Μία μέρα μετά τη συνάντηση, στο Υπουργείο Παιδείας, για το ΤΕΙ Πάτρας, ο Δήμαρχος Πατρέων, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε τα εξής:

Xθες όπως γνωρίζετε μεταβήκαμε στην Αθήνα προκειμένου να ζητήσουμε από το Υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε ό,τι αφορά την έδρα του υπό σύσταση ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αλλά και για το κρίσιμο θέμα της μεταφοράς σχολών και τμημάτων από την Πάτρα.

Η συνάντηση τόσο με τον Υφυπουργό παιδείας, όσο και με τον ειδικό σύμβουλο του Υπουργείου, αρμόδιο για το σχέδιο Αθηνά, μας αποκάλυψε πράγματα τα οποία μέχρι χθες δεν γνωρίζαμε και μας προκάλεσαν οργή σχετικά με τους χειρισμούς ορισμένων όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς, όπως αποδείχθηκε, κάποιοι ηθελημένα ή αθέλητα μας παραπληροφορούσαν, ρίχνοντας σκόνη.

Η συνάντηση με τον Υφυπουργό διάρκεσε 1 ώρα και ήταν κατατοπιστική μόνο για το θέμα του αμετακίνητου της έδρας. Παρά τις έντονές πιέσεις μας να γίνει η σύσκεψη παρόντων των καθηγητών των σπουδαστών και των εργαζομένων του ΤΕΙ, αλλά και να δοθούν διευκρινίσεις για την μεταφορά τμημάτων σχολών, ο κ. Παπαθεοδώρου παρέμεινε αμετακίνητος στην θέση του να μην αποκαλύψει τι περιλαμβάνει το προεδρικό διάταγμα για τις έδρες των σχολών.

Ευτυχώς που διεκδικήσαμε αμέσως μετά, τη σύσκεψη με τον κ. Λάσκαρη, παρουσία των εκπροσώπων του ΤΕΙ Πάτρας, η οποία διήρκεσε 3,5 ώρες γιατί εκεί μάθαμε λεπτομέρειες για τις έδρες των σχολών. Μάθαμε λεπτομέρειες για άλλα πράγματα από αυτά για τα οποία μας διαβεβαίωναν.

Γνωρίζαμε ότι μετά την ψήφιση του νόμου ο Υπουργός Παιδείας όπως αυτός εξουσιοδοτήθηκε πλέον με το νόμο, θα συνέτασσε προεδρικό διάταγμα στο οποίο θα ρυθμίζονταν πιθανές μεταφορές και μετακινήσεις σχολών.

Οι διαβεβαιώσεις που είχαμε από την διοίκηση του ΤΕΙ και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρό του, ήταν ότι η πρόταση του ΤΕΙ για τις έδρες των σχολών βρισκόταν υπό διαμόρφωση και μάλιστα την παραμονή της μετάβασής μας στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ συνεδρίαζε για αν θα διαμορφώσει τις δικές της προτάσεις τις οποίες επισήμως θα κατέθετε στον Υπουργό για την τελική διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος.

Αυτή την πρόταση του ΤΕΙ, η οποία δεν ήρθε ποτέ, περιμέναμε για να τη στηρίξουμε ως δημοτικό συμβούλιο και να απαιτήσουμε να υλοποιηθεί.

Προς έκπληξή μας, μεταβαίνοντας στη σύσκεψη ο υφυπουργός μας ανέφερε ότι το Προεδρικό διάταγμα έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα βρίσκεται στο ΣτΕ για επικύρωση.

Άρα βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων τα οποία κάποιοι γνώριζαν και εντέχνως τα απέκρυπταν από εμάς.

Αυτοί που γνώριζαν και δεν μίλαγαν, ή αγνοούσαν ενώ όφειλαν να γνωρίζουν, είναι πέρα από τη διοίκηση του ΤΕΙ και κάποιοι από τους εκπροσώπους μας στη Βουλή των Ελλήνων.

Οι οποίοι όχι μόνο δεν κινητοποιήθηκαν αλλά ήταν απόντες ακόμη και από τη χθεσινή κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας. Με εξαίρεση τους βουλευτές Νίκο Τσούκαλη και Μαρία Κανελλοπούλου που έδωσαν το παρών.

Υλοποιώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας και μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Σαλμά και τη διγλωσσία των κυβερνητικών παραγόντων, ανέλαβα την ευθύνη να μεταβούμε στο υπουργείο όχι μόνο για την έδρα, όπως θέλουν να παρουσιάζουν ορισμένοι, κάνοντας λόγο για παραβίαση ανοικτών θυρών, αλλά και για την παραμονή των σχολών ΣΔΟ και Κοινωνικής Εργασίας στην Πάτρα.

Υπενθυμίζω ότι μετά τη δική μου συνέντευξη ότι πηγαίνουμε στην Αθήνα μαζί με φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους, αργά το βράδυ της παραμονής της επίσκεψής μας υπήρξε η διάψευση επισήμως από την κυβέρνηση ότι η έδρα παραμένει στο ΤΕΙ.

Μήπως αν δεν κινητοποιούμασταν δεν θα την είχαμε αυτή τη διάψευση; Μήπως οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με ακαδημαϊκά αλλά με τοπικιστικά κριτήρια;

Αυτοί που μίλησαν για ανοικτές θύρες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή όπως μας ενημέρωσε ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων των ΤΕΙ της Πάτρας, αντιπροσωπεία φορέων της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται στην Αθήνα, στο Υπουργείο Παιδείας και διαμαρτύρονται, διεκδικώντας την έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Κάλεσα λοιπόν δημόσια στη συγκέντρωση στην Αθήνα όλους τους φορείς της Αχαΐας αλλά και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, για να δώσει ηχηρό παρών η περιοχή για τι ΤΕΙ της και να διεκδικήσει την παραμονή όλων των Τμημάτων. Τελικά – με εξαίρεση τους δύο Αχαιούς βουλευτές, τον κ. Μαρλαφέκα και τον κ. Γιανναδάκη που ήρθαν μαζί μας-, έλαμψαν δια τους απουσίας τους, τόσο οι βουλευτές του νομού, όσο και σύσσωμη η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και οι φορείς.

Θυμίζω ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη και έλεγε να στηρίξουμε τις προτάσεις του ΤΕΙ. Λυπάμαι που κανείς, ούτε ένας δεν ήρθε για να τις στηρίξει στην Αθήνα.

Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτή τη στάση.

Θέλω επίσης να καταθέσω τον προβληματισμό μου και σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του ΤΕΙ η οποία ήταν μεν παρούσα στην Αθήνα, αλλά δεν επέδειξε την απαραίτητη ζέση για την κινητοποίηση.

Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ενώ είχαν μισθωθεί τρία λεωφορεία, ένα με προσφορά του ΚΤΕΛ στο Δήμο και δύο από το ΤΕΙ, το πρωί διαπιστώσαμε ότι από τα τρία λεωφορεία ήρθε μόνο το ένα, αυτό του Δήμου.

Και στη συνέχεια, ενώ δεν διασαφηνίστηκε ποιος και για ποιο λόγο ακύρωσε τα δύο, η μαζικότητα της συμμετοχής ήταν αυτή που ανάγκασε τον πρόεδρο του ΤΕΙ να σπεύσει και να διαθέσει το πούλμαν του ΤΕΙ και ταυτόχρονα να μισθωθεί ένα ακόμη πούλμαν.

Από το βράδυ της παραμονής γινόταν από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ προσπάθεια απαξίωσης της κινητοποίησής μας.

Γιατί άραγε;

Αν δεν πηγαίναμε στην Αθήνα θα γνωρίζαμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα έχει σταλεί στο ΣτΕ και δεν επιδέχεται αλλαγές; Όχι. Θα αναμέναμε ακόμη την πρόταση του ΤΕΙ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο υπεύθυνος, αυτός που ολιγώρησε, αυτός που δεν στήριξε τους σπουδαστές και τους καθηγητές του ΤΕΙ, δεν είναι ο Δήμος ο οποίος σήμερα τελεί υπό κατάληψη.

Άλλοι φέρουν τη ευθύνη και όχι οι πολίτες της Πάτρας που επί τρεις ημέρες ταλαιπωρούνται και δεν μπορούν να έχουν τις υπηρεσίες που πρέπει.

Καλώ τους φοιτητές να αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που ανήκουν. Ο Δήμος ήταν εξαρχής στο πλευρό τους και θα συνεχίσει να είναι σε κάθε διεκδίκησή τους. Για να μπορέσει όμως να τους στηρίξει, θα πρέπει να είναι ανοικτός.