Στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Θεάτρου» που υλοποιείται από 21 έως 27 Σεπτεμβρίου και αποτελεί μια από τις δράσεις του έργου SPARC το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece – Italy 2014 – 2020», παρουσιάστηκε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου με ξεχωριστή επιτυχία η δράση του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων στην Αχάια Κλάους που αναστάτωσε ευχάριστα μεταμορφώνοντας την περιοχή σε πεδίο κεφιού αλλά και παρουσιάζοντας μια αυθεντικά παραδοσιακή στιγμή με την αναπαράσταση αποκριάτικων δρωμένων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη και της προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας Ήρας Κουρή.
Ήταν μια διαφορετική παράσταση από πενήντα και πλέον χορευτές – τριες με εντυπωσιακές φορεσιές από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας, που ανέδειξε τη διαφορετικότητα κορυφαίων αποκριάτικων εθίμων που διαδραματίζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας την περίοδο της αποκριάς με χαρακτηριστικές μορφές του πατρινού καρναβαλιού. Ήταν ένα όμορφο θέαμα με μουσική και χορό, που παρουσίασε το έθιμο της Νάουσας «γενίτσαροι & μπούλες» όπως αυτό διαμορφώθηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας και σώζεται μέχρι της μέρες μας. Χαρακτηριστικό του «εθίμου» είναι οι φορεσιές με τους θώρακες γεμάτους νομίσματα, τα πρόσωπα (κέρινες μάσκες) με ταράμπουλο οι μπάλες (σπαθιά) και η φορεσιά της νύφης (μπούλα). Τηρήθηκε πλήρως το έθιμο αφού το μπουλούκι πήρε άδεια από τον Δήμαρχο για να περιδιαβούν τους δρόμους στην Αχάια Κλάους υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού εκτελώντας συγκεκριμένους χορούς με τις μπάλες (πατινάδες μονή & διπλή) καθώς και χορούς δεξιοτεχνίας όπως νιζάμικος, μελικές, παπαδιά, μουσταμπέικος κ.λ.π.
Το δεύτερο έθιμο που παρουσιάστηκε ήταν το «μασκαράδες και μπούλες» έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε στην πόλη μας την εποχή της Μπελ Επόκ (περίπου 1860 – 1910). Ακολούθησαν οι «κομψευόμενοι» που την αποτελούσαν η υψηλή κοινωνία της πόλης που διασκέδαζαν σε συγκεκριμένους χορούς με καντρίλιες και φουρλάνα μια και το βαλς θεωρείτο πρόστυχος χορός για τα ήθη της εποχής. Αργότερα βέβαια η μαζούρκα η πόλκα και το βαλς ήταν στις προτιμήσεις των «κομψευόμενων»
Το κύκλο έκλεισαν οι «ντομινοφόροι» χαρακτηριστικό των «μπουρμπουλιών» που βέβαια φτάνει μέχρι της μέρες μας μας.
Πριν και μετά τα δρώμενα τα χάλκινα ηχοχρώματα από την Κοζάνη πλημμύρισαν τους βαλκανικές μελωδίες όλο τον προαύλιο χώρο της Αχάια Κλάους. Η εξαιρετική μπάντα έδωσε τον καλύτερο εαυτό της αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις και έντονο ίχνος παραδοσιακής Αποκριάς.
Οι χορογραφίες και η γενική επιμέλεια ήταν του Χρήστου Γιαννόπουλου. Χόρεψαν μέλη του Χορευτικού Τμήματος.
Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιούνται από το Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίζεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).