O Δήμος Πάτρας έχει αναλάβει να διευθύνει τις μελέτες, τις διαγωνιστικές, διαδικασίες και την όλη την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στου Φλόκα, που γίνεται πραγματικότητα σύμφωνα με το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας. Είναι ένα από τα πρώτα εργοστάσια, που γίνονται αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση.
Όταν αναλάβαμε το 2014 ανατρέψαμε τον υπάρχοντα τότε σχεδιασμό, που είχαν υπερψηφίσει οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Συγκεκριμένα καταργήσαμε την πολιτική της ανάθεσης σε εταιρείες με σύμβαση παραχώρησης ενός Φαραωνικού ιδιωτικοποιημένου Εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων 150.000 τόνων, ενώ οι ποσότητες είναι χαρακτηριστικά πολύ λιγότερες.
Η κατασκευή και λειτουργία αυτού του εργοστασίου θα πολλαπλασίαζε τα δημοτικά τέλη, εις βάρος του Πατραϊκού Λαού.
Ο Δήμος της Πάτρας προχώρησε σε νέο Σχεδιασμό, που παρά την γραφειοκρατία έφερε σε πέρας και ο οποίος μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή του Εργοστασίου στου Φλόκα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των δημοτών.
Η πολιτική κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής και η αγωνιστική στάση οδήγησε στο να μη επιβαρυνθούν οι δημότες της Πάτρα, όπως προβλέπονταν με νέα χαράτσια εκατομμυρίων, που θα δίνονταν ετησίως σαν κέρδη σε μεγάλες εταιρείες «επενδυτές», οι οποίες θα αναλάμβαναν το έργο.
Οι εργαζόμενοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, με επιμέλεια και με επιτυχία ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες και τις μελέτες για την κατασκευή του εργοστασίου. Απέδειξαν για μια ακόμα φορά, ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας μεγάλα έργα πρωτόγνωρης σημασίας και γι αυτό τους ευχαριστούμε.
Ο Δήμος Πατρέων παρέδωσε στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) του Νομού Αχαΐας τις μελέτες, υλοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου, επειδή ο ΣΥΔΙΣΑ δεν διαθέτει τεχνική και διαχειριστική επάρκεια. Αυτά στην συνέχεια υποβλήθηκαν, από το ΣΥΔΙΣΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το κράτος.
Ο σχεδιασμός του Δήμου οδηγεί στον κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας στα τέλη του 2023.