Ανακοινώσεις Δημοτικών Παρατάξεων
17-11-2020
Η Ώρα Πατρών κατέθεσε στεφάνι στην παλιά ασφάλεια αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές του Πανεπιστημίου.
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ.
Η παράταξή μας Ώρα Πατρών θα φέρει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να υπάρξει ονοματοδοσία για τους δύο πατρινούς νεκρούς των γεγονότων του 1973 Γιώργο Σαμούρη και Ιωάννη Μικρώνη.
Το Πολυτεχνείο ζει....
16-11-2020
Η Ώρα Πατρών για το Πολυτεχνείο
Το Πολυτεχνείο αποτελεί τον αέναο φάρο και οδηγό που καλούμαστε τα μηνύματα να αναλύσουμε, επικαιροποιήσουμε και να αποδώσουμε φόρο τιμής μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η εξάπλωση του covid19.
Έθεσε τις υπέρτατες αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και παράλληλα αγαθά, υλικά-πνευματικά που πρέπει να έχει κοινωνία όλοι δηλαδή οι άνθρωποι ψωμί (αξιοπρεπή δηλαδή εργασία) και παιδεία (δικαίωμα στη μόρφωση για όλους).
Το Πολυτεχνείο δεν είναι ο εορτασμός, το γεγονός κάθε 17 Νοέμβρη, αλλά τα γεγονότα που ακολουθούν, διαπλάθουν και θέτουν σε εγρήγορση όσους πρεσβεύουν τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας και πάνω από όλα την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών.
Το μήνυμα του Πολυτεχνείου για λαϊκή κυριαρχία πέρνα από την κατοχύρωση της αυτονομίας των κοινωνικών οργανώσεων, την οικοδόμηση μιας πραγματικά αποκεντρωμένης τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των οργάνων που προωθούν τη λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι αρωγός στα προβλήματα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα κανένας μόνος μες στην κρίση αλλά και να βρει όλη την κοινωνία όρθια την επόμενη ημέρα.
Αίτημα και διεκδίκηση της Ώρας Πατρών είναι να δοθεί γενναία οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες να στηρίξει τις κοινωνικές δομές, την καθαριότητα, τα σχολεία κ.α.
Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σε όλους τους συντηρητικούς κύκλους που απεργάζονται τις δημοκρατικές κατακτήσεις ότι θα μας βρουν απέναντί τους στις κατασταλτικές πολιτικές και στης χουντικής έμπνευσης αντισυνταγματικές διατάξεις (απαγόρευση του συνέρχεσθαι πλέον των 4 ατόμων).
Θα μας βρουν απέναντί τους στους συντηρητικούς νόμους που αρπάζουν τις περιουσίες των πολιτών εν μέσω κρίσης (πτωχευτικός), στα μέτρα εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην πλήρη αδιαφορία τους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον περιορισμό της Δημοκρατίας και των Ελευθεριών.
Το Πολυτεχνείο δεν αποτελεί αποκλειστική θύμηση γεγονότων του 73 αλλά τον συμβολισμό των καθημερινών αγώνων για μία κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.
Στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και μετά την οικτρή διαχείριση της από την κυβέρνηση, η παράταξή μας οργανώνει διαδικτυακές συζητήσεις αναλύοντας τα γεγονότα και την Τρίτη ώρα 11:30 θα καταθέσει στεφάνι στην Παλαιά Ασφάλεια παίρνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης και προστασίας του εαυτού μας και των άλλων, υπερασπιζόμενοι όμως τα δικαιώματά μας για την ελευθερία για την ίδια τη ζωή μας. Ο αγώνας επίκαιρος όσο ποτέ συνεχίζεται.
16-11-2020
Γρ. Αλεξόπουλος: Το Πολυτεχνείο είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας
Kάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, η χώρα μας και ο λαός μας τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας για το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση, το δικαίωμα στην ανεξαρτησία της σκέψης και της έκφρασης.
Το Πολυτεχνείο δεν είναι γιορτή. Είναι ημέρα υπενθύμισης της πάλης ενάντια σε κάθε ολοκληρωτισμό. Ορίζει το πλαίσιο των δημοκρατικών αγώνων μας και των κοινωνικών διεκδικήσεών μας. Υπογραμμίζει την ανάγκη της ενότητας και της ομόνοιας, την ανάγκη για σύμπνοια και κοινό εθνικό βηματισμό, τη δημοκρατική απαίτηση να θέσουμε εκτός πολιτικής και κοινωνίας κάθε φασιστικό μόρφωμα όπου και όπως και αν αυτό κάνει την εμφάνισή του. Να κλείσουμε την πόρτα σε ακραίες φωνές και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία μας, ιδίως σήμερα που τα φαντάσματα του ολοκληρωτισμού επανεμφανίζονται στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι μια υπενθύμιση του χρέους μας να προστατέψουμε τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, του δικαιώματος της πρόσβασης όλων σε μια δωρεάν και αξιοπρεπή παιδεία, της οικοδόμησης ενός κράτους δικαίου και μιας κοινωνίας ισότητας.
Είναι μια διαρκής αντίσταση σε ό,τι μας θίγει.
Είναι προφανές ότι οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο εύρος που θα θέλαμε και που αρμόζει σε μια τέτοια εμβληματική ημέρα μνήμης. Όχι γιατί αυτό αστόχως επιβάλλεται αλλά επειδή είναι ανάγκη και ευθύνη όλων μας.
Γιατί το Πολυτεχνείο δεν είναι απλά μια μέρα.
Το Πολυτεχνείο είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας. Είναι ο τρόπος ζωής μας. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση για το πώς πρέπει να πορευόμαστε για να μη ζήσουμε ποτέ ξανά την ίδια τραγωδία, αλλά και για το πώς πρέπει να αγωνιζόμαστε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με όσα περιορίζουν τα δημοκρατικά μας κεκτημένα.
Όχι μόνο την ημέρα της επετείου, αλά κάθε μέρα στο επόμενο διάστημα που προβλέπεται ιδιαίτερα δυσοίωνο.
Το Πολυτεχνείο είναι εδώ. Είναι μέσα μας. Και του χρόνου θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί στην πορεία για να το βροντοφωνάξουμε.
13-11-2020
Η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή
Η 17ηΝοέμβρη του 1973 ήταν μια στιγμή που άλλαξε καθοριστικά το μέλλον της χώρας, για τη σημερινή ελευθερία μας, την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ελευθερία της έκφρασης και της πολιτικής άποψης. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές συντέλεσε καταλυτικά στην πτώση της χούντας, που ήδη είχε τραυματίσει οικονομικά, ιδεολογικά, κοινωνικά και πολιτικά τη χώρα. Η σημασία της εξέγερσης είναι να θυμόμαστε και να επικαιροποιούμε τα αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου και του Παραρτήματος στην Πάτρα, μέσω των σημερινών αγώνων.
«Ψωμί – παιδεία – ελευθερία»
Το κεντρικό αίτημα του πολυτεχνείου είναι επίκαιρο στην εποχή της πανδημίας του covid-19. Ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με κυβερνητικές ολιγωρίες που έχουν οδηγήσει στο δεύτερο lockdown το οποίο μπορούσαν και έπρεπε να έχουν αποφύγει και ο ίδιος καλείται να πληρώσει το τίμημα: υγειονομική κρίση, ανεργία, εργασιακή αβεβαιότητα, ανασφάλεια και σκληρότερες συνθήκες εργασίας, επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, γενικότερη οικονομική ύφεση. Παράλληλα, επίκαιρο είναι το συγκεκριμένο σύνθημα όσο ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με κυβερνήσεις που αμφισβητούν κοινωνικά αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό, η υγεία και η παιδεία, επιθυμώντας να τα ιδιωτικοποιήσουν. Η κυβέρνηση, ενώ δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για την προστασία από την εξάπλωση του ιού, έχοντας εγκληματικές ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας και για την αδυναμία προστασίας της υγείας του λαού, προωθεί την πιο αντιδραστική πολιτική σε όλους τους τομείς. Επιχειρεί μέσω του πτωχευτικού νόμου να διευρύνει τους πλειστηριασμούς, με τη διαφορά ότι ο νέος νόμος δεν αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και τα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας. Το ακατάσχετο του μισθού και σύνταξης καταργείται και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο αφού οι τράπεζες θα έχουν πλήρη έλεγχο σε όλα τα επίπεδα. Με τον νέο νόμο για τα εργασιακά, επιχειρεί να ισοπεδώσει το ωράριο, την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Παράλληλα για την παιδεία, οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης την οδήγησαν στην αντικατάσταση της ζωντανής εκπαίδευσης από την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Αρνήθηκε μέτρα μείωσης μαθητών ανά τμήμα, πρόσληψης εκπαιδευτικών και ανοίγματος αιθουσών. Σε ότι αφορά τις δημοκρατικές ελευθερίες, αμφισβητούνται συνεχώς από νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τη δημιουργική έκφραση και τη συλλογική διεκδίκηση. Οι τελευταίες κατασταλτικές επιλογές της ΝΔ απέναντι στο μαζικό λαϊκό – μαθητικό – φοιτητικό – εργατικό – αντιφασιστικό κίνημα είναι ενδεικτικές: από την απαγόρευση των διαδηλώσεων, στην καταστολή της μεγαλειώδους αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο, στην επίθεση σε μαθητικές διαμαρτυρίες και φοιτητικές κινητοποιήσεις, κ.α. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την επίθεση στα λαϊκά στρώματα. Να μη γίνει η πανδημία αφορμή για να προχωρήσουν αυταρχικές τομές σε εργασία, παιδεία, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες.
«ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ»
Το αντιιμπεριαλιστικό σύνθημα ήταν γραμμένο σε κεντρική θέση στο Πολυτεχνείο δείχνοντας την αντίθεση του κινήματος στην επεμβατικότητα των ξένων δυνάμεων και τη σχέση που είχε η χούντα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Σήμερα η ίδια πολιτική, συνεχίζεται καθώς τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια που σπέρνουν το θάνατο στη γειτονιά μας είναι υπεύθυνα για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα μας για την εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπών, ενώ ταυτόχρονα ευνοούν τον τούρκικο επεκτατισμό. Απαιτούμε να απεμπλακούμε οριστικά από το ΝΑΤΟ και να αποχωρήσουν οι βάσεις από τη χώρα μας.
Το πολυτεχνείο σήμερα
Όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος αυτές τις μέρες τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και τους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Μας εμπνέει και μας οδηγεί η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα, ενός ανθρώπου που έδειξε ότι οι αγώνες του λαού και της νεολαίας σήμερα μπορούν να είναι νικηφόροι. Είναι χρέος μας να διαδηλώσουμε απέναντι στην κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από τον ιό. Η Ανυπότακτη Πολιτεία θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης στο Παράρτημα, στο οποίο θα καταθέσει στεφάνι την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 11.00. Συμμετέχουμε στην επέτειο της 17ηΝοέμβρη λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας. Δε δεχόμαστε καμία απαγόρευση των λαϊκών διεκδικήσεων από μια κυβέρνηση που στέκεται απέναντι στο λαό, που είναι υπεύθυνη για τα δεινά του. Ούτε να το σκεφτούν να ενεργοποιήσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και να χτυπήσουν το λαϊκό παράγοντα. Καλούμε τους φίλους μας και το λαό της Πάτρας σε μια πορεία για την εκκίνηση νέων αγώνων, ελπίδας και διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, στις 17.00, από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
Το συντονιστικό γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας
13-11-2020
Επιστολή για το οδόστρωμα σε δρόμους του Μιντιλογλίου
Την ακόλουθη επιστολή για την επισκευή του οδοστρώματος σε οδούς Ομήρου και Πίνδου στο Μιντολόγλι κατέθεσε ο επικεφαλής της Ώρας Πατρών Γιώργος Ρώρος προς τους κκ Αντιδημάρχους Κορδά και Τογιοπούλου
Η παράταξή μας Ώρα Πατρών έχει δεχθεί έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων που διαμένουν στο Μιντιλόγλι στις οδούς Ομήρου και Πίνδου για την άθλια κατάσταση του οδοστρώματος. Μετά από επιτόπια εξέταση διαπιστώσαμε τις εύλογες διαμαρτυρίες τους.
Ερωτούμε:
1)Έχει εκπονηθεί τεχνικό πρόγραμμα από την υπηρεσία σας για τις παραπάνω οδούς;
2)Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ασφαλτοστρώσεων και συντήρηση των δρόμων με το δεδομένο, ότι έρχεται χειμώνας και η προσβασιμότητα θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη αν όχι αδύνατη.
3)Έχει καταπατηθεί δημοτικός χώρος, ενημερώστε μας αναλυτικά.
Εν αναμονή άμεσης απάντησης σας.
12-11-2020
Συνάντηση της Ώρας Πατρών με το ΤΕΕΔΕ
Ήταν θέμα χρόνου η πόλη να βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο εκτεταμένων διακοπών της ύδρευσης και τη δημοτική αρχή να μέμφεται τα καιρικά φαινόμενα επικαλούμενη ανομβρία, ανατρέχοντας στο "Μία βροχή μας σώζει". Το θέμα της διαχείρισης του φράγματος Αστερίου (Πείρου-Παραπείρου) το έχουμε αναδείξει πολλάκις και συζητήθηκε για άλλη μία φορά, σε συνάντηση που είχε η παράταξή μας, Ώρα Πατρών με το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Υπήρξε συναντίληψη με το ΤΕΕ στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με ψήφους μόνο της αντιπολίτευσης, για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης των τριών Δήμων, με πλειοψηφία πλέον του 51%, δηλαδή να πάρουμε στα χέρια μας εμείς, σαν αυτοδιοίκηση, την τύχη και διαχείριση του φράγματος. Απέναντι δυστυχώς σε αυτή την πρόταση η Δημοτική Αρχή του κ. Πελετίδη αρνείται με λαϊκίστικα επιχειρήματα και κορώνες, "να δίνεται το νερό δωρεάν στη ΔΕΥΑΠ". Το προηγούμενο διάστημα θριαμβολογούσε, ότι εξασφάλισε μερικά κυβικά νερού δωρεάν, χωρίς αυτά όμως να είναι αποτέλεσμα κάποιας προγραμματικής συμφωνίας, αλλά στα πλαίσια των δοκιμών.
Ο κίνδυνος να δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το φράγμα σε ιδιώτη είναι μπροστά μας. Οι Πατρινοί πλέον μπορούν να έχουν ποιοτικό και φθηνό νερό με την τροφοδοσία από το φράγμα, χωρίς πρωταρχικά, να επιβαρύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Με την υδροληψία από τις γεωτρήσεις, μόνο η ΔΕΗ κοστίζει 2,5 εκατομμύρια ευρώ πλέον του κόστους συντήρησης, ποσό που καλούνται να πληρώσουν ο Πατρινοί στους λογαριασμούς τους. Η διαχείριση του φράγματος σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου και άλλων φορέων είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από τα οφέλη για τους πολίτες και την πόλη θα μπορεί ο φορέας διαχείρισης να δώσει νερό και στη βιομηχανική ζώνη έτσι ώστε να αποτελέσει κίνητρο για τους επενδυτές με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και την επίλυση του σημαντικού προβλήματος της ανεργίας.
Στη συνάντηση μας με τον κ. Αϊβαλή από το ΤΕΕ, συζητήθηκε το θέμα του τρένου, εκφράσαμε τις έντονες επιφυλάξεις μας, ότι μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή δεν έχει κινηθεί καμία απολύτως διαδικασία και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια που να θέτει σε τροχιά τη συνέχιση του έργου. Κοινό ζητούμενο είναι η ύπαρξη συγκεκριμένου τεχνικού πλάνου και χρονοδιαγράμματος. Στα θέματα του φυσικού αερίου, του βιοτεχνικού πάρκου, της πολύπαθης Πατρών-Πύργου, των χρήσεων γης έγινε εκτεταμένη συζήτηση κατά τη συνάντηση και τέλος το επίκαιρο θέμα των σεισμοπλήκτων κτιρίων.
Η πρότασή μας είναι να καταγραφούν τα ετοιμόρροπα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, να γίνει επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου και να δοθούν κίνητρα μέσω ειδικών προγραμμάτων από την πολιτεία και τους δήμους για τη συντήρησή τους και επομένως της άρσης της επικινδυνότητας. Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει με τους φορείς και ιδιαίτερα για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο προτείνουμε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Δημοτική Αρχή του κ. Πελετίδη να αποστέλλονται τα θέματα των συνεδριάσεων μαζί με τις εισηγήσεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο έτσι ώστε όταν υπάρχουν θέματα ενδιαφέροντος να καλείτε να συνδράμει με την τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις του.
12-11-2020
Γρ. Αλεξόπουλος: Η έλλειψη νερού στην Πάτρα και το Φράγμα Πείρου- Παραπείρου
Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον μήνα Νοέμβριο και η ΔΕΥΑΠ αναγκάζεται να μειώσει την πίεση του νερού στην Πάτρα και να απευθύνει έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης προκειμένου να μην αναγκαστεί σε διακοπές υδροδότησης, φέρνει ξανά στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα της επάρκειας νερού στην πόλη μας.
Ένα πρόβλημα που η Πάτρα αντιμετωπίζει έντονο από το καλοκαίρι οπότε και η έλλειψη νερού έπληξε πολλές περιοχές του Δήμου μας και έφερε πολλούς πολίτες σε απόγνωση.
Μοιραία αυτή η κατάσταση φέρνει ξανά και εμφατικά στην επιφάνεια τη σημασία του Φράγματος Πείρου Παραπείρου και φυσικά τη σημασία και την καθοριστική παρέμβαση του Φορέα που θα το διαχειριστεί. Του Φορέα δηλαδή από τον οποίο θα εξαρτάται στο μέλλον η επαρκής υδροδότηση της πόλης.
Η Πάτρα πρέπει να έχει το νερό στα χέρια της για να μπορεί να το διαχειριστεί όπως αυτή επιθυμεί. Για να μπορέσει να εξασφαλίσει επάρκεια στους πολίτες με βάση τις ανάγκες της πόλης και όχι τις ανάγκες ενός απρόσωπου κρατικού Φορέα με τον κίνδυνο μάλιστα αυτός κάποια στιγμή να παραχωρηθεί και σε ιδιώτη, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει με την δημοπράτηση της πρώτης εργολαβίας.
Χωρίς καμία διάθεση αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης, καλούμε για άλλη μια φορά τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας να αναλογιστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη από την ανομβρία και να επανεξετάσει τη στάση της σε σχέση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την σύσταση Διαδημοτικού Φορέα διαχείρισης του Φράγματος. Να υλοποιήσει δηλαδή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, την οποία αρνείται να υλοποιήσει εδώ και μήνες.
Κανένας άλλος Φορέας, ούτε το Κράτος είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από το Δήμο μας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τις ανάγκες της και τα συμφέροντά των πολιτών της.
Ούτε βεβαίως το Κράτος, ή ο ιδιώτης, ενδιαφέρονται να προχωρούν σε νέες επεκτάσεις -πέραν αυτών που προβλέπονται από τον αρχικό σχεδιασμό- για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε περιοχή.
Θα έπρεπε ήδη να μελετάται η επέκταση του δικτύου σε οικισμούς που δεν υδροδοτούνται από το Φράγμα αντί να προβλέπουμε νέες γεωτρήσεις. Και βεβαίως χρειάζεται σχεδιασμός για την επέκταση του δικτύου κάλυψης από το νερό του Φράγματος.
Αυτά είναι θέματα που αφορούν την πόλη και τον Δήμο της.
Δεν θα καθίσει ένας κρατικός, πολύ δε περισσότερο ένας ιδιωτικός Φορέας να ασχοληθεί με το κάθε χωριό της Πάτρας που δεν έχει νερό.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα ο οποίος θα επιχορηγείται από το κράτος και να πάρει αυτή στα χέρια της το ποσό των χρημάτων που ήδη ξεκίνησαν να δίνονται σε ιδιώτες.
Μόνο έτσι δεν θα βρεθούμε ξανά στη θέση να παρακαλάμε τους Πατρινούς να πίνουν λιγότερο νερό και να προσέχουν για να έχουν.
10-11-2020
Γιώργος Ρώρος: Βάτραχος και πολιτική
Όταν ρίξεις ένα βάτραχο σε ζεστό νερό με ένα σάλτο βγαίνει έξω αν όμως τον ρίξεις σε χλιαρό νερό και σιγά-σιγά τον βράζεις απονευρώνεται δεν αντιδρά και αργοπεθαίνει.
Οδηγηθήκαμε σε 2ο lockdown με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης. Μετά το πρώτο lockdown ήρθε ένα καλοκαίρι με τον Πρωθυπουργό να καλεί από την Σαντορίνη τουρίστες σε μία ασφαλή χώρα από τοcovid-19 αλλά του "διέφυγε" να προφυλάξει τους πολίτες και τη χώρα του, έτσι χωρίς υγειονομική πολιτική και πρωτόκολλα το σύνθημα ελήφθη "το κάρο μπροστά από τ'αλογο".
Είχαμε το γνωστό αλαλούμ: αεροπλάνα με 100% πληρότητα, πλοία με 50% και με πιέσεις έγινε 80% στον Προμαχώνα ελεύθερα. Νέες προσλήψεις στην υγεία δεν έγινα ούτε μέτρα πάρθηκαν, προνοητικότητα και πολιτική διορατικότητα βατράχου...
Στα σχολεία στοιβάζονται οι μαθητές, οι προσλήψεις καθαριστριών μόλις το Σεπτέμβρη και αφού φόρτωσε τα οικονομικά βάρη στους δήμους.
Να που ο ιός ξαναγύρισε, τα έλεγαν άλλωστε οι λοιμωξιολόγοι αλλά την ιατρική και τις συμβουλές τις χρησιμοποιεί για να στηρίξει την ανερμάτιστη πολιτική κυβέρνησης του....
Οι επιχειρήσεις που αγκομάχησαν δύο μήνες δεν πήραν βοήθεια, οι 8 στους 10 έμειναν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε σύνολο 750.000 επιχειρήσεις μόλις 2000 πήραν το ΤΕΠΙΧ2 η δίψα της αγοράς για χρήμα φαίνεται από το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα της Περιφέρειας όπου 30 εκατομμύρια διεκδικούνται πλέον των 7500 επιχειρήσεων!!! Δηλαδή σταγόνα στην έρημο ενώ απαιτούνται πλέον των διακοσίων εκατομμυρίων.
Αναπτύσσει όμως η κυβέρνηση μία επικίνδυνη θεωρία, όπου κρατάει τα χρήματα για μετά την κρίση θυμίζει εκείνα τα ατελείωτα, Ζάππειο 1,2,3 του Σαμαρά, που δεν έδιναν καμία διέξοδο.
Έχουμε ένα ατύχημα που αντί να προσφέρουμε στον τραυματία πρώτες βοήθειες για να κρατήσουμε τα ζωτικά του όργανα σε λειτουργία ασχολούμαστε με τις μικρογρατσουνιές...
Εμπροσθοβαρές ή οπισθοβαρές πρόγραμμα;
Όταν φορείς της αγοράς φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση προαναγγέλλουν 200.000 λουκέτα με χιλιάδες εργαζόμενους ανέργους έρχεται νέος υφεσιακός κύκλος για την κοινωνία με αποτέλεσμα την ανεργία τη φτωχοποίηση και φυσικά την ανακατανομή του πλούτου. Μόλις 4,6 δισεκατομμύρια έδωσε η κυβέρνηση στο 1ο lockdown για ενίσχυση επιχειρήσεων, εργαζομένων, νοικοκυριών μαζί με τις εγγυοδοσίες δηλαδή 2,5% του ΑΕΠ ενώ άλλες χώρες έδωσαν το 15 έως 20% του ΑΕΠ.
Οι χώρες αυτές γνώρισαν το τρίτο τρίμηνο ανάπτυξη έδωσαν χρήματα για να στηρίξουν την απασχόληση, τις επιχειρήσεις και την κατανάλωση εμείς τονώσαμε την ανεργία συρρικνώσαμε την κατανάλωση και ενισχύσαμε τους ημετέρους η Γαλλία είχε 18,2% αύξηση του ΑΕΠ, Ισπανία 10,5%, Γερμανία 8,2%, Πορτογαλία 5%.
Λεφτά υπάρχουν; Ναι για τους ημετέρους, το μεγάλο περίπατο, τα προγράμματα "σκοιλ ελικικού", τα καζίνο, τα χορτασμένα ΜΜΕ, τις ιδιωτικές κλινικές φίλων...
Αυτό όμως που ξεπερνά τα όρια της ηθικής είναι ότι μέσα σε αυτό το κλίμα που συνδικαλιστικά όργανα δεν μπορούν να συνεδριάσουν, οι γενικές συνελεύσεις δεν επιτρέπονται, συγκεντρώσεις απαγορεύονται, δηλαδή η κοινωνία είναι στο καναβάτσο βρίσκει ευκαιρία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περνά το νέο πτωχευτικό νόμο, καταργεί νόμους με τα δικαιώματα των εργαζομένων, απελευθερώνει όλες τις Κυριακές σε καταστήματα πόλεων κάτω από 5.000 κατοίκους (κλείνει έτσι το μάτι στις πολυεθνικές) αφήνει να γίνεται αναδιανομή του πλούτου με αθέμιτο ανταγωνισμό όταν κλείνει τα μικρά καταστήματα και αφήνει τα σούπερ μάρκετ που πωλούν τα πάντα (ρούχα υποδήματα κ.α) στη Γαλλία απαγορεύτηκε να πωλούν οτιδήποτε άλλο εκτός από τρόφιμα.
Πού βρέθηκε όμως η ηθική όταν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους "αριθμούς" και τα στοιχεία από το covid19 στην υπηρεσία πολιτικών σκοπιμοτήτων για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού;
Ότι λένε μην το δένετε και κόμπο... ότι οι τρεις βδομάδες θα είναι τρεις... και μετά τις γιορτές δεν θα πάμε σε ένα lockdown 3;
Μας βράζουν σιγά-σιγά.
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!!!!
Γιώργος Ρώρος
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ώρα Πατρών"
Μέλος του ΔΣ ΕΣΕΕ
10-11-2020
Επίσκεψη του σπιράλ στα Αραχωβίτικα
Συναντήσεις με το Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο
Τα Αραχωβίτικα επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του σπιράλ, στο πλαίσιο των επαφών της παράταξης με τα τοπικά συμβούλια του Δήμου Πατρέων και την καταγραφή των ζητημάτων κάθε περιοχής. Κατά τη συνάντηση έγινε ξενάγηση στους χώρους και τις δομές του Κοινοτικού Γραφείου, παρουσίαση των πρωτοβουλιών του συμβουλίου και εκτενής συζήτηση επί των προβλημάτων που απασχολούν τα Αραχωβίτικα και τους κατοίκους τους.
Οι αναξιοποίητες Ιαματικές Πηγές και το κλειστό παρακείμενο κατάστημα, το Αλιευτικό Καταφύγιο και η κατασκευή της πλατείας του χωριού αναφέρθηκαν ως τα κύρια θέματα της περιοχής. Το συμβούλιο έχει αναλάβει δράση για την προώθηση των συγκεκριμένων έργων και το σπιράλ προτίθεται να βοηθήσει προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να δοθεί αίσιο τέλος στον αγώνα των κατοίκων τόσο για ταχεία ολοκλήρωση, όσο και για χρήση και αξιοποίηση τους αλλά και αναζήτηση περαιτέρω αναπτυξιακών προοπτικών.
Άλλα θέματα που αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση είναι η μη εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας, σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα που καθυστερούν, η διάβρωση των ακτών της περιοχής και ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της καθημερινότητας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Σοφία Μητρούλια και τα μέλη Ζαχαρίας Χρήστου και Γιάννης Μιχαλόπουλος, ενώ τον επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρο Ψωμά, συνόδευαν ο Ανδρέας Κοσμάτος (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της παράταξης) και η Τζωρτζίνα Εμμανουήλ.
Στη συνάντηση συμμετείχε και η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Αραχωβιτίκων, Γεωργία Πετροπούλου, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του σπιράλ για τις δράσεις του συλλόγου (δανειστική βιβλιοθήκη, συλλογή παραδοσιακών στολών, μαθήματα, εκδηλώσεις κ.α.) καθώς και για την αγωνία σχετικά με τα ίδια προβλήματα που συζητήθηκαν και εκτέθηκαν παραπάνω.
5-11-2020
3-11-2020
ΠΑΤΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
Είναι οι εξελίξεις για πανηγυρισμούς; Τί θα γίνει, τί έπρεπε να γίνει.
Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις κάποιας αρμόδιας κοινοτικής επιτροπής, άρχισαν τα όργανα των επικοινωνιακών πανηγυρισμών κυβερνητικών αλλά και τοπικών παρατρεχάμενων πολιτικών προσώπων.
Ας επαναλάβουμε, για όσους έχουν σκόπιμα πολύ κοντή μνήμη:
Πρώτο:
Το τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, ήταν μέρος του ενιαίου Αυτοκινητοδρόμου Αθήνα-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα. Της λεγομένης Ολυμπίας Οδού. Μέχρι το 2013. Τότε, με συναίνεση της Κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου, η Ολυμπία Οδός το ξεφορτώθηκε. Αφού εισέπραξε το τίμημα ολόκληρο! Και με δεδομένο, ότι το όλον έργο, έπρεπε να είχε παραδοθεί περαιωμένο το 2012!
Δεύτερο:
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δημοπράτησε μόνο το τμήμα Πάτρα Πύργος. Με πολλά προβλήματα, αλλά στις 6 από τις 8 εργολαβίες υπήρχαν ενεργές συμβάσεις όταν ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση. Και εύκολα θα λυνόταν το πρόβλημα των άλλων δύο ή τριών τμημάτων, με αποτέλεσμα σήμερα, 17 μήνες μετά, το έργο να έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό.
Τρίτο :
Και η προηγούμενη και η παρούσα Κυβέρνηση, αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της Πάτρας και της Δυτικής Αχαΐας για Νότια, μέσω της ΒΙΠΕ, όδευση από Μιντιλόγλι μέχρι Κάτω Αχαΐα. Αίτημα απόλυτα συμβατό, με την τεχνική, την αισθητική, την περιβαλλοντική, την αναπτυξιακή λογική. Γιατί δεν ικανοποιούσε η λύση αυτή μόνο έναν όρο. Την εγκατάσταση διοδίων στο ύψος των Καμινίων και το διαρκές χαράτσωμα των κατοίκων της Πάτρας και της Δυτικής Αχαΐας. Ο όρος ήταν της Ολυμπίας Οδού και οι Κυβερνήσεις και οι Υπουργοί τους, αλλά και τα τοπικά τους στελέχη, ως γνωστόν, μπροστά τους κάθονται προσοχή!
(Μας έλεγαν σαν δικαιολογία, ότι θα υπάρξει καθυστέρηση ίσως πάνω από δύο χρόνια για μελέτες, εγκρίσεις κτλ. Έχουν περάσει πέντε χρόνια και βλέπουμε!)
Τέταρτο:
Και η νέα παραχώρηση του κ. Καραμανλή σφάζει το τμήμα Πύργος-Τσακώνα! Και διπλοπληρώνει το υπόλοιπο. Προς δόξαν του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου, των πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων, που αυτό επιβάλλει.
Συμπέρασμα:
Όχι μόνο δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί, αντίθετα το πολιτικό προσωπικό της τοπικής εξουσίας, έπρεπε να έχει κλείσει το στόμα του από ντροπή! Και για αυτό και για αρκετά άλλα θέματα που κατάπιε αμάσητα!
Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων,
επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας