Στις 17 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή ημερίδα του προγράμματος Intelligent Cities Challenge (ΙCC) με τίτλο «Αποτύπωση της Παρούσας Κατάστασης της Πόλης της Πάτρας σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό». Παρευρέθηκαν 38 προσκεκλημένοι εκπρόσωποι φορέων, παρουσιάστηκε το έργο και η ημερίδα έκλεισε με έναν κύκλο συζητήσεων και συντεύξεων μεταξύ της τοπικής συντονιστικής ομάδας του προγράμματος με φορείς της πόλης.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 2,5 ετών, βασίζεται στην επιτυχία της προγενέστερης πρωτοβουλίας του έργου Digital Cities Challenge, η οποία βοήθησε 41 πόλεις της ΕΕ (ανάμεσα τους και την Πόλη της Πάτρας) να αναπτύξουν ένα στρατηγικό όραμα και έναν οδικό χάρτη για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Οι συμμετέχουσες πόλεις του ICC είναι πρόθυμες να:

- γίνουν οι κινητήριες δυνάμεις για την ανάκαμψη της οικονομίας

- δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες

- ενισχύσουν τις πόλεις τους, τις βιομηχανίες τους και τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ

μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών, της επανειδίκευσης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Την ημερίδα χαιρέτισε η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ντάνα Ελευθεριάδου (DG Grow European Commission) η οποία τόνισε τη προστιθέμενη αξία του έργου σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, καθώς φέρνει μαζί στο ίδιο δίκτυο 130 πόλεις από όλο τον κόσμο ( www.intelligentcitieschallenge.eu ). Σκοπός του δικτύου είναι η έξυπνη, κοινωνικά υπεύθυνη και βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων μέσω προηγμένων τεχνολογιών.

  • «Οι πόλεις είναι οι πρώτες που χτυπήθηκαν από την πανδημία και θα έχουν τον πρώτο λόγο στο σχέδιο ανάκαμψης, σχεδιάζοντας το μέλλον τους με τους πολίτες στο κέντρο, στοχεύοντας σε πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη που θα υποστηριχτεί από τις ψηφιακές τεχνολογίες ενώ το Intelligent Cities Challenge θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε η κα Ελευθευριάδου. Πρόσθεσε επίσης οτι η Πάτρα συμμετέχοντας στο Digital Cities Challenge είναι ώριμη να δρέψει καρπούς από το Intelligent Cities Challenge. Έμφαση δίνεται κυρίως στην υλοποίηση έργων και η πόλη της Πάτρας έχει επαρκή ωριμότητα να αξιοποιήσει το πρόγραμμα, το οποίο παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι ώστε να μπορέσει η πόλη να υλοποιήσει μια λίστα από σημαντικά έργα.
  • Στη συνέχεια η τοπική ομάδα του ICC παρουσίασε την εικόνα και τις προοπτικές της πόλης, όπως έχει καταγραφεί από τις επιμέρους συζητήσεις. Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Γανός, Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού & Μελετών Δήμου Πατρέων και ICC Local Project Manager, αποτύπωσε τα αναμενόμενα οφέλη της Πόλης από το πρόγραμμα καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται με τη συμμετοχή της πόλης στο δίκτυο ICC. To PatraSmartCity: Αποθετήριο έργων στην πόλη της Πάτρας παρουσιάσθηκε απο τον κ. Θανάση Καλογερά, Διευθυντή Ερευνών του ΙΝΒΙΣ-ΕΚ ΑΘΗΝΑ, ενώ η Λένα Τσιπούρη, Ομότιμη Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ και ICC Patras Lead Expert, έκανε μια σύνθεση της εικόνας των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στην Πάτρα, όπως επικοινωνήθηκαν στην ομάδα από επιμέρους συναντήσεις και συνεντεύξεις με τους φορείς. Τέλος και με στόχο την συμμετοχή του ψηφιακού οικοσυστήματος, η Τάνια Πολίτη, εκπρόσωπος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και Επ. Καθ. Παν. Πελoποννήσου, παρουσίασε ερωτηματολόγιο με τα βασικά ζητήματα του ICC και τα αποτελέσματά του, δίνοντας το έναυσμα για την τελική συζήτηση.