Τα έργα τέχνης που υπάρχουν σε 11 πλατείες της Πάτρας, με αγωνιστές του 1821 θα φωτιστούν αύριο Τετάρτη24 Μαρτίου.

Είχε προηγηθεί η καταγραφή τους από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συντήρηση των έργων αυτών.

Ήδη με την εποπτεία του Στάθη Λεοντή έγινε αποκατάσταση της προτομής του αγωνιστή του ’21 Παναγιώτη Καρατζά η οποία είναι έργο του ιδίου.

O φωτισμός αφορά συνθέσεις, αγάλματα, προτομές, αναθηματικές στήλες στις εξής πλατείες:

( Παναγιώτη Καρατζά) έργο του Ευστάθιου Λεοντή, στην πλατεία Ομονοίας

(Πολεμιστής του 1821) του Κώστα Δημητριάδη, στην Πλατεία Ομονοίας

(Γιαννιά Κωνσταντίνου) του Απόστ. Φανακίδη, στην πλατεία Μαρούδα

(Παπαδιαμαντόπουλου Ιωάννη) του Θ.Ι. Βασιλείου, στην πλατεία Φιλικής εταιρείας – Ταμπάχανα

(Τύμβος Επανάστασης) στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

(Καποδίστρια Ιωάννη) του Θ.Ι.Βασιλείου, στην πλατεία Ιωάννη Καποδίστρια – Μαρκάτο

(Γρηγορίου Ε’) του Στεφ. Ι. Αρμακόλα στην πλατεία Παντάνασσας

(Παλαιών Πατρών Γερμανού) του Αντων. Λ. Σώχου στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων,

(Παπαφλέσσα) στην πλατεία Παπαφλέσσα

(Τρείς Ναύαρχοι) του Ι. Δρακόπουλου στην πλατεία Τριών Ναυάρχων,

(Παπαδιαμαντόπουλος Ιωάννης - jean moreas) του Γεωρ. θεμ. Μαλτέζου στην πλατεία Τριών Συμμάχων

(Οδυσσέας Ανδρούτσος) στην πλατεία Βλατερού

Στόχος είναι μέσα και από τον νυχτερινό φωτισμό να αναδειχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκδοση σχετικού «οδηγού» διαδρομής στο κέντρο της πόλης, με περιγραφές και πληροφορίες που θα αφορούν στην προβολή γλυπτικών έργων που συνήθως προσπερνά το βλέμμα και διαφεύγουν της προσοχής μας.

Τον φωτισμό των έργων με αγωνιστές του ’21 που υπάρχουν στις πλατείες της πόλης επιμελήθηκε το τμήμα ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Τριάντα δύο τραγούδια, το περιεχόμενο των οποίων παραπέμπει άμεσα ή έμμεσα στην Επανάσταση του ’21, ακούγονται ήδη μέσα από τα μεγάφωνα του Δήμου Πατρέων.

Πρόκειται για τραγούδια εποχής (δημοτικά, αστικά κα λόγια), νεότερες και σύγχρονες συνθέσεις, βασισμένες πάνω σε στίχους της εποχής καθώς και εντελώς νέες δημιουργίες, μέσα από τι οποίες γίνεται αναφορά στο ’21 αλλά κατά κύριο λόγο αποτυπώνεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις πρόσφατες δεκαετίες.
Στην πρώτη κατηγορία υπάρχουν τραγούδια δημοτικά τα οποία αφορούν σε όλους τους οπλαρχηγούς ήρωες του ’21 (Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Γοβιός, Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, κ.λ.π.), ενώ για ορισμένους γίνεται αναφορά και στις μάχες ( Διάκος – Αλαμάνα, Μπότσαρης – Μεσολόγγι, Τζαβέλαινα – Σούλι).
Στην δεύτερη κατηγορία είναι τραγούδια τα οποία δεν είχαν άμεση σχέση με τον επαναστατημένο λαό αλλά με τους καθοδηγητές του, όπως «Ο Θούριος» του Φεραίου από τον Λεοντή, «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Σολωμού από τον Μαρκόπουλου, το «Εις Σάμον» από τις «Ωδαί» του Κάλβου από τον Θεοδωράκη, ήταν άγνωστα κείμενα στους αγράμματους μαχητές, ωστόσο περιγράφουν το πνεύμα καλύτερα.
Η τρίτη ενότητα - κατηγορία τραγουδιών, μπορεί να μην παραπέμπει άμεσα στην επανάσταση και τον αγώνα του ’21, αλλά η έμμεση επίκλησή ή απλά αναφορά σε αυτή και η σύνδεση της με την νέα πραγματικότητα και κατάσταση πραγμάτων, έρχεται να καταδείξει πως συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες απέκτησαν νέο ζυγό.
Παράλληλα ο Πολιτιστικός Οργανισμός στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 ετοιμάζει ένα αφιέρωμα στα Κλέφτικα Τραγούδια.
Στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21, το δικό της «στίγμα» θα αφήσει στην πόλη, αρχής γενομένης την παραμονή 24 Μαρτίου, η Μπάντα του Δήμου Πατρέων.

-Στις 18.00 η μπάντα θα βρίσκεται στην πλατεία Παπαφλέσσα. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις εξής πλατείες:

-18.30 Πλατεία Ταμπαχάνων ( Φιλικής εταιρείας)

-19.00 πλατεία Γιαννιά (Μαρούδα)

-19.30 πλατεία Ομονοίας – Στα δύο τμήματα

Από την πλατεία Ομονοίας η μπάντα παιανίζοντας θα φτάσει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

-Επόμενοι σταθμοί της μπάντας θα είναι:

-20.40 Τριών Ναυάρχων

-21.00 πλατεία Υψηλών Αλωνίων.