(Φωτ. αρχείου)
Πρώτο θέμα στην δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες το βράδυ, ήταν η διαμόρφωση του Ανατολικού Πάρκου στον Ριγανόκαμπο, με εισηγητή τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα.
Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, ανέφερε τα εξής:
«Η περιοχή του Ριγανόκαμπου, με έκταση 140 περίπου στρεμμάτων, λειτουργούσε από το Δήμο, από το 1973 έως το 1992, ως σκουπιδότοπος της πόλης. Η έκταση αυτή στις 7/9/1973 πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο, με κωδικό «Α.Β.Κ. 805Α Δημόσιο Ακίνητο».
Αυτό το ακίνητο, όπως και το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, πέρασε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και με το Ν. 4389/2016 έχει περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ. Α.Ε.
Η έκταση αυτή κυρώθηκε με την κατάρτιση του δασολογίου ως εν γένει δασική έκταση, με χαρακτηρισμό (ΑΝ) και (ΔΑ).
Βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή και εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Πατρέων (ΦΕΚ 358/30-12-2011), όπου προβλέπονται χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και έρευνας.
Ως δημοτική αρχή, διεκδικούμε από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τον δημόσιο χώρο των 140 στρεμμάτων του παλιού σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου, ώστε εκεί να δημιουργηθεί το Ανατολικό Πάρκο της πόλης μας, πράγμα που με ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ είχε ζητήσει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αρ. 11/28-4-2017 Απόφασή του.
Επί χρόνια έχουμε εισπράξει από τις Κυβερνήσεις ουσιαστικά άρνηση, καθώς επιδεικνύουν μια απαράδεκτη κωλυσιεργία στο να μας απαντήσουν στο αίτημα για απόδοση του χώρου, κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβαινε και με το αίτημα παραχώρησης του Παραλιακού Μετώπου.
Η Δημοτική Αρχή, εκφράζοντας την ομόφωνη θέση των συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, αλλά και του συνόλου των κατοίκων της πόλης μας, έχει προβεί σε πάρα πολλές ενέργειες για την παραχώρηση της πολύτιμης έκτασης, η οποία ανήκει δικαιωματικά στο λαό και όχι σε εταιρίες εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Οι περίπου 250.000 κάτοικοι του Δήμου Πατρέων διαθέτουν ελάχιστους ελεύθερους χώρους, ενώ χάνονται διαρκώς εκατοντάδες στρέμματα θεσμοθετημένων πλατειών, ακόμα και οδών, του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως. Αυτό συμβαίνει λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προχωρούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις των ιδιοκτητών της γης και να διασφαλίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι.
Γνωρίζετε ότι στις 26/1/2021, με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ζητήσαμε την παρέμβασή του και την πραγματοποίηση συνάντησης, προκειμένου να αποφασιστεί η παραχώρηση.
Επειδή τελευταία παρατηρήθηκαν δημόσιες παρεμβάσεις και ανακοινώσεις από διάφορους παράγοντες σε διαφορετική κατεύθυνση, θεωρούμε επιβεβλημένο να ξεκαθαριστεί για μία ακόμα φορά και από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο ότι:
- Ζητάμε από την κυβέρνηση, την άμεση παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων της χρήσης του χώρου για πενήντα (50) χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία του Ανατολικού Πάρκου της Πάτρας, με χρήσεις που συνάδουν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τον αναδασωτέο χαρακτήρα του.
- Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από προγράμματα οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.
- Να προκηρύξουμε σχετικό Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, όπως προβλέπεται και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021.
Καλούμε τους φορείς και τον λαό της πόλης μας να στηρίξουν αγωνιστικά τις σχετικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις που θα γίνουν, προκειμένου η Πάτρα να αποκτήσει, πέραν του Νότιου και το Ανατολικό Πάρκο.
Αυτή η στάση είναι καθοριστικός παράγοντας για να έχουμε επιτέλους θετικά αποτελέσματα».