ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ 18-2-2023

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ασπράγκαθος, παραβρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση με θέμα: «Περιφερειακές και Δημοτικές δράσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο των εργασιών του 12ου Forum Ενέργειας, που διοργάνωσε η τοπική, οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος».

 

Ο κ. Ασπράγκαθος στην ομιλία του, ανέφερε τα εξής:

«Η ενεργειακή κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, φουντώνει από την κατακόρυφη αύξηση της κερδοφορίας των ενεργειακών κολοσσών μέσα από τους νόμους και τις ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων για να ενισχύσουν τα δικά τους μονοπώλια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Oι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη είχαν περισσότερα από διπλάσια κέρδη το 2022 σε σχέση με το 2021, και μοίρασαν στους μεγαλομετόχους τους 110 δις δολάρια. Όσο το NATO η Ε.Ε. και η Ρωσική κυβέρνηση ρίχνουν όπλα στην φρίκη του πολέμου, τόσο κερδίζουν τα ενεργειακά μονοπώλια και στις δύο πλευρές και την πληρώνουν οι λαοί. 

Σε εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε., η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,   ίδρυσε το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», ένα καίριο βήμα στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της ενέργειας με αποτέλεσμα να πληρώνουμε πανάκριβα ένα είδος πρώτης ανάγκης.

Στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», η ΝΔ ενίσχυσε και διεύρυνε αυτούς τους ληστρικούς  μηχανισμούς του λαϊκού εισοδήματος.

Η ενεργειακή κρίση δεν πλήττει όλους το ίδιο. Κρίση περνάνε οι λαοί με την όξυνση της ενεργειακής φτώχειας, την ακρίβεια σε βασικά αγαθά που ξεπερνάει 2 και 3 φορές τον επίσημο πληθωρισμό, την ανεργία, τη μισή δουλειά, την τρομοκρατία της απόλυσης και την οικονομική ασφυξία στους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

 Η τιμή της κιλοβατώρας σχεδόν τετραπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, ενώ  τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022 τρείς ενεργειακοί όμιλοι κατέγραψαν κέρδη, που ξεπέρασαν τo 1,5 δισ. ευρώ. 

Οι όποιες επιδοτήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στους υπερδιογκωμένους λογαριασμούς ρεύματος είναι στην πραγματικότητα στήριξη των λεγόμενων «υπερκερδών»,  γιατί θα αποπληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από την φορολογία των εργαζομένων, που πληρώνουν το 95% των φόρων. Όσο δεν ξεριζώνεται η αιτία για την ενεργειακή φτώχεια το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με αυτές τις επιδοτήσεις. Οι οφειλές στους λογαριασμούς ρεύματος ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ από  σχεδόν το 50% των καταναλωτών.

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων διογκώνει τις δαπάνες του Δήμου ενώ τα έσοδα μειώνονται, όμως δεν αυξήσαμε  τα ανταποδοτικά τέλη ούτε συμμετέχουμε σε σχήματα αποπροσανατολισμού του λαού, όπως οι ενεργειακές κοινότητες.

Αν σηκώσεις το πέπλο  των  ενεργειακών κοινοτήτων θα βρεις ιδιωτικές εταιρείες,  παράλληλα είναι ένας τρόπος για να αναλάβουν την ευθύνη της ενεργειακής φτώχειας οι δήμοι και ο λαός. Ενώ με τους νόμους τους μας κλέβουν εκατοντάδες εκατομμύρια,  ρίχνουν το δόλωμα των ενεργειακών κοινοτήτων για να εξοικονομήσουμε μερικά χιλιάρικα. Δεν τσιμπάμε, ξέρουμε την αιτία και ας φωνάζουν οι καλοθελητές παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Δεν υποκύψαμε στους κυβερνητικούς εκβιασμούς γιατί δεν δεχόμαστε να περπατάμε στα σκοτάδια ή να γίνεται μάθημα σε παγωμένες αίθουσες. Διεκδικούμε  την πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των αυξήσεων σε ρεύμα και καύσιμα για την λειτουργία του Δήμου με στόχο την κατάργηση των ανταποδοτικών.

Πριν την εκδήλωση της αύξησης τιμών στην ενέργεια, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας είχε ξεκινήσει τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των εξελίξεων της τεχνολογίας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, που υλοποιείται από τους εργαζόμενους του Δήμου.

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτιρίων, αντικατάσταση λαμπτήρων με τεχνολογίας LED 44.000 στα σχολεία  και 12.000 στον οδοφωτισμό.  Η εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία υπερβαίνει το 50%. 

Εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού  με την προμήθεια 90 οχημάτων και μηχανημάτων νέας τεχνολογίας μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων.

Ψηφιακές εφαρμογές ελέγχου του δημοτικού φωτισμού στο κέντρο της πόλης, σχολείων και δημοτικών κτιρίων, του Παμπελοποννησιακού Σταδίου,  που μεταξύ των άλλων αξιοποιείται και για την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας.

Τα συστήματα αυτά θα επεκταθούν,  με τις δράσεις «έξυπνης πόλης», που έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση και σύντομα θα τεθούν σε διαγωνιστική διαδικασία.

Δεν μένουμε μόνο στις διαπιστώσεις και σε μέτρα  εξοικονόμησης και ανακούφισης του λαού αναδεικνύουμε τις αιτίες.

Οι λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται με την κερδοφορία, είναι σε σύγκρουση με την πολιτική της Ε.Ε. για την "πράσινη μετάβαση", που ευθύνεται για την ενεργειακή ακρίβεια και την στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Συμμετέχουμε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με τους συνδικαλιστικούς φορείς μισθωτών και μικροεπαγγελματιών και διεκδικούμε  την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του λεγόμενου "ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα", που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή, την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου, την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στα καύσιμα».