ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ

Με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρο Τουλγαρίδη, συναντήθηκε Ειδική Αποστολή, με επικεφαλής την  Barbara Kauffmann, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου, την Παρασκευή 10 Ιουνίου, προκειμένου να δουν από κοντά το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του.

Ο Δήμαρχος και ο κ. Τουλγαρίδης, είχαν την ευκαιρία να τονίσουν για μια ακόμα φορά, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και καλούνται να διαχειριστούν οι υπηρεσίες του Δήμου και του ΚΟΔΗΠ, επειδή είναι δυστυχώς, πολυπληθείς οι ευάλωτες ομάδες της πόλης μας. Ανέλυσαν επίσης, το κοινωνικό γίγνεσθαι της Πάτρας, τις επιπτώσεις από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, την πανδημία και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Έδωσαν έμφαση στο καθήκον του Δήμου να είναι δίπλα στις ευάλωτες ομάδες, αλλά και στο καθήκον των κυβερνήσεων σταματήσουν τους πολέμους που οδηγούν στη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Στελέχη και εργαζόμενοι του ΚΟΔΗΠ ανέλυσαν από την πλευρά τους, το πώς ανταποκρίθηκε ο Οργανισμός στις συνθήκες πανδημίας, περιέγραψαν τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Κοινότητας στους εξυπηρετούμενους και την άρρηκτη δικτύωση με τις Δομές Αστέγων και τη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών, με στόχο την ολιστική παροχή υπηρεσιών. Η κυρία Kauffmann και τα υπόλοιπα μέλη της Ειδικής Αποστολής, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το Κέντρο Κοινότητας.

 

Η κυρία Kauffmann επίσης, αναζήτησε κι έλαβε απαντήσεις για τις δράσεις του Παραρτήματος Ρομά, αναφορικά με την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας, πρόνοιας, κατάρτισης και τη δικτύωση με επιμέρους τοπικούς φορείς, με έμφαση στο πρόσφατο πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την εκπαίδευση παιδιών Ρομά.

 

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες, ο Δήμαρχος Πατρέων και ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ εξέφρασαν την αδιαμφισβήτητη ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, δεδομένης της καθοριστικής συμβολής τους στην καταπολέμηση των συνθηκών φτώχειας και το αξιόλογο έργο που επιτελούν. Την ανάγκη μόνιμης, σταθερής χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

 

Στην Ειδική Αποστολή, συμμετείχαν επίσης, ο Δημήτρης Σκάλκος Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, η Άλκηστις Σταθοπούλου, επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας, στελέχη της ΜΟΔ και του ΚΟΔΗΠ.

 

Ο ΚΟΔΗΠ λειτουργεί το διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας 4 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και της Καταπολέμησης της Φτώχειας και των Διακρίσεων» με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ, ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

(Φωτ. Αρχείου - Κέντρο Κοινότητας, ιατρική εξέταση και εμβολιασμός παιδιών ρομά τον περασμένο Μάρτιο)