Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 18.00, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεσυνάντηση γνωριμίας των Αρμάδων Εφήβων και της Οργανωτικής Επιτροπής του προγράμματος «Σχεδιασμός Καρναβαλικής Στολής από Αρμάδες Εφήβων».
Την τηλεσυνάντηση άνοιξε η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή, η οποία αναφέρθηκε στο νέο θεσμό των Αρμάδων, ο οποίος έχει ως σκοπό να καλλιεργήσει την καρναβαλική δημιουργική έκφραση των εφήβων οδηγώντας τους σε μια πιο στέρεα σχέση με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Αναφέρθηκε επίσης και στο πρόγραμμα, που ξεκινάει για πρώτη φέτος και επιδιώκει να μεταδώσει στους έφηβους της πόλης μας τεχνογνωσία και συμβουλές για το πως μπορούν να οργανώσουν τη δική τους ομάδα και να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, με πρωτοβουλίες και ρόλο. Τέλος, η πρόεδρος ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή για την ανάληψη συντονισμού αυτής της προσπάθειας.
Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τις Όλγα Μοσχόβου, Βασιλική Κασπίρη και Μίμα Βαγενά, έμπειρες καρναβαλίστριες και γυναίκες των τεχνών της πόλης μας, οι οποίες συστήθηκαν στα παιδιά και στους υπεύθυνους ενήλικες των Αρμάδων, και ανέλυσαν τα στάδια του προγράμματος.
Παρόλες τις δυσκολίες της πανδημίας και της διαδικτυακής επικοινωνίας που βάζει φραγμούς στην καρναβαλική ιδιοσυγκρασία μας και στη διαπροσωπική μας επαφή, η τηλεσυνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα χαρούμενο και αισιόδοξο κλίμα μπροστά σε κάτι καινούργιο που ξεκινά.
Οι έφηβοι που επιθυμούν ακόμα να συμμετάσχουν μπορούν να οργανώσουν την Αρμάδα τους και να δηλώσουν συμμετοχή ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
1.Μπαίνουν στη σελίδα του καρναβαλιού (carnivalpatras.gr) και επιλέγουν ONLINE ΑΙΤΗΣΕΙΣ
2.Επιλέγουν την «Αίτηση Συμμετοχής Πληρωμάτων – Αρμάδων»
3.Πραγματοποιούν «Εγγραφή Χρήστη» και συμπληρώνουν τα στοιχεία τους
4.Μπαίνουν στο σύστημα online εγγραφών και επιλέγουν «Υποβολή Αίτησης»
5.Εφόσον, υποβάλλουν επιτυχώς την αίτησή τους, πηγαίνουν στις «Αιτήσεις» επιλέγουν το πεδίο «Εκδηλώσεις» και δηλώνουν συμμετοχή.
Στο τέλος της διαδικασίας, θα λάβουν από τον οργανισμό τον Αριθμό Αρμάδας και οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης θα επικοινωνήσουν για λεπτομέρειες.
Επόμενη διαδικτυακή συνάντηση, Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 18.00.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Όλγα Μοσχόβου – τεχνικός ενδύματος και κατασκευών
Δραστηριοποιείται στο χώρο του καρναβαλιού από τα παιδικά της χρόνια, στην αρχή ως μέλος και ύστερα ως δημιουργός γκρουπ. Πλέον ασχολείται επαγγελματικά με το Πατρινό Καρναβάλι, κάνοντας συνεργασίες με τον Δήμο Πατρέων τα τελευταία 15 χρόνια, και με καρναβαλικές ομάδες στις οποίες επιμελείται τις στολές και τα αξεσουάρ. Όπως δηλώνει η ίδια: «βρίσκω την πρόταση του σχεδιασμού καρναβαλικής στολής από Αρμάδες εφήβων εξαιρετική! Σκοπός της είναι τα παιδιά μας, οι έφηβοί μας να μπουν σε σωστά μονοπάτια του καρναβαλιού, να μάθουν και να δημιουργούν, να φαντάζονται και να πραγματοποιούν κάθε ιδέα και όνειρό τους. Άλλωστε στην Πάτρα τα όνειρα είναι... καρναβαλικά!»
Βασιλική Κασπίρη – εικαστικός
Γεννήθηκε στην Πάτρα και όπως δηλώνει η ίδια: «αυτό που διαλέγω να θυμάμαι, αφού τελείωσα το λύκειο, είναι το εργαστήριο καρναβαλικών κατασκευών. Τότε γεννήθηκε η αιώνια αγάπη μου για τις μάσκες». Λίγο μετά, άρχισε να σπουδάζει Βυζαντινή αγιογραφία. Αυτές οι σπουδές έδωσαν τη γνώση πολλών ξεχασμένων τεχνικών, με κύρια την στίλβωση επιφανειών με φύλλα χρυσού. Αργότερα, ξεκίνησε να δουλεύει σαν βοηθός σε ζωγράφους και σκηνογράφους, και δημιούργησε ένα δικό της εργαστήριο. Ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες και την εφαρμογή παλιών τεχνικών, για τη συντήρηση αντικειμένων κι επίπλων. Χρησιμοποιεί επίσης, εφαρμοσμένες τεχνικές, όπως την τεχνική του στιλβώματος χρυσού, της γυψοτεχνίας, του pappier massee. Δουλεύει σαν γλύπτρια, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως γύψο, χαρτί, ξύλο, ύφασμα, μαλακό σύρμα, αλουμίνιο. Φτιάχνει μάσκες, θεατρικές κατασκευές για παραστάσεις, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα. Όπως συχνά αναφέρει, «αντιλαμβάνομαι την τέχνη σαν μια αρχαία γλώσσα, που μας συνδέει με την συμπαντική μας ιστορία. Έτσι καταλαβαίνω γιατί η τέχνη θεραπεύει. Αγαπώ τις τεχνικές των παλιών μαστόρων, γιατί μου παρέχουν την αίσθηση της συνέχειας. Χρησιμοποιώ μόνο φυσικά υλικά, αφού σαν διάμεσο, είμαι και εγώ ένα φυσικό υλικό». Τέλος, έχει συνεργαστεί για χρόνια με το Μουσείο Μπενάκη.
Μίμα Βαγενά – ζωγράφος
Η Μίμα Βαγενά είναι απόφοιτη του Τμήματος Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Νάπολης και κατέχει μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Λέτσε. Είναι επίσης, ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη σπουδών των σχολών ART-HOW Πάτρας και έχει εμπειρία στην διδακτική της Τέχνης σε ιδιαίτερα και ομαδικά μαθήματα τα τελευταία 20 χρόνια. Ακόμη, έχει γράψει και επιμεληθεί 4 Art Books για παιδιά με θέμα «διδακτική στην Ιστορία της Τέχνης μέσω δημιουργικών εργασιών». Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εικαστικές εκθέσεις.