Οι "Διεθνείς Ημέρες" γιορτάζονται για να σηματοδοτήσουν σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και της ιστορίας. Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το ψήφισμα 47/3, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.
Τονίζει το χρέος της Πολιτείας να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση αλλά και αναπτύσσονταςμε επιτυχία προγράμματαπρόληψης.
Η πανδημία COVID-19, που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και τη χώρα μας, έφερε στο προσκήνιο, με τον πιο σκληρό τρόπο, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.
Ανέδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας, του ρημαγμένου ΕΣΥ και τις αδυναμίες του τομέα της κοινωνικής προστασίας και υποστήριξης.
Οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειες τους βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που χρόνια εφαρμόζουν σε βάρος του λαού μας, ιδιαίτερα των εργαζόμενων και των αναπήρων, με αποτελέσματα τα 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες να βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής, μόνο 500 παιδιά με αυτισμό από τα 30.000 να πηγαίνουν σε κάποιο ειδικό κέντρο.
Κάθε χρόνο 4000 συνάνθρωποί μας καθίστανται παραπληγικοί λόγω της απουσίας πολιτικής πρόληψης της προστασίας της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, στο οδικό δίκτυο, στο σχολείο, στους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.
Κεντρικός και ζωτικός πυλώνας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κινητικά αναπήρων, είναι η καθολική τους πρόσβαση σε όλο το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, σε όλα τα αγαθά και σε όλες τις υπηρεσίες.
Πολλά χρόνια τώρα οι ανάπηροι και το κίνημά τους αγωνίζονται να καταστήσουν την Πάτρα πιο φιλική από κάθε άποψη για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, τους κινητικά αναπήρους και τα άτομα με αισθητηριακές βλάβες. Η τήρηση του σύγχρονου οικοδομικού κώδικα και της νομοθεσίας που επιβάλλει την προσβασιμότητα σε όλες τις νέες κατασκευές, δημόσιες και ιδιωτικές, υποχρεώνοντας παράλληλα τις όποιες δυνατές εργονομικές προσαρμογές στις ήδη υπάρχουσες και στο δομημένο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε ανθρώπινες πόλεις με πράσινο, ελεύθερους χώρους, άνετα πεζοδρόμια, προτεραιότητα στην ανάπτυξη δημόσιων ασφαλών και φτηνών μέσων μαζικής μεταφοράς, και γενικότερα πόλεις που να σέβονται τον άνθρωπο, το παιδί, τον ηλικιωμένο και ιδιαίτερα τον ανάπηρο.
Σε αυτόν τον αγώνα η Δημοτική Αρχή είναι συμπαραστάτης, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αναπήρων και παίρνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση επίλυσής τους.