Μια Κυριακή από αυτές που γράφονται ανεξίτηλα στην καρναβαλική μνήμη και δεν έχει σχέση με καμιά όλου του χρόνου ήταν αυτή της 19ης Φεβρουαρίου που συντόνισε όλη την πόλη στους ρυθμούς και τη σαγήνη του Καρναβαλιού των Μικρών.

Μέρα σχόλης για τους μικρούς αλλά όχι όποια και όποια. Ήταν η μέρα της μεγάλης γιορτής τους που τόσο περίμεναν μετά από δυο χρόνια που η πανδημία στέρησε τις παρελάσεις τους.

Και ήταν εκεί να την τιμήσουν με ανεπανάληπτο τρόπο όπως μόνο η δική τους αφοπλιστική ενέργεια, χαρά, ξέφρενη επιθυμία για τη χαρά της ζωής μπορεί.

Ο εξαιρετικός καιρός στάθηκε σύμμαχος απλώνοντας το χαμόγελό του σε πλήρη αναλογία με το πλατύ χαμόγελο των μικρών που διαγραφόταν στα χαρούμενα πρόσωπά τους και υποκλίθηκε στο μεγαλείο, το κέφι, τον αυθορμητισμό και τη δημιουργική αύρα των παιδιών και των συνοδών τους που ξεπέρασαν σε συμμετοχή κάθε προηγούμενο.

Πάνω από 15000 καρναβαλιστές έκαναν τα μαγικά τους και παρέλασαν με το παραμυθένιο δικό τους Καρναβάλι παραδίδοντας για μια ακόμη φορά μαθήματα υψηλής καρναβαλικής παιδείας. Συνεπήραν μικρούς και μεγάλους  με την γνησιότητα, την αυθεντικότητα, την ζωντάνια, την αθωότητα, την ανεμελιά, τους χορούς, τα γέλια, τα νάζια, τα λαχανιάσματα και τα τρεχαλητά τους. Αναστάτωσαν όλη την πόλη με εκκίνηση την πλατεία Ομονοίας και μαζί με τους συνοδούς τους ξεχύθηκαν σε ένα χείμαρρο φαντασίας, έμπνευσης, ευρηματικότητας, παιχνιδιού, ευαισθησίας πλημμυρίζοντας την Γούναρη, την Κορίνθου και την πλατεία Γεωργίου περιμετρικά (με κατάληξη και έξοδο στην Κορίνθου από Ερμού και Αγ. Νικολάου) και αποτύπωσαν χρώματα, ήχους, φωνές και ενεργοποιώντας ένα ανεπανάληπτο μωσαϊκό αισθήσεων. Με τις περίτεχνες και αισθητικά υποδειγματικές στολές τους, τα εξαίσια καπέλα τους, τις πανέξυπνες μικροκατασκευές τους παρέλασαν σε ένα ξέφρενο ποτάμι χαράς, τεκμηριώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εξέχουσα και πρωτεύουσα θέση που δικαιωματικά κατέχει το Καρναβάλι των Μικρών μέσα στο Πατρινό Καρναβάλι.

Με θετική ενέργεια, χιουμοριστική διάθεση, πρωτότυπες ιδέες και με γοργά καρναβαλικά βήματα, οι μικροί καρναβαλιστές εξέπεμψαν σινιάλο εξωστρέφειας και ελπίδας σε όλη την Ελλάδα. Η διασκέδαση και η ευθυμία διατηρήθηκαν μέχρι αργά, πολύ μετά τις πάνω από 2,5 ώρες διάρκεια της παρέλασης, σε ένα τρελό πάρτυ με αμείωτο χορό, αστείρευτο κέφι και καρναβαλική έξαψη που ξεχείλιζε και απλώθηκε στους δρόμους και στα κέντρα της Πάτρας.

Η παρέλαση χαρακτηρίστηκε από εξαιρετική ροή, χωρίς χάσματα και άνοιξε με καρναβαλιστές με τροχοπέδιλα του Πατραϊκού Ομίλου Τροχοπέδιλων και τη Δημοτική Μουσική να παιανίζει αποκριάτικα τραγούδια και σκοπούς. Ακολούθησαν πεζοί η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή, μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ και της Γνωμοδοτικής και Κριτικής Επιτροπής, η Βασίλισσα και η τελάλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, καθώς και οι πρόεδροι των συλλόγων των Σοκολατοριχτών.

Ευθύς αμέσως το ποτάμι των χιλιάδων μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών κατανεμημένο στις ομάδες συμμετοχής (της Πάτρας και εκτός Πατρών) με τα άρματα του Δήμου και τα 2 άρματα ομάδων συμμετοχής να πορεύονται ως δείκτες κεφιού καθ΄ όλη την έκταση της παρέλασης. Η «Σαρανταποδαρούσα» με το βιβλίο της, το  «Φεγγάρι» και το «Ιγκουάνα» ήταν τα νέα άρματα του Δήμου, ενώ παρέλασαν και παλαιότερα όπως ενώ ο «Καρναβαλάκος», το άρμα της Αιμοδοσίας με τη «Μάγισσα» και το «Σκυλάκι».

Συμμετείχαν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, σχολές χορού, τοπικοί εκπολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, η «Κιβωτός της Αγάπης Γαλήνη» Αναπήρων Παίδων, τα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, ο Σύλλογος με Νοητική Στέρηση «Μαχητές» που συγκίνησαν με τα μαθήματα ζωής που μας έδωσαν, καθώς και ελεύθερες συμμετοχές.

Στο τέλος της παρέλασης τα τρία άρματα του σοκολατοπόλεμου, επιφύλαξαν για τους θεατές τις δημοφιλείς σοκολατορίψεις αποχαιρετώντας τους με τον πιο γλυκό και εύγεστο τρόπο.

Mπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης υποδεχόταν τους μικρούς καρναβαλιστές συγχαίροντας αυτούς και τους συνοδούς τους.

Ήταν μια μεγαλειώδης παρέλαση που γένισε την πόλη με πολύχρωμες, ζωηρές εικόνες, στιγμιότυπα αυθεντικού Καρναβαλιού, δροσερά μουτράκια, κεφάτα χαμόγελα,  ελπίδες και όνειρα που με αφορμή την Αποκριά πήραν σάρκα και οστά. Ένα πολύβουο μελίσσι των  ομάδων συμμετοχής που εντυπωσίασαν με το αστείρευτο μεράκι και τον ενθουσιασμό τους.

Με τους μικρούς το Πατρινό Καρναβάλι παίρνει μια πρωτόγνωρη λάμψη. Η μεγάλη γιορτή της Πάτρας δεν έχει ηλικία, γίνεται πολύ «μεγάλο» αφού έχει τους μικρούς.