Στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, στο διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Covid19+ΕΜΒΟΛΙΑ: Ακούμε και ρωτάμε τους ειδικούς», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου το απόγευμα, ανέφερε τα εξής:
«Αποκωδικοποιώντας ορθά τον τίτλο του σεμιναρίου, γίνεται εξ αρχής σαφές πως πρόθεσή μας είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση στο θέμα του εμβολιασμού, ο οποίος αποτελεί τη μοναδική επιστημονική λύση, για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας και, κατ’ επέκταση, τη σταδιακή επιστροφή στην πρότερη ζωή μας. Επιπλέον, η σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση, φιλοδοξεί να συμβάλει στην αποδόμηση της όποιας παραπληροφόρησης, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη δυσπιστία και να ωθήσει τα ποσοστά λήψης του εμβολίου κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται, για την προστασία των κοινοτήτων από την ασθένεια.
Όλα αυτά βέβαια, με τη βασική προϋπόθεση ότι εμβόλια υπάρχουν και θα υπάρχουν.
Διότι ενώ, όπως όλοι παρακολουθήσαμε, πριν λίγες ημέρες, ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού μέσα σε ένα κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας και εφησυχασμού- όπως καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση- δεν άργησε να αποδειχθεί το εικονικό της πραγματικότητας.
Το πρόγραμμα, να προχωρά με αργούς ρυθμούς, με ανεπαρκή εμβολιαστικά κέντρα αλλά και με περιορισμένο αριθμό εμβολίων, αποτέλεσμα της ύποπτα ανακόλουθης στάσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των έωλων συμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των εμπλεκομένων με αυτές. Για να καταλήξουμε να βρεθούμε θεατές στα παιχνίδια κερδοσκοπίας των επιχειρηματικών ομίλων τα οποία παίζονται, για μια ακόμα φορά, στην πλάτη της ανθρωπότητας και μάλιστα σε έναν τόσο ευάλωτο τομέα, αυτόν της υγείας.
Ενδεικτικά, στο σημείο αυτό αναφέρω, ότι με τους μέχρι τώρα ρυθμούς στην Αχαϊα, έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα μόλις το 2,4% του τοπικού πληθυσμού. Εξίσου δε χαμηλό είναι και το ποσοστό πανελλαδικά.
Όπως λοιπόν αντιλαμβανόμεθα όλοι, με αυτούς τους ρυθμούς, όχι τον Σεπτέμβρη του 2021, αλλά ούτε τον επόμενο δεν θα έχει επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού της χώρας, ώστε να έχει επέλθει η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.
Επειδή λοιπόν, όπως προκύπτει από τα παραπάνω η διαδικασία εμβολιασμού θα είναι μακροχρόνια, ουδόλως θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από τη συνεχή διεκδίκηση της θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας- εξοπλισμού των νοσοκομείων με υλικοτεχνικές υποδομές και ΜΕΘ, προσλήψεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού-, καθώς και των μέτρων, όχι περιορισμού και αστυνόμευσης, αλλά, προστασίας και πρόληψης σε κρίσιμους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, ΜΜΜ και μάλιστα σε συνθήκες αναμονής, ενδεχομένως, και τρίτου κύματος πανδημίας όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί.
Κλείνοντας, να σας υπενθυμίσω ότι η Δημοτική Αρχή, από την έναρξη της πανδημίας, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη θωράκιση της υγείας των συμπολιτών, αναπτύσσοντας ένα πλέγμα δράσεων, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και ιδιαιτέρως σε εκείνες που σχετίζονται με τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Δώσαμε επίσης έμφαση στη στοχευμένη προνοιακή πολιτική, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που προέκυψε από την αύξηση της ανεργίας, την απώλεια εισοδήματος, την εξάρθρωση του μικροεπιχειρείν.
Τέλος, αναδείξαμε, πλείστες όσες φορές, τις πολυποίκιλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, οι οποίες δυστυχώς παραμένουν έως και σήμερα, καθότι οι κυβερνώντες, εκούσια, δεν εκμεταλλεύτηκαν την ύφεση της έξαρσης της νόσου του κορωνοϊού, μεταξύ της α’ και της β’ φάσης της πανδημίας».