότητα μεγάλου αριθμού προσωπικού τους.
Εκδηλώθηκαν δύο (2) σημαντικές πυρκαγιές στην περιοχή Προφήτη Ηλία και η δεύτερη στην περιοχή της Καρυάς – Ελικίστρας όπου απαιτήθηκε πολύωρη προσπάθεια κυρίως από την Π.Υ με την συμβολή του μηχανισμού του Δήμου και των Εθελοντικών Ομάδων για την κατάσβεσή τους.
Στην περιοχή της Καρυάς – Ελικίστρας ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ο απολογισμός της ήταν να καεί ολοσχερώς μια κατοικία, μικρότερης έκτασης ζημίες και σ’ άλλες κατοικίες, ελιές, στάβλοι, κυψέλες μελισσοσμηνών, αιγοπρόβατα κλπ .
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
- Πραγματοποιήθηκε προληπτικός καθαρισμός βλάστησης στα άλση όπως Δασυλλίου – Γηροκομείου – Κεφαλόβρυσου και περιαστικών περιοχών όπου υπάρχει μίξη δασών - πόλεων (Καλλιθέα , Καμίνια , Κρήνη , Βούντενη , Συχαινά , Μποζαίτικα, Γούβα κ.λπ.) και όπου μας υποδείχτηκε από την Π.Υ. Πατρών καθώς και καθαρισμός πρανών σε δημοτικούς ορεινούς, αγροτικούς οδούς σε περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα.
- Καθαρισμός από ξερά χόρτα και βλάστηση εκατοντάδων δημοτικών κοινοχρήστων χώρων.
- Στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου έγινε έλεγχος από την Π.Υ. Πατρών των υδροστομίων που υπάρχουν στον Δήμο Πατρέων και πραγματοποιήθηκε στην συνέχεια επισκευή όσων χρειάζονταν από την ΔΕΥΑΠ. Προστέθηκαν νέοι, κατασκευάζονται και άλλοι.
- Τοποθετήθηκαν δύο (2) νέες δεξαμενές νερού 20t σε απομακρυσμένες περιοχές (Άνω Καλλιθέα & Βόλα Βραχναιϊκων) που δεν υπάρχει δίκτυο άμεσης υδροδότησης πυροσβεστικών οχημάτων. Έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία δύο (2) χρόνια σύνολο έξι (6) παρόμοιων δεξαμενών.
- Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έγινε ενημέρωση των δημοτών μέσω Τοπικών Κοινοτήτων και δελτίων τύπου αλλά και σε Δημοσιογραφικά site για τον καθαρισμό Ιδιωτικών Οικοπέδων. Επίσης οργανώθηκε η προσωπική ενημέρωση των ιδιοκτητών οικοπέδων μ’ όλους τους τρόπους (τηλεφωνικώς, εγγράφως) για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Διαπιστώθηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία τους ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δήμου μας. Οι υπηρεσίες του δήμου με Εισαγγελική Εντολή παρέμβηκαν σε οικόπεδα ιδιωτών που αποτελούσαν υψηλή εστία κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα με βάση την σχετική νομοθεσία.
- Έγινε διανομή χιλιάδων ενημερωτικών φυλλαδίων για ύδρευση τις Δασικές πυρκαγιές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ. Ευχαριστούμε τους άνδρες και τις γυναίκες του Ερυθρού Σταυρού για την πολύτιμη προσφορά τους στη διανομή του.
- Ενεργοποίηση υπαλλήλων και οχημάτων του Δήμου σύμφωνα με το μνημόνιο ενεργειών για δασικές πυρκαγιές.
- Διαθέσαμε καθημερινά πέντε (5) πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου με σκοπό την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε επικίνδυνες περιοχές όπως στο Δασύλιο, Κεφαλόβρυσο, Δ.Ε. Βραχνεϊκων & όπου αλλού ζητήθηκε από την Π.Υ Πατρών, με διάθεση τριών (3) εξ αυτών στις εθελοντικές ομάδες, Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Ν. Αχαΐας, Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης – Διάσωσης (Ε.Ο.ΠΥ.Δ) και στο Φιλοδασικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σαραβαλίου «Ο ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ».
- Έγινε συντήρηση οδών ιδιαίτερα αυτών που μας έχει υποδείξει η Π.Υ. Πατρών για την πρόσβαση των Πυροσβεστικών οχημάτων με αποκατάσταση βατότητας και έλεγχος των δρόμων διαφυγής και σημεία συγκέντρωσης Πολιτών, στα πλαίσια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης από πυρκαγιές που έχει εκπονήσει το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων.
- Σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας του Δήμου αξιοποιώντας το μηχανολογικό εξοπλισμό που έχει, απομάκρυναν χιλιάδες φορτία με κλαδιά και αντικείμενα προς αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς από όλη την έκταση του Δήμου.
- Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας τοποθέτησε εκ νέου στο χώρο επιτήρησης στη περιοχή Ραντάρ Δασυλλίου τον εξοπλισμό εξυπηρέτησης των εθελοντικών οργανώσεων που εκλάπη από αγνώστους. Τοποθέτησε νέο δεύτερο (2ο) στο δασύλλιο σε συνεργασία με την Π/Υ.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ. ΠΑΤΡΕΩΝ
Οι Υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ εξαντλούν τις δυνατότητες τους τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των καιρικών αυτών φαινομένων και θα συνεχίσουν με όσα μέσα και προσωπικό διαθέτουν και στη φετινή αντιπλημμυρική περίοδο.
- Από το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας
- Επικαιροποιήθηκε το μνημόνιο ενεργειών για τις πλημμύρες – χιονοπτώσεις και άμεσα θα σταλεί στις υπηρεσίες.
- Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις, τους δήμους και τις Τοπικές Κοινότητες, την ΔΕΥΑΠ, εφαρμόζεται ο σχεδιασμός που προβλέπεται από το Μνημόνιο του Δήμου για την αντιπλημμυρική προστασία στον τομέα της πρόληψης.
- Πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε κανάλια απορροής όμβριων υδάτων.
- Ελέγχονται οι ενημερωτικές πινακίδες συγκέντρωσης ανά χώρο των κατοίκων με την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.
- Ανακοινώνονται δημόσια οι προβλέψεις της ΕΜΥ στην περιοχή μας.
- Ενημερώνονται με πρωτοβουλία του οι υπηρεσίες του Δήμου και αντίστοιχα τίθενται σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα ετοιμότητας και επιφυλακής του αναγκαίου του προσωπικού ανάλογα με την πρόβλεψη του βαθμού επικινδυνότητας του φαινομένου.
- 2. Από την ΔΕΥΑΠ
Η ΔΕΥΑΠ διαθέτει πρόγραμμα καθαρισμού και συντήρησης, είτε με εργολαβίες είτε με αυτεπιστασία, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ικανοποιητική. Αφορά τον καθαρισμό φρεατίων υδροσυλλογής ,τον καθαρισμό φρεατίων παρακολούθησης, τον καθαρισμό φρεατίων εκτροπής, τον καθαρισμό αγωγών, τον καθαρισμό αντλιοστασίων και των εκβολών αγωγών όμβριων.
ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
- Έλεγχος και καθαρισμός φρεατίων υδροσυλλογής τεμ. 12.492
- Καθαρισμοί φρεατίων παρακολούθησης τεμ. 133
- Καθαρισμοί φρεατίων εκτροπής τεμ. 10
- Καθαρισμοί αγωγών τεμ. 6.545
- Καθαρισμοί υγρών θαλάμων αντλιοστασίων τεμ. 11
- Καθαρισμοί – διανοίξεις εκβολών αγωγών όμβριων τεμ 275
- Αποσμήσεις φρεατίων και εσχαρών τεμ. 220
- Απεντομώσεις τεμ. 830
- Μυοκτονίες τεμ. 480
- Από την Διεύθυνση Έργων Υποδομής
- Κατασκευάστηκε νέο έργο αντιστήριξης της οδού Αθ. Διάκου στα Υψηλά Αλώνια, στο οποίο υπήρχε σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης του παλαιού τοίχου.
- Κατασκευή μεγάλου (σε μήκος και ύψος) πασσαλότοιχου επί του Βορειοανατολικού ορίου του 4ου Γ.Ε.Λ. στην Αροή, για την αντιμετώπιση έντονων κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή της Αρόης, κατάντη της οδού Παύλου Παυλοπούλου.
- Κατασκευή σεραζανέτ και την αποκατάσταση της διάβρωσης όχθης στον ποταμό «Χάραδρο» και την προστασία τμήματος της οδού Διοδώρου, προς Βελβίτσι Πατρών.
- Κατασκευή τοιχίου και μικρού τεχνικού έργου για την προστασία και αποκατάσταση τμήματος όχθης του χειμάρρου «Καραβά» επί της οδού προς Ξερόλακκα.
- Αντιμετωπίστηκε προσωρινά και με επιτυχία, με την αποκατάσταση της βατότητας για την κυκλοφορία των οχημάτων, κατολίσθηση σε τμήμα της οδού Βούντενη - Βελβίτσι, η οποία προκλήθηκε από διαρροή νερού. Η πλήρης αποκατάσταση και επίλυση του γεωτεχνικού αυτού προβλήματος θα γίνει κατόπιν γεωτεχνικής μελέτης η οποία είναι σε εξέλιξη.
- Κατασκευή πασσαλότοιχου σε τμήμα της οδού προς Καρυά για την αντιμετώπιση κατολισθητικού φαινομένου.
- Κατασκευή σεραζανέτ (τοίχος από συρματοκιβώτια με πλήρωση από λίθους) για την προστασία από διάβρωση των όχθεων του ποταμού «Ξυλοκέρα» και την προστασία της παρακείμενης Δημοτικής οδού που ενώνει το Ρίον - Αγ. Βασίλειο με το Πλατάνι. Η θέση είναι κατάντη της γέφυρας του «Ξυλοκέρα» στο Πλατάνι, λίγο πιο πάνω από το Αρσάκειο. Με επόμενη εργολαβία θα κατασκευαστεί, για λόγους ασφαλείας, μικρό συνεχόμενο τμήμα.
- Ολοκληρώθηκε η γεωτεχνική - στατική μελέτη στο Ζαβλάνι (οδός Οιτύλου και Αχαϊκής Συμπολιτείας.
- Είναι σε εξέλιξη τουλάχιστον επτά (7) γεωτεχνικές - στατικές μελέτες για την αντιμετώπιση έντονων κατολισθητικών φαινομένων, σε διάφορες περιοχές του Δήμου Πατρέων, όπως, στον δρόμο Βούντενη -Βελβίτσι, στο Θεριανό, στην Αρόη (οδός Π. Παυλοπούλου), στην Θέα (οδός Βότση), κλπ.
- Εργολαβία (σε ετήσια βάση) για την συντήρηση - επισκευή - ανακατασκευή υδραυλάκων άρδευσης, οι οποίοι κατά την χειμερινή περίοδο δέχονται και διοχετεύουν όμβρια ύδατα.
- Είναι στην διαδικασία δημοπράτησης και εντός τριμήνου αναμένεται υπογραφή Σύμβασης, με τον ανάδοχο, εργολαβία Προϋπολογισμού 1.000.000€, για κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και συρματοκιβωτίων σε θέσεις κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιστήριξης - προστασίας από εν δυνάμει κατολισθαίνουσες θέσεις.
- Υπομελέτη αντικατάστασης γεφύρας επί της οδού Νοταρά & Μειλίχου.
Τέλος, γίνεται σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες καθημερινή καταγραφή προβλημάτων και απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων και αντιστηρίξεων, προκειμένου να ενταχθούν, στο Τεχνικό Πρόγραμμα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας για το έτος 2022.