ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Ολοκληρώθηκε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), η διανομή τροφίμων για το Πάσχα, που πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία φορά στον ανακαινισμένο χώρο του Παντοπωλείου (Ελ. Βενιζέλου 38 και Σολωμού).

 

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζει πλέον, περίπου 1.000 οικογένειες του Δήμου μας, που  περιλαμβάνουν  περισσότερα από 2.500 άτομα, μεταξύ των οποίων και  οικογένειες προσφύγων από την Ουκρανία και τρίτες χώρες, που έχουν ενταχθεί στην Δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Επιπλέον ενισχύθηκαν οικογένειες Ρομά, που διαμένουν σε καταυλισμούς του Δήμου της Πάτρας (οι οποίες δε λαμβάνουν ΚΕΑ και ΤΕΒΑ).

Οι άποροι, δυστυχώς, συνεχώς αυξάνονται, απόρροια της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής όλων διαχρονικά των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων,  που θυσιάζουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των «λίγων», των μεγαλοεπενδυτών, τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων.

Πέρυσι ήταν ενταγμένες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, περίπου 900 οικογένειες και προ πενταετίας περίπου 500.

Παράλληλα με τη δομή  Συσσιτίων διανέμονται καθημερινά περισσότερες από 200 μερίδες φαγητού (δύο γεύματα καθημερινά), σε άτομα και οικογένειες, που για κάποιους λόγους δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν μαγειρεμένο φαγητό  (αναπηρία, ασθένεια, χωρίς ρεύμα, άστεγοι κ.λπ.).

 

Ο ΚΟΔΗΠ, προσπαθεί να στηρίξει όσο το δυνατό περισσότερους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται στη δυσχερέστερη θέση, ιδιαίτερα στην εποχή της ακρίβειας και του πρωτόγνωρου πληθωρισμού που ζούμε. Αυτό γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι ευκαιριακά,  όπως γίνεται σε άλλους Δήμους, που διανέμουν τρόφιμα, όταν εξασφαλίσουν δωρεές.

 

Βέβαια, αυτό συμβαίνει γιατί η προμήθεια των προϊόντων γίνεται συνεχώς και κυρίως από  πόρους του Δήμου Πατρέων και ενισχύεται με  δωρεές και χορηγίες. Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αφορά ΜΟΝΟ λειτουργικά έξοδα της δομής και μισθοδοσία προσωπικού και όχι τα είδη που προσφέρονται στους πολίτες.

 

Τα σχετικά κονδύλια που δαπανώνται από τον Δήμο μας είναι πολύ  μεγάλα και οφείλει η κυβέρνηση να  απαντήσει στα δεκάδες αιτήματα  μας για χρηματοδότηση αυτών των δομών. Σε διαφορετική περίπτωση,  με την αύξηση της φτώχειας, δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες των άπορων συνανθρώπων μας.

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά και το σύστημα που υπηρετούν, που ευθύνονται για την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση του λαού μας, έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν, να χρηματοδοτήσουν τους Δήμους, για την στήριξη των άπορων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί μας παρακρατούν εκατομμύρια ευρώ, που όφειλαν με βάση τους νόμους τους να μας αποδώσουν.

Εκείνο όμως, που χρειάζονται αυτοί οι συμπολίτες μας, όπως άλλωστε και ο λαός μας συνολικά για να ορθοποδήσουν, είναι αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα, κατάργηση της φοροληστείας, του ΦΠΑ, των τελών στην ενέργεια, στα καύσιμα, του ΕΝΦΙΑ, στην κατεύθυνση της ανατροπής της διαχρονικά εφαρμοζόμενης πολιτικής από τις κυβερνήσεις, που τα «παίρνουν» από το λαό για να θησαυρίζουν οι λίγοι. Να πληρώσουν αυτοί που κατέχουν τον πλούτο.

 

Η Δομή παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο - Συσσίτια του Δήμου Πατρέων λειτουργεί από τον Κοινωνικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ" και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ 2014- 2020.