Αίτημα οικονομικής ενίσχυσης του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, για τις ανάγκες του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, με το ποσό των 50 και των 15.000 ευρώ αντίστοιχα, υπέβαλε σε επιστολές του προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και τον αιρετό Pεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού,στις επιστολές του αναφέρει την αναγκαιότητα ενίσχυσης του θεσμού, σε μια περίοδο που η προστασία του από τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές - οι οποίες αποσκοπούν να μετατρέψουν το πολιτισμό σε προνόμιο των λίγων - είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.
Παράλληλα, επισημαίνει την σπουδαιότητα που έχει για την περιοχή, η διατήρηση του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας ως φορέα παραγωγής πολιτισμού, με πρωταγωνιστές και αποδέκτες τους πολίτες της περιοχής.
Το πλήρες κείμενο των επιστολών του κ. Θωμόπουλου προς τον υπουργό Πολιτισμού και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος έχει ως εξής:
«Κύριε υπουργέ,
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας στη διάρκεια της πολυετούς διαδρομής του, έχει επάξια χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.
Αυτή του την πορεία οφείλουμε να προστατέψουμε, σε μια περίοδο κατά την οποία η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, αποσκοπεί στη μετατροπή του πολιτισμού σε εμπόρευμα, με αποδέκτες τους λίγους.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, πως το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας και το 2015 κόντρα στη συγκυρία των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων (capital controls, δημοψήφισμα) και παρά τη μηδενική επιχορήγηση από το Υπουργείο σας, πρόσφερε αξιόλογες εκδηλώσεις στο πατραϊκό κοινό.
Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων όπως το τριήμερο Jazz+Πράξεις που προκάλεσε πανελλήνιο ενδιαφέρον, η ανάδειξη του ντόπιου δυναμικού (Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου με το Ρος Ντέιλι, Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων),το υψηλό επίπεδο των μουσικών σχημάτων του Πολιτιστικού Οργανισμού τα οποία πλαισίωσαν πλήθος εκδηλώσεων, η ανάδειξη και αναβίωση, μετά από πολλές δεκαετίες, του κουκλοθεάτρου, που έχει αξιόλογη ιστορία στην Πάτρα, (εκδήλωση που απευθύνθηκε στα λαϊκά στρώματα και στα παιδιά), αποτελούν ένα μόνο μέρος κατάδειξης του τι συντελέστηκε πέρυσι με σημείο αναφοράς την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του θεσμού.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρει κανείς, την ανάδειξη της μαθητικής ερασιτεχνικής δημιουργίας, με τη διοργάνωση του 1ου πενθήμερου Μαθητικού Φεστιβάλ, του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού (δώσαμε βήμα στο Φεστιβάλ σε πατρινούς δημιουργούς με πανελλαδική, ακόμα και διεθνή εμβέλεια) και τη συνεργασία με αξιόλογους θεσμούς, όπως το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορού.
Κύριε υπουργέ,
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και φέτος διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η ξεχωριστή ταυτότητα του θεσμού.
Ωστόσο, η εφαρμογή των πολιτικών φτωχοποίησης σε όλα τα επίπεδα - με άλλοθι πάντα την οικονομική κρίση - έφερε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων ως φορέα υλοποίησής του Διεθνούς Φεστιβάλ, σε δεινή θέση, καθώς η πολιτεία συνειδητά οδηγεί το θεσμό των φεστιβάλ σε μαρασμό.
Κύριε υπουργέ,
Με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στο χώρο του πολιτισμού, οι πολιτικές εγκατάλειψης των φορέων παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος, σας υποβάλουμε το αίτημα της οικονομικής ενίσχυσης του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων για τις ανάγκες υλοποίησης του Διεθνούς Φεστιβάλ με το ποσό των 50.000 ευρώ. Αίτημα, το οποίο πηγάζει από τη δεδομένη ευθύνη της πολιτείας και του υπουργείου Πολιτισμού ειδικότερα, για ενίσχυση της παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος, ιδιαίτερα όταν αυτό πηγάζει από το λαό και έχει αποδέκτη το λαό.
Αυτό επιτάσσει και το γεγονός, πως στην Πάτρα, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και σε ενεστώτα χρόνο, έχουν εφαρμοστεί πολιτικές διάλυσης του πολιτισμού, καθώς και του χαρακτήρα που πρέπει να έχει αυτός, προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων».
Στην επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού επισημαίνει τα εξής:
Κύριε Περιφερειάρχα,
«Όπως γνωρίζετε, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς της Δυτικής Ελλάδας, στους κόλπους του οποίου λειτουργεί ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ, το οποίο από τη σύστασή του μέχρι σήμερα, έχει να επιδείξει μοναδικής ποιότητας παραχθέν πολιτιστικό έργο.
Η διατήρηση του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας ως φορέα παραγωγής πολιτισμού με αποδέκτες τους πολίτες της περιοχής, σε μια περίοδο που ο πολιτισμός και οι δράσεις που πηγάζουν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό ασφυκτιούν, λόγω της διαχρονικά ασκούμενης οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως φέτος είναι πιο αναγκαίο από κάθε άλλη φορά, όλοι όσοι εμπλέκονται με την Τοπική Διοίκηση και τη λειτουργία της, να επιμεριστούν το μερίδιο που τους αναλογεί, προκειμένου το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας να συνεχίσει την διαδρομή του και την προσφορά του στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, σας υποβάλουμε το αίτημα της έγκρισης εκ μέρους σας επιχορήγησης ποσού 15 χιλιάδων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την ενίσχυση του θεσμού.
Το γεγονός δε, πως η Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει κατ΄ επανάληψη δείξει ξεχωριστή ευαισθησία και έχει ανταποκριθεί σε ανάλογα αιτήματα άλλων Δήμων, Συλλόγων, Σωματείων, φορέων αλλά ακόμα και ιδιωτών και τους έχει ενισχύσει τα μέγιστα, μας κάνει να ευελπιστούμε πως η ανταπόκριση σας στο αίτημα μας είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη».