ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΜΙΛΙΑ Β40 23-1-2023

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συμμετέχει, μετά από σχετική πρόσκληση, στην πρώτη θεσμοθετημένη Σύνοδο Δημάρχων για τις πόλεις – μέλη του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα, ένα χρόνο μετά την ιδρυτική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπουλη.

 

Ο Δήμαρχος, στην ομιλία του, ανέφερε τα εξής:

 

«Αγαπητοί Δήμαρχοι,

          Ένα χρόνο μετά τη συνάντησή μας στην Κωνσταντινούπολη, βρισκόμαστε στην Αθήνα, έχοντας μπροστά μας επιπλέον σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και τη βιώσιμη, ισόρροπη ανάπτυξη των πόλεών μας, την ευημερία των λαών μας.

Όσοι είμαστε σήμερα εδώ, οφείλουμε να στείλουμε μήνυμα στους λαούς των πόλεών μας, των χωρών μας, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε πολέμους, ούτε να αφήσουμε να διεξάγεται συνολική επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς μας, να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτοί που δημιουργούν τον πλούτο στις πόλεις μας, στις χώρες μας, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, να απολαμβάνουν και τα αγαθά των κόπων τους. Να μην επιτρέψουμε την καταστροφή του πλανήτη μας.

          Η σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, στο έδαφος της Ουκρανίας, δεν είναι «θέαμα», είναι φρίκη, χάνονται ζωές, προκαλείται ατελείωτη καταστροφή, «για τ’ αφέντη το φαϊ», όπως λέει ο ποιητής μας, Κώστας Βάρναλης, για τους ανταγωνισμούς δηλαδή των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

          Είναι ορατός ο κίνδυνος καταστροφής του πλανήτη μας, εμπλοκής των χωρών μας στον πόλεμο. Η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τα νέα επεισόδια στο Κόσσοβο, καθώς και άλλες «εστίες» που έχουν αναζωπυρωθεί ή θα αναζωπυρωθούν, μπορούν να ανάψουν τη φωτιά του πολέμου μεταξύ των χωρών μας. Μια τέτοια εξέλιξη, οφείλεται στην αντιπαράθεση των αστικών τάξεων και των συμμαχιών τους, με τις ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ να αποτελούν τον ένα πόλο και τη Ρωσία με την Κίνα να αποτελούν τον άλλο πόλο, ενώ και οι χώρες μας έχουν διαλέξει το στρατόπεδό τους.

Το τίμημα, όπως και παλιότερα, θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, που σέρνονται κάτω από την σημαία των συμφερόντων των αστικών τάξεων. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, είναι κοινός ο αγώνας τους για επιβίωση, ικανοποίηση των αναγκών τους, εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

          Παράλληλα, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, βιώνουν σήμερα χειρότερες συνθήκες ζωής και εργασίας, σε σχέση με τις αρχές του αιώνα, εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούνται για χάρη των κατόχων του πλούτου, των πολυεθνικών, των μονοπωλίων.

          Ο πατραϊκός λαός, ο ελληνικός λαός, αλλά και οι λαοί των Βαλκανίων, βιώνουν μεγάλες αντιφάσεις, καθώς τη στιγμή που τα επιτεύγματα της επιστήμης είναι στο απόγειό τους, οι ίδιοι υφίστανται την ενεργειακή φτώχεια, δεν έχουν πρόσβαση σε θέρμανση, ψύξη, χρήση οικιακών συσκευών, ακόμα και φωτισμό, με συνέπεια να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

          Ο πληθωρισμός έχει εξακοντιστεί στα ύψη, συρρικνώνει το ήδη μειωμένο εισόδημα των εργαζομένων, δημιουργείται ακόμα και επισιτιστικό πρόβλημα, λόγω της συνολικότερης ακρίβειας. Καταστρέφονται χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι. Αυξάνεται η συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια.

          Ταυτόχρονα, ο καπιταλισμός εκμεταλλεύεται η φύση ληστρικά, εξαντλεί και καταστρέφει τον πλούτο της. Οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν, γιατί ο πλανήτης μεταμορφώνεται, πράγμα που δεν συμβαίνει τυχαία. Αν δεν κυριαρχήσουν στη διακυβέρνηση του πλανήτη οι δυνάμεις της εργασίας, ώστε να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, σύνεση στη διαχείριση των φυσικών πόρων, θα έχουμε τραγικές συνέπειες.

Αγαπητοί Δήμαρχοι,

          Δεν αρκεί, εμείς που εκπροσωπούμε τους κατοίκους των πόλεών μας, να περιγράφουμε αυτά που γνωρίζει όλη η κοινωνία. Χρειάζεται να ονοματίσουμε τον ένοχο, που δεν είναι άλλος από ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, που για τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου, σπέρνει τη δυστυχία σε εκατομμύρια.

          Μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ευτυχία των κατοίκων των πόλεών μας, των χωρών μας, αν βρεθούμε στη σωστή πλευρά, αν είμαστε δίπλα στους λαούς, ενάντια σ’ αυτούς που με γνώμονα την κοινωνικοοικονομική κυριαρχία τους, μπορούν να οδηγήσουν τον πλανήτη στον όλεθρο.

          Σας ευχαριστώ».