Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της επανάστασης. Θεόδωρος Βρυζάκης, 1865.

Ξεκινάει η επανάσταση

Το 1821, η Πάτρα πρωτοστατεί στην προετοιμασία του Απελευθερωτικού Αγώνα. 
 

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της επανάστασης.  Θεόδωρος Βρυζάκης, 1865.

Στις 20.3.1821, ο Παναγιώτης Καρατζάς και οι επαναστατημένοι Πατρινοί πολιορκούν τους έγκλειστους στο Κάστρο Τούρκους. 

Στις 22.3.1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους οπλαρχηγούς, υψώνοντας τη Σημαία της Επανάστασης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. 

Στις 25.3.1821, η πόλη πυρπολήθηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, ενώ οι κάτοικοί της υπέστησαν τα πάνδεινα. 
 

Η Ναυμαχία των Πατρών, Ιωάννης Αλταμούρας

Η Ναυμαχία των Πατρών

Στις 20.2.1822 διεξήχθη η ναυμαχία της Πάτρας στον Πατραϊκό κόλπο ανάμεσα στον Ελληνικό και Τουρκικό στόλο. Παρόλη την σεβαστή Οθωμανική ναυτική δύναμη, η Ελληνική πλευρά βγήκε νικηφόρα λόγο της ευελιξίας και εμπειρίας του προσωπικού αλλά και της σωστής οργάνωσης και προσαρμογής του εμπορικού στόλου στις απαιτήσεις ενός πολέμου. Μας λέει ο Jurien de la Graviere ό'τι η ναυτική δύναμη των Ελλήνων αιφνιδίασε τον τουρκικό στόλο με τη συγκρότηση, την ταχύτητα ελιγμών των πλοίων, αλλά και τη δυνατότητα να εμπλακεί με "εκ παρατάξεως συμπλοκή ενάντια σε ένα ισχυρό αντίπαλο".

Ναυμαχία Πατρών του Ιωάννη Αλταμούρα (Γενικό Επιτελείο Στρατού)
Η Ναυμαχία Ρίου-Αντιρρίου, 1874, Ιωάννης Αλταμούρας (1852 - 1878), Λάδι σε μουσαμά, 59 x 115 εκ. Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη.
Η Ναυμαχία Ρίου-Αντιρρίου, 1874, Ιωάννης Αλταμούρας (1852 - 1878)

Τα επόμενα χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου γίνεται το θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων. 
Στις 7.10.1828 εισέρχεται στην Πάτρα με τα στρατεύματά του ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν, κλείνοντας μια ταραγμένη περίοδο στην ιστορία της πόλης.

Το 1829 ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας αναθέτει στον φίλο του αρχιτέκτονα Σταμάτιο Βούλγαρη την εκπόνηση πολεοδομικού σχεδίου, καθώς διείδε τη σημασία και το ρόλο που θα διαδραμάτιζε η Πάτρα στο νεοσύστατο κράτος. Το ρυμοτομικά άρτιο σχέδιο, προέβλεπε τη διάνοιξη κάθετων και οριζόντιων δρόμων, μεγάλων πλατειών, καθώς και την επέκταση της πόλης έως την παραλία. 

	Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Πάτρα το 1930 για τη συμπλήρωση 100 ετών του νέου ελληνικού κράτους.

Ανεξαρτησία

Στις 22 Ιανουαρίου 1830 η Ελλάδα αποκταέι την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με Πρωτόκολλο το οποίο υπογράφηκε στο Λονδίνο μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Το Άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου αναφέρει ότι «Η Ελλάδα θα αποτελέσει ανεξάρτητο Κράτος και θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα οποία συνδέονται με πλήρη ανεξαρτησία.» Τα πρώτα σύνορα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, όπως τα καθόριζε το Πρωτόκολλο, το οποίο έγινε γνωστό ως «Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας», ήταν οι ποταμοί Ασπροπόταμος (Αχελώος) στα δυτικά και Σπερχειός στα βόρεια.

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Πάτρα το 1930 για τη συμπλήρωση 100 ετών του νέου ελληνικού κράτους.

Τα επόμενα χρόνια, στη νεόδμητη και αναπτυσσόμενη πόλη, συρρέει πλήθος κόσμου προς αναζήτηση εργασίας, από την Ήπειρο, την Ρούμελη, την Κρήτη, τα Επτάνησα και τα άλλα μέρη της Πελοποννήσου.

Από το 1834 και εντεύθεν, η πόλη κοσμείται με κτίρια σύνθετου αρχιτεκτονικού ύφους, με κυρίαρχο εμβληματικό ρυθμό τον νεοκλασικισμό. Επιβλητικές προσόψεις, περίτεχνα υπέρθυρα, μαρμάρινα μπαλκόνια, ακροκέραμα, αγάλματα και με χαρακτηριστικό γνώρισμα τις στοές- ως μια βασική επιρροή από τη Δύση, με την οποία η πόλη έχει πια άμεση επαφή-προσδίδεται η υποβλητική ατμόσφαιρα και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του πολεοδομικού της ιστού. 
 

Ανεγείρονται, το Θέατρο "Απόλλων" και ο Μητροπολιτικός Ναός, σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ, το Δημοτικό Νοσοκομείο σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν, ο παλαιός Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, σε σχέδια του Λύσανδρου Καταυντζόγλου, ενώ στην παραλιακή οδό κτίζονται πέτρινα οικοδομήματα και εγκαταστάσεις για τη λειτουργία σταφιδεργοστασίων και σταφιδαποθηκών (Barry, Μενούνου, Βουρλούμη), καθώς και άλλα κτίρια που εξυπηρετούν τις εργασίες του διαμετακομιστικού εμπορίου, συνθέτοντας το αισθητικό αρχιτεκτονικό ύφος της οδού Όθωνος-Αμαλίας. 

Οίκος Άμβουργερ και Σία του Θεόδωρου Άμβουργερ (1822-1883) που ήρθε στην Πάτρα το 1846

Μια πολυεθνική παροικία

Οι Άγγλοι, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί έμποροι, καθώς και οι Ιταλοί επαναστάτες που κατέφυγαν στην Πάτρα, συγκροτούν στο τέλος του 19ου αι. την πολυεθνική παροικία, διαμορφώνοντας το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της πόλης. 

 

Οίκος Άμβουργερ και Σία του Θεόδωρου Άμβουργερ (1822-1883) που ήρθε στην Πάτρα το 1846.

 

Η δημιουργία, από τις αρχές του 19ου αι., των εμπορικών οίκων «Green & Robinson», «Barff & Co», «Ingate & Co», «Clark», «Fels & Co», Θεοδώρου Τζίνη, Μιχαήλ Κόλλα, Θεοδώρου Βουρλούμη, Αφοι Γερούση κ.ά, κυρίως για την εξαγωγή σταφίδας και κρασιού, αλλά και άλλων προϊόντων της περιοχής, καθιστούν την Πάτρα το βασικό εμπορικό κέντρο της χώρας. Αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς η επιχειρηματική δραστηριότητα, αρχικά με την λειτουργία βιοτεχνικών και στη συνέχεια βιομηχανικών μονάδων αλευροποιίας, υφαντηρίων, βαμβακλωστηρίων κ.ά.

 

Πατέρας και γιος της φυλής του Ομήρου, Πάτρα, Ελλάδα 1897
Λιμάνι Πάτρα

Η κατασκευή του λιμανιού

Το 1871 με απόφαση του Δήμου Πατρέων, ανατίθεται στον Γάλλο μηχανικό Νικολά Πασκάλ η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή του λιμανιού και του κυματοθραύστη. Το σχέδιο παραδίδεται το 1873 και τα έργα ανέλαβε να εκτελέσει ο Πέτρος Μανιάκ ο Πρεσβύτερος. Όμως η έναρξη των εργασιών, λόγω διαφορετικών εκτιμήσεων και οικονομικών απαιτήσεων, ξεκίνησε το 1881 και ολοκληρώθηκε το 1889. Οι υποδομές αυτές κατέστησαν το λιμάνι κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου και βασικό μοχλό ανάπτυξης της πόλης.

Το Καρναβάλι της Πάτρας, απότοκος της ανάπτυξης της πόλης και της αστικής συνείδησης των κατοίκων, εξελίσσεται από το 1870, που καθιερώνεται η παρέλαση και κατασκευή των πρώτων αρμάτων. Αποτελεί το χαρακτηριστικότερο αστικό Καρναβάλι, απόρροια της επτανησιακής και ευρωπαϊκής παιδείας, που επηρέασε την κουλτούρα των Πατρινών. 

Το 1887 η Πάτρα συνδέεται σιδηροδρομικώς με τον Πειραιά και από το 1890 με τον Πύργο.

Πάτρα- 1900 Περίπου - Παρέα Υπαλλήλων των ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου) σε ώρα διασκέδασης με λατέρνα - Φωτογραφία από το βιβλίο  «Η Πάτρα Στις Αρχές Του 20ου αιώνα μέσα από γυάλινες φωτογραφικές πλάκες» των Ξενοφώντα Παπαευθυμίου & Παναγιώτη Φωτίου - Εκδόσεις Τυπόραμα - Δόντι.
ΠΑΤΡΑ - 1900 ΠΕΡΙΠΟΥ - ΠΑΡΕΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΠ

Τα πρωτοποριακά πολιτικά ρεύματα της Δύσης επηρέασαν επίσης, την περίοδο του 19ου αι., τους κατοίκους της πόλης. Η εμφάνιση ομάδων και κύκλων, εκφραζόταν με την κυκλοφορία εντύπων και εφημερίδων όπως η  «Ελληνική Δημοκρατία», αλλά και έντονων διεκδικήσεων στο ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον.

Το 1893 η σταφιδική κρίση δημιουργεί οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Η χρεοκοπία εμπορικών οίκων προκαλεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Υπ' αυτές τις συνθήκες στις 3.11.1896, δολοφονείται ο τραπεζίτης Διονύσιος Φραγκόπουλος και προκαλείται σοβαρός τραυματισμός του σταφιδέμπορα Ανδρέα Κόλλα από τον τσαγκάρη Δημήτρη Μάτσαλη.

Πηγές

Library of Congress - Καταχωρήσεις για την Πάτρα

Photoglob Co, P. (ca. 1890) Patras. Le Ville. Patra Greece, ca. 1890. [Zürich: Photoglob Company, to 1910] [Photograph] Retrieved from the Library of Congress, https://www.loc.gov/item/2017658130/.

Photoglob Co, P. (ca. 1890) Patras. Le Port. Patra Greece, ca. 1890. [Zürich: Photoglob Company, to 1910] [Photograph] Retrieved from the Library of Congress, https://www.loc.gov/item/2017658129/.

Underwood & Underwood, P. (1897) A Father and Son of the race of Homer, Patras, Greece. Greece, 1897. [Photograph] Retrieved from the Library of Congress, https://www.loc.gov/item/2020680975/.

Keystone View Company, P. (1910) The Gulf of Corinth from Patras Harbor, Greece. Gulf of Corinth Greece, 1910. Meadville, Pa. ; St. Louis, Mo. ; Portland, Ore. ; New York, N.Y. ; Toronto, Can. ; London, Eng.: Keystone View Company, Manufacturers and Publishers. [Photograph] Retrieved from the Library of Congress, https://www.loc.gov/item/2003680486/.


PATRAS PHOTOS ΟLD SPECIAL - Εξαιρετική ομάδα στο facebook με πλούσιο φωτογραφικό υλικό της Πάτρας

«Η Πάτρα Στις Αρχές Του 20ου αιώνα μέσα από γυάλινες φωτογραφικές πλάκες» των Ξενοφώντα Παπαευθυμίου & Παναγιώτη Φωτίου - Εκδόσεις Τυπόραμα - Δόντι

Βικιπαίδεια - Ξεσηκωμός της Πάτρας (1821)

Αλταμούρας Ιωάννης (1852 - 1878) 
OΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ- ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Βικιπαίδια - Ναυμαχία της Πάτρας (1822)
Βικιπαίδια - Ιωάννης Καποδίστριας
Βικιπαίδια - Σταμάτης Βούλγαρης
Το Παλαιό δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών ...ξαναγεννιέται! Η...πολύπαθη ιστορία του
Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στο Αρσάκειο Πατρών το 1896
Πατρινό Καρναβάλι: Ζήσε κι άσε τους άλλους να χορεύουν
Βικιπαίδια - Ελληνική Επανάσταση του 1821

Βικιπαίδεια - Ελληνική Δημοκρατία (εφημερίδα)