Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, στην προχθεσινή του συνεδρίαση, έκανε δεκτό, κατά πλειοψηφία, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων και του Πολιτιστικού Οργανισμού, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το οποίο εισηγήθηκε ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης.
Ο Δήμαρχος έκανε δεκτές προτάσεις, που κατέθεσαν δημοτικές παρατάξεις, για επιπλέον εκδηλώσεις οι οποίες θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
• Εικαστικά:
Υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις σε πέντε Πλατείες της πόλης, με ανατυπωμένα έργα ζωγραφικής του Θεόφιλου, με έργα του Μακρυγιάννη και του Παναγιώτη Ζωγράφου, με χαρακτικά του Τάσσου, με έργα από τη μόνιμη συλλογή της Βιβλιοθήκης και με Λάβαρα της Επανάστασης του 1821. Παράλληλα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός και οι αντίστοιχες υπηρεσίες επιμελούνται έκθεση στην Πινακοθήκη, με έργα από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που αφορούν στην περίοδο του 1821, καθώς και τεκμήρια - βιβλία με έκδοση σχετικού λευκώματος. Για τα συγκεκριμένα έργα, υπάρχει πρόταση για ένταξη σε χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την ψηφιοποίησή τους. Στις 24 Μαρτίου φωτίζουμε όλα τα έργα τέχνης σε πλατείες με αγωνιστές του 1821. Στόχος να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Προχωράμε στη συντήρησή τους, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου.
• Μουσικές εκδηλώσεις:
Μία από τις σημαντικότερες παραγωγές του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι η Όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ, το πρώτο έργο του από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το έργο στην ολοκληρωμένη μορφή του, έκανε πρεμιέρα στην Πάτρα το 1861 στο θέατρο «Απόλλων». Την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν αναλάβει τα Σύνολα του Δημοτικού Ωδείου, «Συμφωνική Ορχήστρα» (αποτελούμενη από μαθητές, απόφοιτους και καθηγητές του Ωδείου) και «Χορωδία Δωματίου». Θα συμμετέχουν επίσης Χορωδίες (ερασιτεχνικές) από την πόλη. Τη Διεύθυνση της Χορωδίας θα έχει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος (Δ/ντής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), την όπερα θα διευθύνει ο Β. Φιδετζής. Υπάρχει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη παράσταση από την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, ώστε να δοθεί παράσταση στη Ζάκυνθο. Επίσης δε, από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για (2) παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη.
Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση 10.000 ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που το έχει εντάξει στο πρόγραμμά της. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 70.000 ευρώ.
23/3 - Συμπαραγωγή μουσικής παράστασης με θέμα «200 χρόνια / πορεία προς την Ελευθερία».
Η μουσικοθεατρική παράσταση (λυρικό τραγούδι) θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο «Απόλλων», θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί διαδικτυακά την 25η Μαρτίου.
21/6 - Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.
Η Πάτρα είναι μία από τις 51 πόλεις - πρωτεύουσες νομών, που έχουν ενταχθεί στη «Γιορτή Πόλεων» και σε συνεργασία με την επιτροπή των 200 χρόνων, οργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις. Οργανώνουμε διήμερο εκδηλώσεων 20 και 21/6, που περιλαμβάνει 12 μουσικές παραστάσεις με σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού (Δημοτικό Ωδείο, ΟΝΕ, Χορευτικό Τμήμα, Μπάντα) σε 12 Πλατείες, με ιστορική αναφορά στην επανάσταση του 1821. Στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και όλες οι χορωδίες της πόλης μας. Επίσης, θα γίνει προβολή κινηματογραφικής ταινίας.
Συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για ένα σύντομο θεατρικό που αφορά τον Καρατζά, από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής.
4/9 – «Η Καντάτα της Ελευθερίας».
Σε μουσική Χρήστου Λεοντή, βασισμένη σε κείμενα των Ρήγα Φεραίου, Διονύσιου Σολωμού και Μακρυγιάννη. Ερμηνεύουν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη. Είναι το μοναδικό σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο που αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821. Ολόκληρο το έργο, στην τελική του μορφή, εκδόθηκε σε λεύκωμα από τη Βουλή των Ελλήνων, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου και τη γέννηση του Σολωμού.
Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 20.000 ευρώ.
• Θεατρικά:
Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα παρουσιαστούν μια σειρά θεατρικών αναλογίων με κείμενα για την περίοδο της σκλαβιάς, την Επανάσταση και μέχρι την έξωση του Όθωνα.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Ρήγας: Θούριος - Τα δίκαια του ανθρώπου – Χάρτα.
Αποσπάσματα από το Θούριο και τα κείμενα για τα δίκαια του ανθρώπου, καθώς και το Σύνταγμα που προτείνει για το «δίκαιο» βαλκανικό κράτος.
2. Ελληνική Μοναρχία – Ρωσσοαγγλογάλλος.
Αποσπάσματα από τα δύο ανώνυμα κείμενα που αφορούν τα δεινά των υπόδουλων σε Τούρκους, κοτζαμπάσηδες και συμβιβασμένο κλήρο, γραμμένα από τους ίδιους τους Έλληνες (ανώνυμους).
3. Σολωμός - Βαλαωρίτης: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Ο Φωτεινός.
Αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», με έμφαση στην ηρωική αντίσταση, καρτερικότητα και αντίσταση στον πειρασμό, εκ μέρους των πολιορκημένων.
4. Β. Λάζαρης: Οι μάχες της Πάτρας - Π. Καρατζάς: ο πατρινός Λαϊκός Επαναστάτης.
Αποσπάσματα από την ιστορική αφήγηση του Β. Λάζαρη για τις μάχες της Πάτρας για την απελευθέρωση, το ρόλο των κοτζαμπάσηδων, που για τα συμφέροντά τους απείλησαν τον Κολοκοτρώνη με πόλεμο σε περίπτωση που επέμενε να πάρει το κάστρο από τους Τούρκους και να απελευθερώσει την πόλη το 1821, με αποτέλεσμα να μείνει η πόλη μέχρι το 1828.
5. Απομνημονεύματα αγωνιστών: Μακρυγιάννης - Κολοκοτρώνης –Κασιομούλης.
Αποσπάσματα από λόγια αγωνιστών, από την ομιλία του Κολοκοτρώνη σε μαθητές στην Ακρόπολη, από τον Επίλογο των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη, ιδιαίτερα για το ρόλο τον ξένων δυνάμεων και τη δουλική στάση απέναντι τους από πολιτικούς της εποχής, καθώς και αποσπάσματα από τα Στρατιωτικά Ενθυμήματα του Κασιομούλη, που αφορούν κυρίως το Μεσολόγγι.
6. Τ. Λουγγής - Δ. Φωτιάδης - Κάλβος: Οι ξένες Δυνάμεις - Η έξωση του Όθωνα - Αι ευχαί.
Το πρώτο κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα του άρθρου του ιστορικού Τ. Λουγγή για το 1821 και αφορά στο ρόλο των ξένων δυνάμεων. Το δεύτερο κείμενο περιέχει αποσπάσματα από το βιβλίο του ιστορικού Δ. Φωτιάδη «Η έξωση του Όθωνα». Το ποίημα «Αι ευχαί» είναι του Α. Κάλβου.
Θεατρική παράσταση από το Άρμα Θέσπιδος, με τον τίτλο «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και σε γειτονιές του Δήμου.
7. Παράσταση - μετάκληση του ΔΗΠΕΘΕ: «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού και του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου.
Α΄ Μελοποίηση για ανδρική χορωδία και πιάνο, με τη χορωδία LIBRO CORO, διεύθυνση διδασκαλίας: Ανθή Γουρουντή, Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.
8. Παράσταση πατρινών καλλιτεχνών που στηρίζει το ΔΗΠΕΘΕ.
Κείμενο της Γιάννας Ροϊλού με τον τίτλο: «Ασπρόμαυρο πάνω σε κόκκινο», με αναφορά σε μια συμβολική μορφή του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, την Μαντώ Μαυρογένους. Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία και μουσική επιμέλεια: Μαρία Φραγκή.