Στην διημερίδα «Μιλάμε για την Πόλη» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το ινστιτούτο «ΠΡΟΣΩΠΑ» και στην ενότητα Πολιτισμός – Αθλητισμός – Τουρισμός, παρουσίασε εισήγηση ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πατρινό Καρναβάλι, Νίκος Χρυσοβιτσάνος.

Το θέμα της ομιλίας ήταν «Πατρινό Καρναβάλι σημείο αναφοράς για την πόλη και τους κατοίκους της».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης σημείωσε:

«Τo Καρναβάλι της Πάτρας είναι ένα, έθιμο το οποίο χρονολογείται από 1830 και μέσα από την πορεία του στο χρόνο έχει αγκαλιάσει χιλιάδες πατρινούς. Ιδιαίτερα είναι μια γιορτή, που διαρκεί ένα μήνα και μέσα στην πόλη ξεδιπλώνονται δεκάδες εκδηλώσεις είτε υπό την αιγίδα του Δήμου, είτε καρναβαλικών γκρουπ και σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλάβουμε ότι για μας ως Δημοτική Αρχή το Καρναβάλι μας είναι σημείο αναφοράς για την πόλη και τους κατοίκους. Είναι προτεραιότητά μας να διατηρούμε να αναδεικνύουμε και να προάγουμε τα ήθη και έθιμα του λαού. Πολύ δε περισσότερο το πατρινό καρναβάλι ως την πιο μαζική εκδήλωση του λαού και της νεολαίας της Πάτρας αλλά και της χώρας.

Το Καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο η αμφίεση, ο χορός και τα πάρτι σε σπίτια και σε δρόμους. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει είναι ότι στις εκδηλώσεις του αναπτύσσονται όλες οι τέχνες. Όλα αυτά που ονομάζουμε «καρναβαλική τέχνη».

Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε ότι το Καρναβάλι είναι η γιορτή του αυθόρμητου, της σάτιρας της ανατροπής της καθημερινότητας και του καθωσπρεπισμού.

Πιο συγκεκριμένα κινούμαστε στους παρακάτω άξονες :

  • Να προβληθεί η τέχνη που βρίσκεται σε διάσταση με την εμπορευματοποιημένη τέχνη και τα πολιτιστικά υποπροϊόντα της.
  • Να καταβληθεί προσπάθεια για πολιτιστική πολυμορφία και να αντιπροσωπευθούν αν είναι δυνατόν όλα τα είδη της τέχνης, μουσική, εικαστικά, θέατρο, χορός, φωτογραφία κλπ.
  • Εστιάζοντας στο γεγονός ότι το καρναβάλι είναι γιορτή κατά βάση της νεολαίας, μπορεί να αποτελέσει βήμα χειραφέτησης της βάζοντας στο επίκεντρο την ίδια την ζωή της.
  • Να γίνει η περίοδος του Καρναβαλιού, μια ακόμα αφορμή για συνάντηση των πολιτιστικών εθίμων τους λαού μας, φιλοξενώντας καλλιτεχνικά δρώμενα από άλλες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού.
  • Να διεκδικηθούν νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ειδικά για το εργαστήριο, το οποίο με μια σωστή λειτουργία έχει μεγάλες δυνατότητες να αναπτυχθεί.
  • Στην λογική αυτή κινούμαστε παρά τα τεράστια χρέη που κληρονομήσαμε ύψους 4 εκ. ευρώ τα οποία σήμερα κατορθώσαμε και μειώσαμε στα 1 300 000€
  • Προσπαθήσαμε και αναπτύξαμε συνεργασίες με πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας, με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων με τους οποίους αναπτύξαμε δράσεις σε γειτονιές, κυρίως με καρναβαλουπόλεις. Έγινε και γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν έθιμα, ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας αλλά η καταγωγή τους είναι από άλλες περιοχές της Πάτρας. Επίσης μέσα στο πρόγραμμα του φετινού καρναβαλιού θα έρθουν συγκροτήματα με χάλκινα από την Βόρεια Ελλάδα.
  • Φέτος μετά από προσπάθεια που έγινε, από την Δημοτική Αρχή, επεκτείνουμε την πολιτιστική μας συνεργασία με τους κινέζους και για πρώτη φορά θα έχουμε κινέζικό συγκρότημα που με τα άρματα του Δήμου θα ανοίξουν την καρναβαλική παρέλαση με το γνωστό σε όλους δρώμενο του δράκου.

Φιλοδοξούμε ο φετινός καρναβαλικός διάκοσμος, όπως και τα άρματα του Δήμου να είναι υψηλού επιπέδου. Κατασκευάζονται δύο εντυπωσιακά άρματα του Βασιλιά Καρνάβαλου και της Βασίλισσας, όπου εκτός από κίνηση, θα έχουν και ειδικά εφέ. Παράλληλα έχει ήδη κατασκευαστεί η βάση για το άνθινο άρμα.

Έχουμε ανοίξει διάλογο και είμαστε σε συνεργασία με τα καρναβαλικά γκρουπ και τους πολιτιστικούς συλλόγους για τα καρναβαλικά δρώμενα για τις παρελάσεις, τον κρυμμένο θησαυρό κλπ. Πολλές από τις προτάσεις θα υλοποιηθούν παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

Γνωρίζοντας την αξία του Καρναβαλιού στην ζωή της πόλης από την αρχή σχεδόν της θητείας μας, προχωρήσαμε μέσω του προγράμματος interreg στην διαμόρφωση του εγκαταλειμμένου χώρου των παλαιών σφαγείων για να γίνει κέντρο καρναβαλικής έκθεσης και καρναβαλικών δράσεων όλο το χρόνο. Το έργο είναι ήδη έτοιμο για δημοπράτηση και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Κατά την γνώμη μας το Πατρινό Καρναβάλι δικαίως κρατάει τα σκήπτρα, ως του καλλίτερου και πιο μαζικού καρναβαλιού της Χώρας. Θέλουμε το καρναβάλι να είναι λαϊκό, μαζικό να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι, να είναι καλαίσθητο όσο αφορά την στάση που έχουν οι συμμετέχοντες στην παρέλαση παροτρύνοντας ειδικά τους νέους ανθρώπους, να μείνουν μακριά από την μέθη του αλκοόλ και των ναρκωτικών και μείνουν με την μέθη της χαράς, του κεφιού και της δημιουργίας που τόσο απλόχερα προσφέρει σε όλους μας το καρναβάλι. Αυτό προϋποθέτει εκτός από την βούληση που έχουμε εμείς ως δημοτική αρχή, για να μείνει το καρναβάλι λαϊκό, να το υπερασπιστεί ο ίδιος ο λαός της Πάτρας. Και έχει κάθε όφελος να το κάνει αυτό γιατί όταν λέμε αυθόρμητο, όταν μιλάμε για καλλιτεχνική παρέμβαση, είναι ο δικό του κόπος, μεράκι και κέφι, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κερδοφορίας.

Στοχεύουμε :

  1. Στη διατήρηση των υπαρχουσών δομών, βελτίωση και επέκτασή τους. Να υπάρξει αποκέντρωση των δράσεων και προς τις γειτονιές με την μεγαλύτερη συμμετοχή του λαϊκού κόσμου.
  2. Στην καταγραφή, αξιολόγηση, επικοινωνία με όλους τους φορείς πολιτισμού της πόλης και διερεύνηση της δυνατότητας και της μορφής συνεργασίας, ειδικά τους φορείς της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Εγκαινίαση μιας διαδικασίας διαρκούς κατάθεσης των προτάσεών τους για το καρναβάλι της πόλης μας, ζωντανά, εγγράφως και ηλεκτρονικά-διαδικτυακά. Εμπλοκή, όσο μπορούμε περισσότερο, των λαϊκών δυνάμεων στη διαδικασία της παραγωγής πολιτισμού με το να συνεργαζόμαστε με τα σχολεία, με το Πανεπιστήμιο.
  3. Να δώσουμε έμφαση στην νέα γενιά, με ανάδειξη του έργου της, αλλά και στις υποδομές μας που εμπλέκονται σε αυτό.
  4. Στον καλό συντονισμό και τη συνεργασία Πολιτιστικού Οργανισμού-Καρναβαλιού-ΔΗΠΕΘΕ, γιατί αφορούν τον πολιτισμό και έχουν κοινό στόχο. Ο συντονισμός τους θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση μέσων, υλικών προσώπων και θα συμβάλλει στον καλύτερο προγραμματισμό των δράσεων του πολιτισμού συνολικά.
  1. Συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών και δράσεων με άλλους δήμους, ειδικά όμορους, γνωριμία άλλων παραδόσεων, ακόμα και ανταλλαγές με άλλες χώρες και κουλτούρες.
  2. Την οργάνωση, ταξινόμηση, συντήρηση και φύλαξη σε σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους του υλικού που υπάρχει, ώστε να είναι ευκίνητος και αποδοτικός ο μηχανισμός που θα στηρίζει με υλικά μέσα τις εκδηλώσεις μας αλλά και τις εκδηλώσεις των φορέων στις γειτονιές. Αγορά νέων υλικών –ηχητικά, φωτισμός, που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη των εκδηλώσεων ώστε να αποφύγουμε το κόστος της ενοικίασης.
  3. Στην ψηφιοποίηση – διαφύλαξη των πολύτιμων αρχείων που βρίσκονται στη διάθεσή μας».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLOSpQDs9W9GkxRw5LkZbJzM6hZ46oDaE4