Ανακοινώσεις Δημοτικών Παρατάξεων

23-12-2020

ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Πάτρα 23 Δεκεμβρίου 2020

Σε πολύ δύσκολες συνθήκες έρχονται οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με την υγεία του καθενός να απειλείται, με την ανέχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια να πολιορκεί το κάθε σπίτι Όχι, δεν ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση, θα βοηθήσει, θα περιθάλψει τους αδύνατους. Δεν ελπίζουμε ότι θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά την πανδημία, όπως δεν το έκανε και μέχρι τώρα. Η πολιτική της εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, όχι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το απέδειξε σε κάθε ευκαιρία. Και θα συνεχίσει να το κάνει, γιατί έτσι ανταποκρίνεται στα ταξικά συμφέροντα όσων στην ουσία εκπροσωπεί.

Σε αυτές τις συνθήκες, ευχόμαστε σε όλους τους συμπολίτες μας, να διαφυλάξουν την υγεία τους, το πιο πολύτιμο αγαθό, τον μόνο σύμμαχο τους στο δύσκολο μέλλον που θα ακολουθήσει. Τους παροτρύνουμε να δείξουν τον μέγιστο βαθμό αλληλεγγύης και βοήθειας σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν γύρω μας, εμείς να έχουμε όπλο μας την ανθρωπιά και την κατανόηση.

Θα μας χρειαστούν αυτές οι αρχές για να πολεμήσουμε όλες τις δυσκολίες. Για να βγούμε τελικά, εμείς οι απλοί άνθρωποι, οι άνθρωποι της βιοπάλης οι νικητές. Για να διεκδικήσουμε τα κοινωνικά μας δικαιώματα, να μην επιτρέψουμε σε ότι αντιδραστικό και νεοφιλελεύθερο να εγκαταστήσει την κυριαρχία του στη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας. Να αποτρέψουμε σε κάθε φασιστική ιδεολογία και αντίληψη, να μας απειλεί γυρίζοντας δεκαετίες πολλές πίσω την ιστορία. Να πιστέψουμε στη δύναμη των αγώνων, στην αυτοπεποίθηση της αλήθειας των ιδεών μας.

Ευχόμαστε το ίδιο, σε κάθε δημοκρατικό συμπολίτη μας, σε καθέναν που διαπνέεται από τις αρχές της Αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Παρά τις, πολλές ίσως, διαφορές μας, η ζωή μας δείχνει τον δρόμο της ενότητας και της αλήθειας. Θα τον κερδίσουμε!

Ευχόμαστε σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά υγεία, αλληλεγγύη, προκοπή! Ευχόμαστε αισιοδοξία και ελπίδα!

Καλή και πολλή δύναμη! Καλή χρονιά!

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

18-12-2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Ο Δήμαρχος Πατρέων «φιμώνει» τους Δημοτικούς συμβούλους

Οι παρακάτω υπογράφοντες είμαστε όλοι Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πατρέων. Οι Πατρινοί δημότες μάς έδωσαν την εντολή, με την ψήφο τους. Μας καταργεί, όμως, ο Δήμαρχος, με την πολιτική, τις αποφάσεις και τις δηλώσεις του. Το έχει κάνει και στο παρελθόν, το έκανε και πρόσφατα με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο:

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Πατρέων, κ. Πελετίδης, δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν προτίθεται να υλοποιήσει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Διαδημοτικού φορέα της διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, όπως υποχρεούται θεσμικά και νομικά. Συμπλήρωσε μάλιστα πως μόνο από την ψήφο των Πατρινών στις τελευταίες εκλογές δεσμεύεται, ξεχνώντας πως στο λαό μειοψήφησε και ακυρώνοντας κατάφορα τη λειτουργία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου μας. Ο δε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μελάς, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, υπερθεμάτισε καταλογίζοντας προβοκατόρικο ρόλο στις Δημοτικές παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Πρόκειται περί σοβαρής θεσμικής εκτροπής.

Ζητάμε από τον Δήμαρχο Πατρέων και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ανακαλέσουν τις δηλώσεις τους, να σεβαστούν το νόμο, τους θεσμούς, τον όρκο τους και το ανώτατο βουλευόμενο όργανο της πόλης. Τους ζητάμε να «επιστρέψουν» στη Δημοκρατία. Αν δεν το κάνουν, προβληματιζόμαστε έντονα για την από εδώ και πέρα συμμετοχή μας, ως «φιμωμένοι» κομπάρσοι, σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που του έχουν στερήσει το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τη δημοκρατική λειτουργία.

Οι «καταργημένοι» Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πατρέων

  • Αθανασόπουλος Θανάσης
  • Αλεξόπουλος Γρηγόρης
  • Βορίσης Διονύσης
  • Γρηγόρης Ηλίας
  • Δημακόπουλος Φώτης
  • Δούρος Θάνος
  • Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης
  • Θεοδωρόπουλος Νίκος
  • Καυκάς Γιώργος
  • Κουνάβης Αντώνης
  • Μοίραλης Νίκος
  • Μπακαλάρος Χρήστος
  • Νικολάου Ανδρέας
  • Νικολόπουλος Νίκος
  • Ντρίνιας Θεόδωρος
  • Ξυλιάς Θόδωρος
  • Παπαδημάτος Νίκος
  • Ρώρος Γιώργος
  • Σβόλης Κώστας
  • Σιαδήμας Βασίλης
  • Σολωμού Κατερίνα
  • Στανίτσας Χαράλαμπος
  • Τζανάκος Νίκος
  • Τριανταφυλλόπουλος Ναπολέων
  • Τσιμπούκης Γιάννης
  • Φιλοπούλου Μαρία
  • Χρυσανθακόπουλος Αλέκος
  • Ψωμάς Πέτρος

14-12-2020

Εθελοντική αιμοδοσία από το ΣΠΙΡΑΛ, στο πλαίσιο μιας εβδομάδας προσφοράς και αλληλεγγύης από την παράταξη

Όπως και κατά τη διάρκεια του πρώτου απαγορευτικού, την περασμένη Άνοιξη, έτσι και τώρα, η δημοτική παράταξη «σπιράλ» επιλέγει να διοργανώσει δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς, καλύπτοντας -στο βαθμό που της αναλογεί- ανάγκες συνδημοτών. Η πανδημία, τα μέτρα και η νέα παρατεταμένη περίοδος απαγορεύσεων έχουν δημιουργήσει νέες έκτακτες συνθήκες στην τοπική μας κοινωνία, ενώ και ο ερχομός των εορτών φωτίζει αλλιώς τα κενά των δομών. Την πρωτοβουλία και ευθύνη υλοποίησης των δράσεων έχει η Ομάδα Εργασίας #κοινωνία της παράταξης.

Το σπιράλ αποφασίζει να συνδράμει με τα μέλη και τους φίλους του προς διάφορες κατευθύνσεις. Ανακοινώνει, όμως, μόνο τις δράσεις που αποτελούν ανταπόκριση της παράταξης σε δημόσιες προσκλήσεις, απευθύνοντας με τη σειρά του κάλεσμα προς όλους τους πατρινούς, προκειμένου να συνεισφέρουν το λίγο τους με στόχο να προκύψει το πολύ. Δύο τέτοιες δράσεις είναι μία Εθελοντική Αιμοδοσία και η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης που προορίζονται για παιδιά.

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, από τις 4.30μμ μέχρι τις 7.30μμ, σε ισόγειο χώρο της Υψηλάντου 100, στο κέντρο της Πάτρας, η δημοτική παράταξη διοργανώνει την Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Η ανάγκη για αίμα είναι μεγάλη και διαρκής. Υπενθυμίζεται πως το σπιράλ λειτουργεί από τον Απρίλιο ως Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών (με κωδικό 15400). Η δράση είναι ανοικτή προς όλους όσοι θέλουν να συνεισφέρουν.

Το πλήρες μήνυμα της παράταξης έχει ως εξής: «Ξεκινάμε από τους κύκλους μας. Βασιζόμαστε στον άνθρωπο, Δίνουμε αίμα. Η αιμοδοσία είναι ο κύκλος της ζωής. Γίνε μέρος του κύκλου. Εθελοντική αιμοδοσία από το σπιράλ. Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, 4.30μμ–7.30μμ, Αλεξάνδρου Υψηλάντου 100. Γίνε εθελοντής αιμοδότης».

Θα προηγηθεί συλλογή τροφίμων και παιχνιδιών για τα παιδιά της «Κιβωτού της Αγάπης», σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχουν ανακοινωθεί από την διοίκηση του ιδρύματος. Ο ίδιος χώρος (Υψηλάντου 100) θα είναι ανοιχτός για τη συγκεκριμένη δράση, όλες τις καθημερινές αυτής της εβδομάδας (Δευτέρα με Παρασκευή), από τις 4.30μμ έως τις 7.30μμ, αναμένοντας τις προσφορές μελών και φίλων.

Σημειώνεται πως, λόγω των εν ισχύ μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι μετακινήσεις πολιτών για τις εν λόγω δράσεις μπορούν να γίνουν με τους κωδικούς 1 (για την αιμοδοσία) και 4 (για την παροχή των ειδών).

10-12-2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 9ηςΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Προσπερνάμε την άκομψη συμπεριφορά, στο τέλος μάλιστα της συνεδρίασης, ορισμένων παρατάξεων και των επικεφαλής τους. Αυτή η συμπεριφορά δεν μας διακρίνει και δεν μας διέκρινε ποτέ, αλλά θα μπορούσαμε υπό όρους να την κατανοήσουμε. Εξηγούμαστε: Σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ερωτήσεις προς την Δημοτική Αρχή έχει δικαίωμα να υποβάλλει ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος. Ακόμα και αν οι ερωτήσεις είναι για αυτονόητα και παγκοίνως γνωστά θέματα ή απλά γίνονται για αντιπολιτευτική εντυπωσιοθηρία. Η Δημοτική Αρχή απαντά δια των στελεχών της ή την ίδια στιγμή ή επιφυλάσσεται να απαντήσει γραπτά. Είναι μια διαδικασία μόνο μεταξύ ερωτώντος Δημοτικού Συμβούλου και Δημοτικής Αρχής.

( Επί της ουσίας, η Ανυπότακτη Πολιτεία έχει προτείνει, οι ερωτήσεις να υποβάλλονται γραπτά, να κοινοποιούνται σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους από τον Πρόεδρο και με τον τρόπο αυτό να υπάρχει για όλους δέσμευση και ευθύνη.)

Τί έγινε χτες;

Προφανώς ή και για άλλους λόγους, οι ερωτώντες δεν ικανοποιούνταν από τις απαντήσεις και διέκοπταν σε υψηλούς τόνους τον Δήμαρχο. Απλό: Ο απαντών έχει δικαίωμα στην απάντηση, ο ερωτών πιθανόν να μην ικανοποιηθεί και όλοι κρίνονται.

Επαναλαμβάνουμε. Εμείς μπορούμε να κατανοήσουμε την ένταση και τις υπερβολές. Αλλά να πούμε την αλήθεια! Να αναδείξουμε την πολιτική που εμφανώς αποκρύπτεται.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν: Η πρώτη: Την σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος. Επί αυτής δώσαμε στην δημοσιότητα μόλις στις 24/11 την άποψη μας και δεν θα επανέλθουμε.

Η δεύτερη: Για τους «ωφελούμενους» της κοινωφελούς εργασίας, ο κ Ρώρος ισχυρίζεται ότι ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να τους μονιμοποιήσει! Λαϊκισμός και ψεύδος! Κανένας δεν θα μπορούσε να το κάνει. Ούτε ο Πελετίδης ούτε ο Ρώρος. Η Κυβέρνηση, η παρούσα και οι προηγούμενες, διαχειρίζονται τους συμβασιούχους των εξευτελιστικών αμοιβών, της μακροχρόνιας ανεργίας, οι Κυβερνήσεις αρνούνται την κάλυψη των Δήμων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, αυτές θέλουν τους ανέργους όμηρους και ζητιάνους. Δεν το ξέρει αυτό ο κ. Ρώρος; Το ξέρει. Γιατί το αποσιωπά; Ποια πολιτική υπηρετεί; Τίνος γίνεται ουραγός;

Η Τρίτη: Γιατί δεν γίνεται από τον Δήμο διανομή Τάμπλετ στους μαθητές; Εδώ ο κ. Ρώρος ξεπέρασε τον εαυτό του. Όχι για πρώτη φορά, έγινε ο «λαγός» της πιο αντιδραστικής πολιτικής που εκπορεύεται από την Κυβέρνηση, που θέλει να μεταφέρει το κόστος της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης σε ξένες πλάτες. Αλήθεια, ο κ. Ρώρος εκπροσωπεί Δημοτική παράταξη της Αριστεράς; Ποιας ακριβώς;

Είναι προφανές, ότι τις ίδιες απόψεις τις υποστηρίζουν και άλλες παρατάξεις. Αυτές ωστόσο διακηρύσσουν ίδια πολιτική αντίληψη με την Κυβέρνηση. Πότε θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε τι αποτελεί στόχο των εργαζομένων, της κοινωνίας, του δημοκρατικού λαϊκού κινήματος και ποιο προσπαθεί να τους υποτάξει δια παντός; Πότε θα μάθουμε να μοιράζουμε «δύο γαϊδουριών άχυρα»;

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

 

Απαξιωτικός απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε για μια ακόμα φορά ο Δήμαρχος Πατρέων, στο τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης. Όχι μόνο άφησε αναπάντητα πολλά ερωτήματα δημοτικών συμβούλων, αλλά εγκατέλειψε την τηλεδιάσκεψη, παροτρύνοντας τον Πρόεδρο να λήξει απότομα τη διαδικασία, αιφνιδιάζοντας το σώμα. Προφανώς ερέθισαν οι ερωτήσεις που διατυπώθηκαν, καθώς και πολλές από τις απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ασαφείς, πρόχειρες, ακόμα και προκλητικές. Χαρακτηριστική η αποστροφή του σε σχέση με προγενέστερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου πως «δεν πρόκειται να την υλοποιήσει», όπως έχει θεσμική υποχρέωση.

Το σπιράλ θα επιμένει να εκφράζει ερωτήματα που αφορούν την επικαιρότητα και απασχολούν τους δημότες της Πάτρας. Παραθέτουμε τα πέντε ερωτήματα που έθεσαν χτες στο συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Πέτρος Ψωμάς, Θάνος Δούρος και Χαράλαμπος Στανίτσας:

ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ (Χαράλαμπος Στανίτσας): «Ενημερωνόμαστε, κ. Δήμαρχε, πως η διαδικασία για την διαχείριση του νερού που συγκεντρώνεται στο Φράγμα Πείρου-Παραπείρου προχωράει, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Ρωτάμε: Αληθεύει; Έχετε διαβιβάσει στους αρμόδιους την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή της Πάτρας σε έναν διαδημοτικό φορέα διαχείρισης; Θεωρώντας βέβαιο πως γνωρίζετε τι συνεπάγεται η μη τήρηση απόφασης ΔΣ από πλευράς μας, θα θέλαμε να ξέρουμε αν προτίθεστε να υλοποιήσετε την απόφαση αυτή».

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ(Θάνος Δούρος): «Πήραμε πρόσφατα μία πρωτοβουλία να συζητήσουμε δημόσια για το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου.Συνειδητοποιήσαμε πως υπάρχει στην πόλη αυξημένο ενδιαφέρον για το θέμα. Ως παράταξη θεωρούμε πως πρέπει να εκκενωθεί και να παραδοθεί στην πόλη και τους δημότες της.Κρίνοντας από τοποθετήσεις άλλων παρατάξεων, θεωρούμε πως η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συμφωνούν με την άποψη αυτή.Ο Αντιδήμαρχος κ. Κορδάς σε σχετικές δηλώσεις του είπε πως το θέμα είναι πολιτικό και πως υπάρχει σχετική μελέτη για τη χρήση αυτού του δημοτικού χώρου.Ρωτάμε: Έχετε πρόθεση να πάρετε την πολιτική απόφαση; Προτίθεστε να φέρετε το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Υπάρχει πράγματι μελέτη και –αν ναι- θα μπορούσατε να μας την κοινοποιήσετε;»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ SPARC (Πέτρος Ψωμάς): «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου πολλοί ντόπιοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του προγράμματος SPARC τον περασμένο Σεπτέμβριο παραμένουν απλήρωτοι.Επικοινωνώντας με τους ίδιους τους καλλιτέχνες, πληροφορηθήκαμε πως όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί αλλά βρίσκονται και στο απόλυτο σκοτάδι για το «τι μέλλει γενέσθαι» σε σχέση με τα δεδουλευμένα τους.Είμαστε η παράταξη που επαινέσαμε την αξιοποίηση του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού από τον Δήμο, στο πλαίσιο του SPARC.Ρωτάμε: Που οφείλεται η συγκεκριμένη εμπλοκή; Πότε πρόκειται να πληρωθούν οι καλλιτέχνες; Μήπως χρειάζονται εξηγήσεις και συγνώμες για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής;».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Θάνος Δούρος προς Αντιδήμαρχοκ. Πλέσσα): «Σύμφωνα με έγγραφο σας με ημερομηνία 7/8/2020 ενημερώσατε τους εργαζόμενους του Δήμου ότι για την ηλεκτρονική εφαρμογή αξιολόγησης του προσωπικού ισχύει η απόφαση του Δ.Σ. 269 από 26/4/2017 σύμφωνα με την οποία ως Δήμος Πατρέων“δεν συναινούμε και δεν εφαρμόζουμε την αξιολόγηση που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση. Ισχύουν επίσης για τον ίδιο λόγο το Εντέλλεσθε του κυρίου Δημάρχου και των Προέδρων των Ν.Π.Δ.Δ. Κατά συνέπεια οι υπηρεσίες μας δεν θα λάβουν μέρος και στην ηλεκτρονική εφαρμογή αξιολόγησης προσωπικού”. Ρωτάμε: Πως είναι δυνατό η Δημοτική Αρχή να μην προβαίνει σε επικαιροποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και αποφασίζετε με απόφαση του σώματος από το 2017; Με ποιο τρόπο γίνεται αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση των εργαζόμενων, εφόσον κάθε 3 χρόνια οφείλουν να γίνουν κρίσεις;»

ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ (Πέτρος Ψωμάς): «Η παραχώρηση γραφείων στις δημοτικές παρατάξεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής, δυστυχώς, εξελίσσεται σε σίριαλ. Δέκατος έκτος μήνας από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου με νέα σύνθεση και οι παρατάξεις παραμένουν ακόμα άστεγες.Ρωτάμε: Υπήρξε εμπλοκή από πλευράς ΚΟΔΗΠ στα γραφεία που προτείνατε να μας παραχωρήσετε στην οδό Μπουκαούρη; Υπάρχει άλλη σκέψη ή πρόταση από πλευράς σας; Έχετε την καλοσύνη να επικαιροποιήσετε στο σώμα τη δέσμευσή σας για παραχώρηση γραφείων στο νέο Δημαρχείο (στο Αρσάκειο) και να μας δώσετε ένα ασφαλές χρονοδιάγραμμα για αυτή την εγκατάσταση;»

Σημειώνεται πως οι ερωτήσεις για το Παράρτημα και για τα γραφεία των παρατάξεων δεν απαντήθηκαν καθόλου, ενώ οι απαντήσεις στις υπόλοιπες τρεις κρίνονται από το σπιράλ ανεπαρκείς και ασαφείς. Θα επανέλθουμε.

 

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του Νόμου για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το σπιράλ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την υλοποίηση των στόχων του ΔήμουΠατρέων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Η Ομάδα Εργασίας #περιβάλλον της δημοτικής παράταξης ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο μελέτης, επαφών και συζητήσεων και καταθέτει δημόσια προβληματισμούς, ερωτήματα και συγκεκριμένες προτάσεις.

Για το σπιράλ, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολυπαραγοντικό και η επιτυχής εφαρμογή του βασίζεται σε τρεις άξονες, στον σωστό σχεδιασμό, την πολιτική βούληση και την ενημέρωση-συμμετοχή των πολιτών, καθώς όσα τέλεια σχέδια και αν υπάρχουν, όσοι κάδοι και απορριμματοφόρα και αν χρησιμοποιηθούν, τα αποτελέσματα θα είναι φτωχά αν δεν συμμετέχει ενεργά ο πολίτης. Ο Δήμος οφείλει να παρέχει πληροφόρηση και κίνητρα, ώστε να μπορέσει να ενεργοποιήσει στην πράξη τη συμμετοχή των δημοτών και παράλληλα να προκύψουν περιβαλλοντικά οφέλη. Η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και η διαλογή τους στην πηγή είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την επιτυχή διαχείρισή τους, έτσι ώστε και ο Δήμος να μη χρειάζεται να πληρώνει τεράστια ποσά –τα οποία θα επωφελείται ο πολίτης- αλλά και το περιβάλλον να επιβαρύνεται στο ελάχιστο δυνατό.

Κατόπιν μελέτης του Εθνικού Σχεδίου, του τελευταίου Περιφερειακού Σχεδίου και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Πατρών, αρχικών επαφών με τους επικεφαλής αρμόδιων φορέων (κΓρηγόρη Αλεξόπουλο, Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας και κ, ΝίκοΑσπράγκαθο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δήμου Πατρέων) και περιβαλλοντικών οργανώσεων προέκυψαν οι εξής παρατηρήσεις:

  • Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων θέτει αισιόδοξους στόχους, οι οποίοι με την υπάρχουσα δραστηριότητα του Δήμου Πατρέωνείναι απίθανο να υλοποιηθούν.
  • Ο Δήμος Πατρέων, αν και έχει ψηφίσει ένα λεπτομερές και τεκμηριωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων από το Νοέμβριο του 2015, το οποίο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και προτείνει λύσεις με φθηνό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος (όπως αερόβια υπαίθρια κομποστοποίηση) για τα βιοαπόβλητα των καφέ κάδων, δυστυχώς μέχρι το τέλος του 2020 έχει ελάχιστα δρομολογήσει ή υλοποιήσει από όσα αναφέρονται σε αυτό.
  • Το νέο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Φλόκα (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων-1 Αχαΐας) -του οποίου δρομολογείται η δημοπράτηση- ακόμα και αν λειτουργήσει, δεν θα μπορεί βάσει σχεδιασμού να καλύψει στο 100% τα απορρίμματα που παράγονται στην πόλη της Πάτρας, καθώς θα πρέπει να καλύψει και τα σύμμεικτα απορρίμματα των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερύμανθου, το υπόλειμμα του ΚΔΑΥ Πάτρας (30%) και το υπόλειμμα των δύο μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, ΜΕΒ1 Αχαΐας (Φλόκα) και ΜΕΒ2 Αχαΐας (Ξερόλακκα).
  • Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι αβέβαιο αν θα σταματήσει να λειτουργεί με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το σπιράλ καταθέτει ένα κείμενο προβληματισμών, επισημαίνοντας τα σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από τη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαχείριση αποβλήτων, αφού είναι πασιφανές ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των παρεμβάσεων κατά μία 5ετία.

Παράλληλα, εν όψει της σύνταξης του νέου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Πατρέων, με βάση το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους σχετικούς φορείς (δημόσιους, επιστημονικούς, συλλογικότητες), προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ένας ευρύς διάλογος. Στόχος: οι παρεμβάσεις που θα προταθούν να έχουν ως κεντρικό άξονα την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την εμπειρία και άλλων δήμων.

Τέλος, επισημαίνεται και πάλι ότι η όλη προσπάθεια για την επίλυση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος βασίζεται όπως και σε όλες τις σύγχρονες πόλεις σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην ενεργοποίηση και τη συνεργασία των πολιτών τόσο μεταξύ τους όσο και με το δήμο και αυτό προϋποθέτει εκπαίδευση και αλλαγή συνηθειών με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του καθενός μας. Δίχως αυτά, όποια μελέτη και να συνταχθεί, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη στην Ξερόλακκα στις αρχές Νοεμβρίου, όπου ο Ηρακλής Τζαβέλας εκ μέρους του Δήμου Πατρέων ξενάγησε τα μέλη του σπιράλ (Πέτρο Ψωμά, Θάνο Δούρο, Μαίρη Κάργα, Εύα Αθανασοπούλου, Αθηνά Σουγλέρη, Γιώργο Αγγελόπουλο, Έφη Ψαροπούλου, Τάκη Χρονόπουλο, Κώστα Βούλγαρη, Δήμητρα Κίτσου).

 

Την ακόλουθη επιστολή απέστειλε ο επικεφαλής της Ώρας Πατρών Γ. Ρώρος προς τον Αντιδήμαρχο Έργων σχετικά με τη διάβρωση των ακτών:

Είναι γνωστό το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών που μπορεί, να οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές (άνεμοι, κυματισμός, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, ένταση συχνότητας των βροχοπτώσεων), αλλά και σε ανθρώπινες παρεμβάσεις (έργα, λατομεύσεις, φράγματα κ.α).

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας από τα Καμίνια έως τον Ψαθόπυργο, με την διάβρωση να έχει φέρει τους δρόμους σε κακή και επικίνδυνη κατάσταση, πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με έγγραφό του που κοινοποιήθηκε στο Δήμο Πατρέων, εξουσιοδοτεί την Περιφέρεια να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές του Δήμου Πατρέων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν λόγω της παράκτιας διάβρωσης.

Επειδή η προθεσμία παρεμβάσεων λήγει τις 31/12/20 ζητάμε να μας ενημερώσετε για τον σχεδιασμό σας και το χρονοδιάγραμμα.

 

«Εδώ και χρόνια ο χώρος κατέχεται από συγκεκριμένες ομάδες. Ο Δήμος που έχει αυτό το χώρο προτίθεται να τον αποκαταστήσει, να κάνει ένα αμφιθέατρο, όπως υπήρχε παλιότερα. Υπάρχει και σχετική μελέτη. Από κει και πέρα είναι πολιτικό ζήτημα, ένα πολιτικό ζήτημα της πόλης». Τάδε έφη ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Η/Μ και Έργων Υποδομής του Δήμου Πατρέων κ. Χρήστος Κορδάς, ερωτηθείς για το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών. Αφορμή της δήλωσης η πρόσφατη ανακίνηση του θέματος από το σπιράλ, μέσω μιας ανοικτής συζήτησης που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη για τον συγκεκριμένο δημοτικό χώρο.

Το σπιράλ διαβάζει την τοποθέτηση του κ. Αντιδημάρχου και αναρωτιέται πώς η Δημοτική Αρχή ορίζει την έννοια του χρόνου. Χαιρόμαστε που «προτίθεται να αποκαταστήσει το χώρο», αλλά πότε; Η αρμοδιότητα ανήκει στο Δήμο Πατρέων και η πρωτοβουλία στην εν λόγω αντιδημαρχία, μόνο που Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος και η παράταξή τους κατέχουν τις θέσεις ευθύνης από τον Σεπτέμβριο του 2014. Έκτοτε, επί έξιχρόνια, το Παράρτημα παραμένει σε αποκλειστική χρήση λίγων και «αποκλεισμένο» για τους δημότες της Πάτρας, ενώ η «σχετική μελέτη» δεν έχει εφαρμοστεί.

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον ίδιο αντιδήμαρχο η πρόσοψη της Αγοράς Αργύρη θα καθαριζόταν και χρωματιζόταν, όπως το σπιράλ ζήτησε με σχετικό αίτημα από το Νοέμβριο του 2019. Σήμερα, ένα χρόνο μετά,η εξωτερική εμφάνιση του δημοτικού κτιρίου είναι ακόμα χειρότερη. Υπενθυμίζουμε πως από τις 15/11/2019 το σπιράλ είχε προσφερθεί να καλλωπίσει εθελοντικά το κτίριο και ο κ. Κορδάς αρνήθηκε, απαντώντας πως «έχουν προγραμματιστεί οι καθαρισμοί και χρωματισμοί του κτιρίου της Αγοράς Αργύρη από την διεύθυνσή μας» (επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο και σημερινές φωτογραφίες του κτιρίου).

Αναρωτιόμαστε, τέλος, πως εννοεί τον όρο της «πολιτικής» η κατεξοχήν πολιτική παράταξη που έχει διοικήσει το Δήμο Πατρέων τα τελευταία χρόνια. Πολιτική βούληση απαιτείται για την αξιοποίηση του Παραρτήματος, πολιτική απόφαση χρειάζεται για τον καθαρισμό της Αγοράς Αργύρη, του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», του Δημαρχείου και όλων των δημοτικών κτιρίων. Προφανώς η δημοτική αρχή ορίζει αλλιώς την έννοια της πολιτικής.

Δυστυχώς η πολιτική στην Πάτρα εφαρμόζεται αλα καρτ και ο χρόνος υλοποίησης των αυτονόητων διαστέλλεται διαρκώς, με θύμα την πόλη και τους δημότες της.

Παλαιότερες ανακοινώσεις ...