ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ ΜΕ ΣΚΕΑΝΑ

Συνάντηση του Δήμου με τον ΣΚΕΑΝΑ (Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Αχαΐας), για τα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και καθαριότητας της πόλης, έγινε χθες, Πέμπτη 14 Ιουλίου.

Συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος, ο Διευθυντής Καθαριότητας - Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Παναγιώτης Λέμης, προϊστάμενος του Τμήματος Καθαρισμού Κοινοχρήστων Χώρων και Ειδικών Συνεργείων, Γιώργος Στροφύλας και εκ μέρους του ΣΚΕΑΝΑ, ο Πρόεδρος, Τάσος Γιατράς, ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Κούλης και η γραμματέας, Ράσια Πετροπούλου.

Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε για τον προγραμματισμό του Δήμου, όσον αφορά στη Διαλογή στην Πηγή των απορριμμάτων και τη συμβολή των επαγγελματιών.

Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την προμήθεια των καφέ κάδων και των ειδικών απορριμματοφόρων θα γίνει εγκατάσταση καφέ κάδων σε επαγγελματικούς χώρους παραγωγής βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφών, οπωροκηπευτικών κλπ) και σταδιακά από κατοίκους σε επιλεγμένες περιοχές του Δήμου. Τα βιοαπόβλητα, που θα συγκεντρώνονται μαζί με τα θρυματισμένα κλαδέματα, θα οδηγούνται στην κομποστοποίηση.

Από το Φθινόπωρο, στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου θα εγκατασταθούν γωνίες ανακύκλωσης δύο και τριών ρευμάτων, όπου θα συλλέγονται ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρισμένα, από τους επαγγελματίες και τους κατοίκους, με βάση τις οδηγίες και την ειδική σήμανση των ημιυπόγειων κάδων.

Σε επόμενο στάδιο, με τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα εγκατασταθούν και άλλες γωνιές ανακύκλωσης κυρίως σε πλατείες της πόλης.

Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε επίσης για την άρνηση της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) να ανανεώσει συμβάσεις συνεργασίας με Δήμους της χώρας, που έληξαν ή λήγουν οι συμβάσεις τους για την ανακύκλωση (Μπλε κάδοι). Η ανακύκλωση συσκευασιών (Μπλε κάδοι) είναι υποχρέωση των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται συσκευασμένα προϊόντα. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη εισφοροδιαφυγή (πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ) από τις υπόχρεες εταιρείες και είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν επιβάλει την καταβολή των εισφορών, αφού τις έχουν εισπράξει από τον καταναλωτή.

Τέλος, κατά τη συνάντηση, διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο καθαριότητας της πόλης και συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας για τις απαιτούμενες, επί μέρους παρεμβάσεις με σκοπό την βελτίωση της εικόνας της πόλης.