Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο "European Resource Seekers" που υλοποιεί το Γυμνάσιο Καστριτσίου τα σχολικά έτη 2012-2014, υποδέχτηκε 10 Εκπαιδευτικούς και 16 μαθητές από τις χώρες-εταίρους: Κροατία, Γαλλία, Πολωνία και Γερμανία.

Μαθητές και εκπαιδευτικούς, τους υποδέχθηκε και στο Δημαρχείο την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ανδρέας Φίλιας.

Τους καλωσόρισε με θερμά λόγια, αντάλλαξε δώρα μαζί τους και τόνισε τη σημασία και αξία των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στη Μέση Εκπαίδευση.

Οι φιλοξενούμενοι γεύτηκαν και τη ζεστή φιλοξενία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Καστριτσίου που σε συνεργασία με το Σύλλογο των Καθηγητών και την εντυπωσιακή παρουσία των 2/3 των μαθητών του σχολείου, διοργάνωσαν δείπνο υποδοχής στο χώρο του σχολείου.

Στην Παιδαγωγική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος συμμετέχουν οκτώ εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και είναι οι κ.κ. Σαρμονικά, Δ/ντρια Γυμνασίου, Ε. Γεωργιτσόγιαννη, Σ. Λακουμέντα Σ. Σκαρπέλου, Χ. Δασκαλοπούλου, Θ. Δημητρούκα, Α. Δαλάπα. Υπεύθυνη Υλοποίησης του προγράμματος είναι η Φιλόλογος Νάντια Τόκα.

Η ομάδα των μαθητών αποτελείται από τους εξής μαθητές από τη Β' και Γ' Γυμνασίου: Λεωνίδα Αντωνάκη, Ιάσονα Γαλιώτη, Ευαγγελία Γεωργακίλα, Πολυτίμη-Άννα Γκότση, Ιωάννη Κονταρίδη, Αθανασία Κοροβέση, Ξανθίππη Λέφα, Ιάσονα Μαραζιώτη, Τηλέμαχο Ματκάρη, Ευφροσύνη Μπίρμπα, Δήμητρα Παπαδέα, Ελευθερία Παπαδοπετράκη, Κων/νο Παντό, Ιάσονα-Σπήλιο Παπαθανασόπουλο, Ανθούλα Σουλιντζή, Μαρία Στρατούλια, Ευαγγελία Συμεωνίδου, Νίκο Σώκο-Διαμαντόπουλο, Ευγενία Τριάντου, Κων/νο Τσιγγέλη, Παναγιώτη Τσίρο, Εμμανουέλα Φραγκάκη, Μαρίτα Φραγκάκη, Κων/να Χαραλαμποπούλου.

Το θέμα του προγράμματος είναι η "αναζήτηση" ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ηλιακής, αιολικής, δυναμικής υδάτων, γεωθερμίας κλπ. Στη διάρκεια των δύο ετών υλοποίησης του προγράμματος, έχουν διοργανωθεί διάφορες δραστηριότητες από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Καστριτσίου.

Για παράδειγμα:

-συμμετείχαν στον καθαρισμό της Παραλίας Δημορρηγόπουλου μαζί με την Εταιρεία Medasset, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

-παρακολούθησαν ειδικό σεμινάριο του καθηγητή κ. Χρηστάνη στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας.

-επίσης, προσκάλεσαν στο χώρο του σχολείου τους, τους καθηγητές κ. Κορνάρο του Πανεπιστημίου Πατρών και κ. Παραβάντη του Πανεπιστημίου Πειραιά (με την εταιρεία Enel Renewable Energies Division) για να ενημερωθούν περαιτέρω για τα θέματα του προγράμματος.

-συμμετείχαν ακόμα, στην περιβαλλοντική δράση "Τίποτα δεν πάει χαμένο", με υποστήριξη του πολιτιστικού φορέα "Art in progress" και του Δήμου Πατρέων στο χώρο του Καρναβαλικού Εργαστηρίου για την κατασκευή το "Έξυπνο Σπίτι".

Όλες οι εργασίες αναρτώνται στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα http://european-resources-seekers.tice.ac.orleans-tours.fr-moodle 2 και αφορούν:

-διαγωνισμό για τη δημιουργία λογότυπου, συγκέντρωση και καταγραφή ειδικής περιβαλλοντικής ορολογίας, διαφόρων ερωτηματολογίων(Quiz), συνεντεύξεων από διάφορους φορείς, σκίτσων για την ανακύκλωση, Graffiti περιβαλλοντικό, διερεύνηση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας κα. Οι μαθητές επιπρόσθετα, έφτιαξαν και εκθέτουν στο σχολείο τους το "Comenius corner" και το "Rubbish art" με κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.

Για την ολοκλήρωση των εργασιών πραγματοποιούνται συναντήσεις με τα συνεργαζόμενα σχολεία, οπότε ομάδες μαθητών μας μαζί με τους καθηγητές τους, έχουν επισκεφτεί τα σχολεία της Κροατίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αποκομίζοντας ποικίλες εμπειρίες και αναπτύσσοντας δεξιότητες, όπως χρήση Αγγλικών, γνωριμία με τα εκπαιδευτικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών και ένταξη στις οικογένειες που φιλοξενούνται.